De ce nu isi cumpara nemtii case

Luni, 22 Septembrie 2014, ora 08:33
15035 citiri
De ce nu isi cumpara nemtii case
Foto: qz.com

Desi Germania are cea mai puternica economie din Europa, iar nivelul de trai al populatiei este ridicat, situatia de pe piata imobiliara este una atipica. Multi germani prefera sa stea cu chirie si sa nu isi cumpere o locuinta.

Nemtii ocupa o pozitie codasa la un asemenea capitol, la nivel global, scrie qz.com. Procentul celor care detin o locuinta in Germania era de doar 43% in anul 2013.

Planuri reusite de reconstructie

Explicatia sta in ceea ce s-a intamplat in anii '40. In mai 1945, atunci cand Germania a capitulat dupa Al Doilea Razboi Mondial, nu mai putin de 2,5 milioane de locuinte fusesera distruse de bombardamente.

Alte doua milioane erau avariate, iar o estimare facuta in 1946 arata ca in Germania de Vest era nevoie atunci de 5,5 milioane de locuinte. Amenintarile erau multiple, caci nemtii se temeau inca de fascism, de somaj si de gruparile politice radicale. Se simtea insa nevoia interventiei statului pe piata imobiliara.

In 1949, in Germania de Vest a fost adoptata o lege speciala in acest sens. Ea avea rolul de a da un impuls important sectorului imobiliar. Planul a functionat, populatia beneficiind de scutiri de taxe si reduceri. Pana in 1956, deficitul de case s-a redus la jumatate, iar in 1962 el atingea cifra de 658.000.

Un obicei pastrat in timp

Majoritatea celor construite era destinata inchirierii pentru ca nu existau potentiali cumparatori. Bancile cereau bani multi achitati in avans pentru acordarea unui credit, iar piata imobiliara germana era foarte slab dezvoltata.

Astfel, tendinta de a inchiria a ramas o constanta de-a lungul timpului, inclusiv datorita pretului mic cerut de proprietari.

Legislatia ii avantajeaza mai mult pe chiriasi in prezent. De exemplu, cresterea chiriei nu poate fi facuta cu peste 15% intr-un interval de trei ani.

Bancile nemtesti nu incurajeaza nici acum cumpararea de locuinte, impunand reguli dure celor care doresc sa fie proprietari. Populatia se declara insa multumita de aceasta situatie si nu doreste neaparat schimbarea ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Germania casa credit, #Germania credit banca locuinta, #preturi chirii Germania , #inchirieri case