Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

5 intrebari si raspunsuri despre certificat energetic

Advertorial
Joi, 01 Martie 2018, ora 14:29
43924 citiri
5 intrebari si raspunsuri despre certificat energetic

Pentru cei care detin un imobil, indiferent ca este vorba despre o constructie individuala sau despre un simplu apartament, exista o serie de obligatii.

Spre exemplu, trebuie sa se plateasca o asigurare obligatorie, trebuie sa se emita acte de la autoritatile competente iar in cazul instrainarii sau inchirierii imobilului trebuie sa aiba un certificat energetic.

Desi este un document simplu de obtinut si foarte clar, exista o multime de nelamuriri in ceea ce il priveste, in conditiile in care este obligatoriu de doar 4 ani.

Iata care sunt cele mai importante 5 intrebari si raspunsuri despre certificatul energetic.

Ce este un certificat energetic?

Un certificat energetic este un document care atesta performanta energetica a unei cladiri.

Practic, in functie de o multime de factori externi si interni, auditorul energetic decide care este consumul de energie pe metru patrat si incadreaza imobilul intr-una din clasele A, B, C, D, E, F sau G.

Clasa de eficienta energetica A reprezinta cladirile care au un consum mic de energie si rezultate foarte bune din punct de vedere al eficientei energetice, in timp ce clasa energetica G se refera la cladirile neperformante energetic.

Exista o diferenta intre certificat energetic si audit energetic?

Cu siguranta, da! In primul rand, un audit energetic nu este obligatoriu la vanzarea sau inchirierea imobilului.

Acesta poate sa fie, insa, foarte important pentru cei care doresc sa detina cladiri foarte eficiente din punct de vedere energetic.

Auditul energetic ofera inclusiv solutii optime pentru imbunatatirea eficientei si ajuta la un consum din ce in ce mai mic de energie.

O alta diferenta foarte mare este faptul ca un audit nu poate sa fie eliberat decat de un auditor energetic atestat de gradul I.

Cat de costisitor este un certificat energetic?

Majoritatea oamenilor se asteapta la costuri foarte mari pentru obtinerea unui astfel de document. Din fericire, costul este unul destul de mic si incepe de la doar 130 de lei.

Mai exact, certificarea unei garsoniere costa 130 de lei la majoritatea auditorilor, iar costul creste in functie de dimensiunile locuintei.

Pentru un apartament cu 4 camere, spre exemplu, costul este de 180 de lei, asadar, diferentele nu sunt foarte mari.

Cat dureaza eliberarea unui certificat energetic?

Durata pentru obtinerea unui astfel de document este de maxim 24 de ore din momentul in care auditorul energetic atestat ajunge in posesia actelor si informatiilor necesare. Odata ce este obtinut, documentul este valabil timp de 10 ani.

Evident, daca se modernizeaza cladirea si daca aceasta devine mai eficienta energetic, este bine sa se emita un alt certificat energetic, deoarece acest lucru poate sa ii cereasca valoarea.

Merita achizitia unui certificat energetic?

Cu siguranta, da! Sarind peste faptul ca este obligatoriu si ca exista riscuri in cazul in care acesta nu este emis, acest certificat energetic se dovedeste util atat pentru vanzatori, cat si pentru cumparatori.

Pentru vanzatori poate ajuta la cresterea pretului imobilului, iar pentru cumparatori contureaza o imagine exacta a lucrului pe care il cumpara. Se creaza, in felul acesta, un echilibru.

Certificatul de performanta energetica (certificatul energetic) ii ajuta si pe cei care doresc sa renoveze si sa anvelopeze cladiri, deoarece pot descoperi care sunt punctele ce aduc ineficienta si pot actiona ca atare.

Pe termen lung, acest act ofera conduce indirect la economie de energie si este o atestare excelenta pentru cladirile care sunt eficiente energetic.

Chiar daca nu ar fi obligatoriu, acest document ar trebui sa fie emis in conditiile in care este destul de ieftin incat sa nu reprezinte o investitie imposibila si aduce extrem de multe avantaje.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#certificat energetic, #audit energetic , #locuinte