Zilisteanu: Se apropie valul executarilor silite pe piata imobiliara

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 16:39
2132 citiri
Zilisteanu: Se apropie valul executarilor silite pe piata imobiliara

Pe piata imobiliara se apropie valul executarilor silite, in conditiile in care romanii au ajuns sa nu isi mai poata plati ratele la creditele luate pentru achizitia de locuinte.

"Bancile si-au luat in serios rolul de agentie imobiliara. BCR a dat drumul unui portal imobiliar de curand unde publica oferte din cele recuperate de la clientii rau-platnici.

Bancile s-au ferit initial sa scoata la vanzare imobilele recuperate, insa in cele din urma sunt silite s-o faca pentru ca normele prudentiale ale Bancii Centrale nu permit ca o astfel de proprietate sa fie tinuta mai mult de 4 luni, nescoasa la vanzarea" a declarat analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu, intr-un interviu acordat Bloombiz.

Criza a facut ca orasele mici aproape ca nu mai exista piata imobiliara, mai ales din cauza faptului ca veniturile sunt mai mici in aceste localitati si pentru persoanele de acolo este mult mai greu sa obtina suma de bani necesara achizitionarii unei locuinte

"Piata imobiliara e mai inghetata in orasele mici decat in cele mari. In orasele mari se mai fac tranzactii, mult mai putine decat la inceputul crizei, insa in orasele mici, piata imobiliara era destul de restransa si inainte criza", continua acesta.

Intrebat daca mai pot spera bancile sa isi recupereze aceste credite, specialistul considera ca este foarte greu, atat timp cat localitatile mici au, in general, foarte putina activitate economica.

"Daca forta economica a orasului este extrem de redusa atunci nu suscita nici atractivitate pentru investitori asa ca bancile vor avea mari probleme sa-si recupere creantele pe care le au la cei care n-au mai putut sa-si achite ratele de la creditul ipotecar. Bancile trebuie sa accepte situatia. Intr-adevar, ele nu si-au dorit in niciun caz acest statut, insa in ultima vreme bancile si-au luat in serios rolul de agentie imobiliara.

BCR a dat drumul unui portal imobiliar de curand unde publica oferte din cele recuperate de la clientii rau-platnici. Bancile s-au ferit initial sa scoata la vanzare imobilele recuperate, insa in cele din urma sunt silite s-o faca pentru ca normele prudentiale ale Bancii Centrale nu permit ca o astfel de proprietate sa fie tinuta mai mult de 4 luni, nescoasa la vanzarea", completeaza Zilisteanu.

Potrivit acestuia, in perioada urmatoare o sa vedem din ce in ce mai multe locuinte scoase spre executarea silita.

"Preturile apartamentelor vechi sunt in continua scadere si asta este o tendinta previzibila atat vreme cat numarul de credite acordate pe segmentul creditelor ipotecare este extrem de mic. Acest lucru se intampla din doua motive. Nu este vorba numai de faptul ca bancile nu mai dau credite ipotecare pentru ca le este frica de posibila scadere in continuare a valorii activelor.

Este vorba si despre potentialii solicitanti de credite, care si-au amanat decizia de a contracta un credit ipotecar, tocmai de teama zilei de maine pentru ca, dupa cum se stie, traim intr-o epoca cu disponibilizari, micsorari de lefuri, asa incat nesiguranta locului de munca este extrem de mare", precizeaza Zilisteanu.

"In cazul de fata, in care persoana fie nu isi mai permite sa plateasca ratele, fie decide voluntar sa nu isi mai plateasca ratele, pentru ca sunt si astfel de cazuri, banca poate iesi in pierdere.

Respectivul debitor probabil ca a platit un avans de 25%, in cei doi ani in care a rambursat ratele a mai platit cateva procente din creditul respectiv si, evident ca banca nu isi mai va recupera circa 70% din credit pentru ca apartamentul valoreaza numai 50% din pretul initial", conchide el.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#piata imobiliara, #executari silite, #piata imobiliara credite , #imobiliare