Cadoul perfect pentru americani de Craciun: un loc de munca si o casa

Vineri, 26 Decembrie 2008, ora 22:43
1893 citiri
Cadoul perfect pentru americani de Craciun: un loc de munca si o casa
Foto: theonion.com

Pentru multi americani, cadoul cel mai dorit de Craciun este un loc de munca si o casa.

Numarul persoanelor fara adapost a crescut simtitor in Statele Unite in ultimele luni, pentru ca multi oameni au ramas fara case din cauza crizei economice, iar principala dorinta de Craciun a multora dintre ei este sa gaseasca o slujba, indiferent unde, relateaza AFP.

Tot ceea ce vor Raymond si Corliss Holland de Craciun este un loc de munca. Nu conteaza ce fel de slujba, ceva pentru a putea pleca, impreuna cu copiii lor, din adapostul din Chicago unde traiesc de cateva luni.

"Nu-mi pasa daca este o slujba la McDonald's. Vreau un loc de munca, pentru ca vrem sa plecam de aici", spune Corliss.

Depasite de numarul mare al persoanelor fara adapost, serviciile sociale se confrunta si cu o scadere a donatiilor primite si cu reduceri previzibile de buget.

"Adaposturile sunt mereu pline si oamenii continua sa vina", spune Julie Dworkin, responsabila unei asociatii caritabile din Chicago. "Trebuie sa ne luptam cu reducerile bugetare, dar nu stiu ce se va intampla daca cererile vor creste si mai mult", subliniaza ea.

Este dificil de estimat numarul persoanelor fara adapost din SUA, dar, oricum, a crescut foarte mult. Scolile publice din Chicago au inregistrat o crestere de 45% a numarului elevilor inregistrati ca "fara adapost" in octombrie: 8.273 fata de 5.697 cu un an inainte. In noiembrie, acest numar a ajuns la 9.134.

Povestea familiei Holland este trista si simpla. In septembrie, Raymond, in varsta de 53 de ani, era la munca, iar copiii la scoala, cand sotia sa, Corliss, de 48 de ani, a auzit ca cineva batea la usa. Imediat usa a fost daramata de politisti care au luat-o pe sus. Confiscare a intregii cladirii. Nu a existat preaviz.

Patronul societatii la care lucra Raymond de 30 de ani le-a imprumutat un camion pentru a-si muta lucrurile si chiar le-a platit hotelul o saptamana, dar lucrurile mergeau prost si in sectorul de mutari, avand in vedere ca SUA intrasera in cea mai grava criza economica din anii '30 incoace.

Raymond a ramas rapid fara loc de munca. La inceput, in adapost era intr-adevar foarte greu, isi aminteste Corliss. Acum, lucrurile stau nitel mai bine. Familia se afla intr-un adapost mai bun, cu 60 de patruri, gestionat de asociatia Inner Voice.

"Nu mincam mereu ce am dori, dar avem un pat si hrana", recunoaste Corliss, adaugand ca multe alte persoane se afla intr-o situatie mai proasta decat a sa.

Insa fiii ei - de 14, respectiv 17 ani - sunt suficient de mari pentru a simti rusinea si incearca sa-si ascunda situatia in fata colegilor de scoala. Cel mare nu spune nimic cand parintii isi deapana povestea si se intoarce cu spatele cand tatal sau incepe sa planga.

Raymond gasise de lucru intr-o fabrica de ambalare a carnii, unde era platit cu 8,25 de dolari pe ora si facea doua ore pana la locul de munca. Insa, luni, totii angajatii au fost concediati.

"Tot ce vreau este sa-mi pot intretine familia", spune, simplu, barbatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#americani, #Craciunul, #cadoul dorit, #o locuinta, #loc de munca, #persoane fara adapost , #locuinte