Ziare.com

Ce drepturi au romanii executati silit si evacuati din case - Sfatul avocatului

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 07:39

   

Ce drepturi au romanii executati silit si evacuati din case - Sfatul avocatului
Fenomenul evacuarilor din imobilele personale a devenit tot mai frecvent, avand in vedere ca au crescut in ultima vreme executarile silite pornite de catre banci, dar si cele realizate de catre recuperatorii de creante.

Trebuie sa stim ca, daca am ajuns in situatia de a fi evacuati, avem drepturi, putem sa blocam evacuarea, sa o amanam sau chiar sa o anulam in anumite conditii.

De asemenea, executorii judecatoresti nu au dreptul sa evacueze in orice clipa din zi si din noapte: trebuie respectate anumite proceduri.

De exemplu, este important de stiut ca nu se pot face evacuari in perioada 1 decembrie - 1 martie.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Codul de Procedura Civila instituie astfel o protectie, evident insuficienta, in articolul 896 si anume: "Nicio evacuare din imobilele cu destinatie de locuinta nu poate fi facuta de la data de 1 decembrie si pana la data de 1 martie a anului urmator, decat daca cel in cauza face dovada ca, in sensul dispozitiilor legislatiei locative, el si familia sa nu au la dispozitie o locuinta corespunzatoare in care s-ar putea muta de indata".

Executorii pot face evacuarea noaptea?

Conform dispozitiilor de la art. 898, executarea silita va putea continua in ziua inceperii sale, dupa ora 20:00, precum si in zilele urmatoare, inclusiv in cele nelucratoare, daca nu s-a finalizat din cauza opunerii la executare din partea debitorului sau daca operatiunile ce trebuie efecuate pentru finalizarea executarii silite nu s-au putut realiza pana la ora 20:00.

Ce se intampla cu lucrurile aflate in casa?

Bunurile aflate in interiorul imobilului, doar in conditiile in care ele nu fac obiectul executarii silite, precum ar fi "aragazul, frigiderul, mobila, covoarele, centrala termica, calorifere", daca debitorul nu le ridica pe loc, atunci ele vor fi supuse unui proces verbal de sechestru si incuviintate catre un administrator, care ar putea sa fie chiar persoana in cauza.

Dupa intocmirea procesului verbal, debitorului i se va da un termen de maxim 30 de zile sa ridice bunurile din imobil, altfel ele vor fi scoase la vanzare de catre executor, se vor recupera cheltuielile de vanzare si apoi diferenta va fi consemnata pe numele debitorului.

Cum se poate contesta evacuarea?

Daca privim in doctrina, atat pe legea noua a Codului de Procedura Civila, cat si in dogmele legii vechi, executorul are dreptul sa evacueze doar persoana ce are calitatea de debitor.

In prezent, potrivit art. 712 din Codul de Procedura Civila, asupra evacuarii se poate formula contestatie la executare in aceleasi conditii in care se contesta orice act de executare silita emis de catre executor si in aceleasi conditii se poate si suspenda executarea silita, respectiv oprirea executorului de la a proceda la evacuare.

Avocat Cuculis Adrian
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4827 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

N-am

prea inteles articolul 896

 

Știam că legile sint neclare, da' articolul ăsta le bate...

Cine e "cel in cauză"? Debitorul sau executorul?
Bunurile vor fi incuviințate? Cum se pot incuviința niște obiecte?
Executorul poate evacua doar persoana debitoare? Adică restul familiei debitorului rămine in casă? Și atunci ce am rezolvat?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor