Scandalul Cathedral Plaza: S-a pornit un jihad impotriva cladirii - Interviu

Luni, 25 Mai 2015, ora 06:37
32426 citiri
Scandalul Cathedral Plaza: S-a pornit un jihad impotriva cladirii - Interviu
Foto: Site Cathedral Plaza

Cladirea de birouri Cathedral Plaza, situata langa Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti, este de ani de zile subiectul unor procese si al unui "razboi" al declaratiilor. Proprietarul edificiului il acuza acum pe arhiepiscopului Ioan Robu ca ar fi pornit "un jihad" impotriva acestei constructii.

Ridicarea ei a fost autorizata de Primaria Sectorului 1, pe 24 februarie 2006, iar lucrarile au inceput in martie.

In luna aprilie a aceluiasi an, Arhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti a contestat autorizatia, sustinand ca este afectata nu doar imaginea, dar mai ales structura Catedralei Sf.Iosif, aflata in apropriere.

Din cauza litigiilor, lucrarile au fost intrerupte de mai multe ori.

Ziare.com a stat de vorba cu Ioannis Papalekas, proprietarul Millennium Building Development, firma care a ridicat Cathedral Plaza, despre situatia actuala a cladirii.

Oprescu tot nu vrea sa demoleze cladirea Cathedral Plaza: Cere expertiza

Cathedral Plaza a fost subiectul unor dezbateri aprinse in spatiul public, dar si al unor procese. Care e situatia cladirii, in acest moment, din punct de vedere juridic?

Cathedral Plaza este in acest moment intr-un proces de reautorizare care face obiectul dosarului 8563/2013, aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti. Cererea de reautorizare care se judeca in instanta s-a facut dupa ce, timp de doi ani, Primaria Municipiului Bucuresti nu a raspuns cererii noastre de reautorizare a cladirii si de intrare in legalitate.

In acelasi timp, Tribunalul Dambovita, cel care aparent decisese in iunie 2012, printr-o sentinta inopozabila Millennium (fara citarea noastra) inceperea procedurile de refacere a cadrului construit preexistent, a suspendat recent - 15 aprilie 2015 - executarea respectivei hotarari, clarificand ca sensul dispozitiilor este acela ca primarul general sa faca verificarile ce se impun si sa emita actele de demolare, daca nu exista alta solutie, fiind nominalizata in mod expres si procedura de reautorizare. Suspendarea va fi valabila pana la momentul cand se vor clarifica obligatiile instituite in sarcina Primariei Municipiului Bucuresti (PMB).

Scandalul Cathedral Plaza continua: Primaria Capitalei, reclamata la DNA

Aceasta hotarare de suspendare a executarii procedurilor de demolare a venit ca un act reparator. S-a incercat acreditarea brutala si neadevarata in spatiul public, dar si in instanta, a ideii ca primarul general (Sorin Oprescu - n.red.) nu pune in aplicare o decizie definitiva si irevocabila de demolare. In acest sens, instanta de la Dambovita a fost foarte explicita, spunand ca Primarul nu poate emite o autorizatie de demolare fara aprobarile si procedurile din spatele unui astfel de act administrativ, similare cu cele care stau la baza unei autorizatii de constructie.

Mai mult, decizia recenta de la Dambovita este reparatorie pentru noi si prin prisma modului in care aceasta instanta a dat prima sa sentinta, si anume fara prezenta noastra in proces. Practic, Arhiepiscopul Ioan Robu a orchestrat deschiderea a 3 procese in afara Bucurestiului, folosindu-se de enoriasi catolici, persoane fizice, pentru a stabili competente speciale ale instantelor din tara (Craiova si Dambovita) avand ca obiect obligarea Primarului General al Municipiului Bucuresti la demolarea Cathedral Plaza, dar fara ca noi sa fim informati, anuntati si citati. Este ca si cand vecinul si Primaria se cearta pe casa dvs daca sa fie sau nu demolata, fara ca dvs sa aveti vreun cuvant de spus.

Cum au evoluat relatiile cu Episcopia Catolica, in ultima vreme, pe aceasta tema?

Din momentul in care am devenit proprietarul Millennium Building Development, compania care este, la randul sau, proprietara cladirii Cathedral Plaza, am facut absolut tot ce mi-a stat in putinta pentru a dezamorasa acest conflict mostenit cu Arhiepiscopul Ioan Robu care, in numele ARCB, a pornit un adevarat jihad impotriva acestei cladiri.

Timp de doi ani de zile am sistat orice actiune in justitie, am comunicat public dorinta de a relansa dialogul si am incercat prin toate canalele posibile sa am o discutie rationala cu Monseniorul Robu. Este regretabil ca Excelenta Sa a facut din aceasta disputa o lupta personala si a pus-o in centrul activitatii sale de om al Bisericii.

Regret faptul ca fostii proprietari nu au avut intelepciunea necesara de a satisface cerintele de buna vecinatate ale ARCB, insa nici nu pot accepta acest discurs distructiv al Arhiepiscopului Robu care seamana cu vulpea din fabula lui La Fontaine, care a declarat strugurii acri, doar pentru ca nu a reusit sa puna mana pe ei.

Oprescu, acuzat ca evita demolarea Cathedral Plaza cu ajutor de la Arhitectura si Constructii

Primaria Capitalei cauta consultanti pentru evaluarea constructiei Cathedral Plaza. Castigatorul licitatiei va prezenta un raport care sa cuprinda recomandari privind demolarea sau nu a cladirii. Cum comentati aceasta initiativa? Ce sperati ca va cuprinde raportul?

Primarul Capitalei face exact ceea ce a se impune sa faca intr-o astfel de situatie, si anume a inceput procesul de evaluare si documentare care sa stea la baza reautorizarii cladirii noastre sau, eventual, pentru imposibilitatea tehnica a unei astfel de ipoteze legale, a emiterii unei autorizatii de demolare. Pentru asta este nevoie de astfel de studii care sa evalueze cele doua cladiri si, desigur, riscul produs de eventualele proceduri de demontare a Cathedral Plaza pentru vecinatati.

Oprescu tot nu vrea sa demoleze cladirea Cathedral Plaza: Cere expertiza

De asemenea, ati facut si dvs o analiza similara a costurilor demolarii si legate de cladirile din apropiere? Care au fost rezultatele?

In ceea ce priveste costul unei eventuale proceduri de demontare a cladirii noastre, evaluarea corecta se ridica la peste 100 de milioane de euro, incluzand aici costurile demontarii, ale exproprierii, ale construirii cladirii precum si pierderile cauzate de imposibilitatea folosirii acesteia. Cladirea trebuie demontata piesa cu piesa, urmata de consolidarea terenului pentru a evita o prabusire a Catedralei Sfantul Iosif.

Oprescu, reactie dupa ce a fost reclamat la DNA: Afirmatiile Arhiepiscopiei Catolice, nejustificate si denigratoare

Ce se va intampla cu cladirea in cazul in care nu se va ajunge la un consens?

Millennium isi va apara cauza prin toate mijloacele posibile si legale, in justitie si in fata opiniei publice. Cladirea este sigura si legala, a fost construita si finalizata in baza unei autorizatii care la acel moment era recunoascuta de justitie in mod irevocabil ca valida. Anularea autorizatiei in principal pe motive de competenta a emitentului, dupa ce actul administrativ isi consumase efectele prin finalizarea lucrarilor, nu poate duce la demolarea imobilului. Cladirea are girul si evaluarea elitei arhitectilor, urbanistilor si constructorilor din Romania si, mai ales, s-a facut cu acordul explicit al vecinilor ARCB (semnat si asumat de Arhiepiscopul Ioan Robu).

Cladirea poate aduce deopotriva mari beneficii orasului prin contributia la bugetul local, dar si prin revitalizarea unei zone care nu si-a atins inca potentialul. Nu luam in calcul demolarea, intrucat consideram un astfel de act ca fiind unul de profunda irationalitate si ilegalitate. Cred ca logica va prevala in sfarsit. Daca, in schimb, vom avea o victorie a irationalitatii, aceea va fi cea mai neagra zi din istoria recenta a Bucurestiului.

Demontarea acestei cladiri nu este usoara si nu este lipsita de riscuri. Dar aici trebuie lasati sa se pronununte expertii.

Episcopii catolici din Romania au cerut Guvernului sa se implice in demolarea Cathedral Plaza. Cum vedeti acest apel? Dvs ce semnale aveti de la autoritati?

Pentru mine, ca om preocupat de cresterea competitivitatii, a bunastarii si performantei economice in societatea romaneasca, bazate pe piata libera, proprietate si efort individual, este uluitor acest discurs al exproprierii unei proprietati private in folosul unei singure persoane, Arhiepiscopul Ioan Robu. Pentru mine, o astfel de atitudine in fata proprietatii private aminteste de vremuri mai triste prin care a trecut aceasta tara.

Atribui acest discurs al exproprierii exclusiv Monseniorului Robu, care nu mai poate gandi limpede dupa 14 ani de la declansarea razboiului impotriva fostului proprietar al Cathedral Plaza, dar am deplina incredere in maturitatea institutiilor responsabile de a gasi solutia dreapta pentru soarta acestei cladiri.

Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice considera ca se pierd din vedere hotarari importante adoptate in cadrul unor institutii nationale si europene privind sustinerea demolarii constructiei ilegale. Credeti ca situatia va fi reclamata la CEDO? Ce veti face in acest caz?

Convingerea mea este ca nu ARCB, ci exclusiv Arhiepiscopul Ioan Robu, direct si/sau prin interpusii sai, incearca in mod gresit si brutal sa acrediteze ideea conform careia PMB nu pune in executare decizia Tribunalului Dambovita, data in 2012.

In ceea ce priveste reclamarea cazului la foruri internationale, cei indreptatiti sa faca asta suntem noi, pentru ca Millennium in mod absolut inacceptabil nu isi poate folosi de aproape 5 ani o proprietate finalizata si gata de a fi deschisa circuitului economic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#scandal Cathedral Plaza, #jihad Cathedral Plaza, #acuzatii Cathedral Plaza , #investitii imobiliare