Investitiile in imobiliare au crescut cu 77% in primul trimestru

Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 23:48
1880 citiri
Investitiile in imobiliare au crescut cu 77% in primul trimestru
Foto: Arhiva

Volumul de investitii imobiliare din Romania, in primul trimestru, a crescut cu 77 la suta fata de trimestrul anterior, conform unui raport al firmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

"Desi suntem inca departe de vartul pietei, piata inchirierilor inregistreaza semne favorabile si increderea investitorilor revine. Desi la nivel global marile oportunitati au trecut, Romania ofera inca investitii atractive, mai ales pe sectoarele de retail si industrial", a comentat Bogdan Sergentu, sef al Directiei de Evaluari si Consultanta la DTZ Echinox.

La nivel european, pietele imobiliare si-au reluat cresterea in 2010, stocul investitiilor majorandu-se cu 4 procente, comparativ cu un declin de 8 la suta in anul precedent, potrivit unui raport al firmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, remis Ziare.com.

Cresterea stocului investitiilor a variat considerabil in Europa, de la 1% in Marea Britanie la 11% in Franta. A existat, totusi, si o zona insemnata de scadere, Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania inregistrand un declin de 3%.

"Dupa doi ani de declin, Europa revine la o situatie mai normala, cu o crestere a stocului investit in 2010. Ne asteptam ca regiunea sa continue acest trend pozitiv, cu un avans de 4% in 2011. Cresterea previzionata este predominant determinata de cresterea valorilor de capital, intrucat unele tari din CEE trec printr-un proces de apreciere a proprietatilor.

Pe de alta parte, contributia la cresterea stocului a cladirilor in curs de dezvoltare este modesta in Europa fata de Asia-Pacific, unde constructiile sunt in plin avant", a declarat Hans Vrensen, seful departamentului de cercetare la nivel global al DTZ.

Volumul tranzactiilor de investitii in Europa a crescut cu 64% in 2010, usor sub cresterea globala de 76%. Se estimeaza o continuare a revenirii in Europa, cu o crestere de 20%. Aceasta se estimeaza a fi cea mai rapida crestere regionala, intrucat volumele tranzactionate in regiunea Asia-Pacific urmeaza sa se stabilizeze.

"Revenirea volumului tranzactiilor de investitii la nivel global a fost dominata de investitii locale, insa in 2010 tranzactiile inter-regionale au crescut cu 34%, dupa doi ani de scaderi semnificative. Acestea au fost realizate predominant de jucatori din afara Europei, care investesc in Europa, prin intermediul fondurilor de investitii ce se concentreaza pe pietele principale de birouri si retail, vizand propriatati de tip prime", a adaugat Vrensen.

Studiile recente releva ca, la nivel global, exista 986 de miliarde de dolari disponibili pentru investitii in proprietati comerciale in urmatorii trei ani. Investitorii raman increzatori, 66% dintre acestia asteptandu-se la o crestere a investitiilor nete in 2011.

T.B.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#investitii imobiliare Romania, #investitii imobiliare Europa, #tranzactii imobiliare , #investitii imobiliare