Atentie la apartamentele de inchiriat: Proprietarii nu se inghesuie sa respecte legea

Joi, 22 August 2013, ora 17:29
4863 citiri
Atentie la apartamentele de inchiriat: Proprietarii nu se inghesuie sa respecte legea

Toamna este momentul cel mai bun pentru inchirieri, dar anul acesta pentru a intampina fara probleme studentii, proprietarii sunt nevoiti sa se adapteze unei noi masuri, anume obligativitatea obtinerii unui certificat energetic.

In acest moment, nici macar 10% din proprietarii care vor sa inchirieze nu detin certificate energetice pentru proprietatile pe care vor sa le inchirieze, potrivit unei analize Imobiliare.NET, remise Ziare.com.

In toamna, circa 100.000 de studenti vor incepe sau vor revenii la studiile din cadrul invatamantului superior din Bucuresti, dintre acestia circa 30% vor sta in camine, alti 20% deja locuiesc in Capitala, iar ceilalti 50% vor fi nevoiti sa devina chiriasi.

Tinerii vor avea de unde alege, dar trebuie sa fie atenti ca in acest moment nu se mai face nicio tranzactie imobiliara fara certificat energetic, decat "la negru".

Efectele masurii ce ar trebui sa schimbe piata imobiliara

"In aceasta toamna, noutatea de pe piata inchirierilor este obligativitatea detinerii unui certificat energetic. De la sfarsitul lunii iulie, toti proprietarii care doresc sa vanda sau sa inchirieze apartamente sunt obligati sa puna la dispozitia potentialului client, anterior semnarii contractului, o copie a certificatului si sa-i predea originalul dupa incheierea contractului.

In urma consultarii certificatului energetic, clientul poate obtine mai multe informatii in ceea ce priveste un consum specific al cladirii, dar si al apartamentului de care este interesat. Aceste certificate sunt foarte utile chiriasilor care se pot interesa astfel de factura la intretinere", a declarat Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET.

Proprietarii sunt nevoiti sa achite o suma cuprinsa intre 100 si 400 de euro pentru a obtine un certificat energetic, care indica clasa energetica in care se incadreaza apartamentele pe care acestia vor sa le inchirieze.

Un apartament este incadrat intr-o anumita clasa energetica (A,B,C sau D; in clasa A incadrandu-se locuintele care au cel mai mic consum energetic) in functie de cateva criterii: calitatea geamurilor, existenta anveloparii pe exterior sau interior a blocului, existenta repartitoarelor de caldura sau a temporizatoarelor de curent electric in bloc.

In acelasi timp, portalurile imobiliare se adapteaza noilor conditii din piata.

Deocamdata, la o luna de la introducerea obligativitatii detinerii unui certificat energetic doar 5,7% din garsonierele scoase la inchiriere au certificare energetica. Aproximativ 7,6% din ofertele de inchiriere a apartamentelor cu 2 camere au certificate energetice.

In cazul apartamentelor cu 3 camere date spre inchiriere, doar 9,3% dintre acestea sunt clasificate in functie de clasele energetice. In ceea ce priveste oferta pentru 4 camere, circa 13% dintre proprietarii care intentioneaza sa inchirieze au mentionat clasa energetica a locuintei.

Potrivit analizei Imobiliare.NET, din numarul total de oferte de inchiriere care mentioneaza clasa energetica a locuintei, cele mai multe apartamente sunt incadrate in clasa energetica A, iar pentru clasele energetice C si D nu exista oferte.

C.P.

Citeste si:
Premierul spune că Anca Dragu și Ludovic Orban au susținut o procedură viciată de a da jos Guvernul
Premierul spune că Anca Dragu și Ludovic Orban au susținut o procedură viciată de a da jos Guvernul
Premierul Florin Cîţu a afirmat că, în cazul în care Curtea Constituţională dă o soluţie marţi de a admite conflictul juridic între Executiv şi Parlament pe tema moţiunii de cenzură,...
Cine a fost cel mai votat prim-vicepreședintele la congresul PNL. L-a întrecut cu 500 de voturi pe Rareș Bogdan
Cine a fost cel mai votat prim-vicepreședintele la congresul PNL. L-a întrecut cu 500 de voturi pe Rareș Bogdan
Șeful Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost ales duminică, 26 septembrie, în funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal. Trebuie precizat că la...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
RETARDER
rank 5
erata...pt ca NU pun botul la spaga electorala...