Piata imobiliara prinde viata

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 18:12
4625 citiri
Piata imobiliara prinde viata
Foto: Arhiva

Piata imobiliara din Romania si-a revenit usor in primul trimestru din acest an, insa, din cauza lipsei de lichiditati, achizitiile de proprietati sunt destul de rare, potrivit unui studiu al firmei de consultanta in domeniul imobiliar, DTZ Echinox.

Atat in ultimul trimestru din 2009, cat si in primul din 2010, investitiile din domeniul imobiliar s-au majorat, in Romania, mai putin pe segmentul rezidential.

Potrivit studiului DTZ Echinox, remis Ziare.com, o revenire a climatului macroeconomic, pe care reprezentantii Fondului Monetar International au estimat-o pentru a doua jumatate a acestui an, va crea un mediu sustenabil pentru stimularea investitiilor imobiliare.

"Activitatea din trimestrul intai, cand piata a inregistrat un volum de investitii de 108,34 de milioane de euro, ne indeamna sa avem incredere in estimarea de 500 de milioane de euro, pe care am facut-o la sfarsitul anului trecut pentru 2010", a declarat Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting al DTZ Echinox.

In Europa, insa, volumul de investitii va creste cu 4 procente, iar, la nivel global, cu 5 procente, analistii firmei de consultanta spunand ca acum este momentul oportun pentru a investi in acest domeniu.

Aceasta majorare vine dupa doi ani consecutivi de declin al volumului de investitii, in 2009 acestea scazand cu 8 la suta fata de anul precedent.

"Anul 2009 a fost un an dificil pentru pietele de real estate din toata lumea, valoarea stocului de investitii global diminuandu-se cu 6 la suta. Cu toate acestea, piata de real estate a depasit, deja, ce a fost mai rau, iar acum ne asteptam la o crestere a valorii stocului de investitii global, in linie cu previziunile pozitive pentru segmentul macro-economic, ce indica o recuperare economica sustenabila in intreaga lume", a explicat Hans Vrensen, seful departamentului de cercetare din cadrul DTZ.

Anul trecut, in Europa s-au efectuat cu 44 la suta mai putine tranzactii fata de 2008, iar, fata de 2007, anul cu cea mai mare crestere in acest domeniu, nivelul investitiilor din Europa si de peste granitele continentului au inregistrat un declin de 59 la suta.

Singura crestere a avut-o piata din Marea Britanie, care a beneficiat de investitii din tarile din Asia Pacific, majorandu-se, astfel, cu 31 la suta, in 2009.

"Pietele imobiliare din Europa continentala nu puteau evita declinul din 2009. Ultimul an a fost unul dificil atat pentru investitii cat si pentru inchirieri, dar, din fericire, perioada critica se pare ca a trecut. Pe plan international, investitorii si creditorii isi vor creste volumul afacerilor in 2010, comparativ cu anul trecut. Europa ramane destinatia preferata pentru investitii straine", a spus Megali Marton, sef al departamentului de cercetare pentru Europa Continentala si Orientul Mijlociu.

China, a doua piata imobiliara din lume

Potrivit DTZ Echinox, pana la sfarsitul anului 2011, China va intrece Japonia si Marea Britanie si va deveni cea de-a doua piata imobiliara din lume, dupa Statele Unite ale Americii.

Din Europa, Franta si Marea Britanie vor fi, probabil, singurele tari care se vor regasi in top cinci al celor mai importante piete imobiliare la nivel mondial.

Analistii firmei sustin ca, in Europa, 87 la suta din piete ofera, in prezent, proprietati imobiliare la un pret corect sau chiar sub acesta, fata de numai 20 la suta, ponderea de anul trecut.

Marton adauga ca, pe langa Belgia, Franta si Germania - cele mai promitatoare piete de real estate in prezent - si tarile din Europa Centrala si de Est ofera oportunitati pentru achizitii in domeniu.

La nivel global, 90 la suta din piete au oferit valori corecte de cumparare, fata de anul trecut, cand acest lucru s-a inregistrat doar in Londra.

"Anul trecut pe vremea aceasta recomandam investitorilor sa stea in expectativa, intrucat aproape toate pietele de real estate din lume ofereau proprietati la preturi peste valoarea corecta. In acest an, in urma corectiilor de pret survenite, raportul nostru arata ca au existat foarte putine momente mai favorabile decat acesta pentru a investi in proprietati prime", a explicat Tony McGough, Global Head of Forecasting & Strategy Research al DTZ.

Estimarile de crestere ale DTZ sunt intarite si de raportul Investor and Lender Survey, potrivit caruia doua treimi din reprezentantii institutiilor de credit se asteapta la o crestere a volumului brut de imprumuturi noi, in perioada 2010 - 2011.

In studiul echivalent de anul trecut, peste jumatate din acestia estimau o scadere a imprumuturilor in 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#piata imobiliara Romania, #investitii imobiliare Europa , #investitii imobiliare