Capcanele eliminarii TVA la achizitia locuintelor

Vineri, 10 Martie 2017, ora 08:20
17976 citiri
Capcanele eliminarii TVA la achizitia locuintelor
Foto: Arhiva Ziare.com

TVA de zero la suta pentru achizitia de locuinte noi - aceasta masura este sustinuta de Guvernul condus de Sorin Grindeanu, insa exista cateva capcane.

Ideea a pornit de la seful PSD, Liviu Dragnea, care a initiat un proiect de lege ce prevede aplicarea cotei zero TVA pentru:

  • - livrarea de locuinte de catre persoane fizice,
  • - livrarea de constructii destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap,
  • - livrarea de cladiri catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.
  • "Masura are in vedere sprijinirea sectorului serviciilor sociale, prin reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% pentru cladirile utilizate in scopuri sociale, precum si facilitarea accesului populatiei la o locuinta fara suportarea TVA", sustine Liviu Dragnea, in expunerea de motive a proiectului de lege.

    La randul sau, premierul Sorin Grindeanu a plusat si a anuntat ca vrea sa aplice TVA zero la absolut toate achizitiile de locuinte noi, nu doar pentru cele sociale.

    Exista insa cateva probleme. In primul rand, masura nu poate fi aplicata pentru ca incalca normele europene. Potrivit Simonei Chirica, partener in cadrul casei de avocatura Schoenherr Romania, conform prevederilor Directivei 2006/112 care reglementeaza sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, statele membre pot aplica cel mult doua cote reduse de TVA si acestea nu pot fi mai mici de 5%.

    Ideea e ca tara noastra are deja doua cote reduse de TVA, de 19% si de 5%, nemaifiind loc pentru a treia, iar cota redusa de 0% este sub limita minima prevazuta de Directiva. Daca totusi Bucurestiul vrea sa elimine practic taxa pe valoare adaugata la achizitia de locuinte noi, atunci trebuie sa notifice in prealabil Comisia Europeana, iar daca nu respectam decizia forului UE, atunci riscam sa fi sanctionati printr-o procedura de infringement.

    A doua problema este ca pretul apartamentelor noi nu va scadea sau va scadea prea putin. Potrivit lui Daniel Crainic, director de markting si comunicare la portalul Imobiliare.ro, e posibil ca aceasta masura, daca se va aplica pana la urma, sa nu detemine o ieftinire a caselor.

    Motivul? "Pretul final este stabilit in urma unui raport dintre cerere si oferta si ajunge la acel nivel la care se fac tranzactii, cu alte cuvinte, acel nivel care este suportat de client. Daca astazi un client poate plati o anumita suma finala, disparitia unei taxe nu se va translata neaparat intr-o scadere echivalenta de pret, deoarece acel pret poate fi suportat deja de client, cu alte cuvinte, faptic, vom asista la o crestere a pretului pe segmentul nou", a explicat Daniel Crainic pentru Ziare.com.

    Pe de alta parte, Marius Nicola, director general al companiei Premium - Conlux Development, estimeaza ca, daca va intra in vigoare, masura va viza, in prima instanta, apartamentele deja ofertate si va fi in ton cu valoarea TVA-ului. "Preturile se vor ajusta ulterior, scaderea fiind undeva la un nivel de maxim 10% din valoarea cu TVA", a precizat Marius Nicola intr-o declaratie acordata Ziare.com.

    De asemenea, masura va afecta bugetele dezvoltatorilor, acestia trebuind sa acopere partea de TVA ce se plateste diversilor furnizori si nu se mai recupereaza de la comparator. "Compensarea se va face prin modificari ale pretului de vanzare in masura in care Executivul nu va interveni", a punctat Marius Nicola, care crede totusi ca piata imobiliara va primi un oarecare avant daca eliminarea TVA pentru locuintele noi va avea totusi loc.

    "Apreciem ca piata imobiliara va fi impulsionata daca se elimina TVA la achizitia unei locuinte noi deoarece, chiar daca preturile nu vor cobori in ton cu reducerea de TVA, va exista, totusi, acel efect psihologic al elimanarii unei taxe care va determina, la randul sau, o reactie pozitiva in Real Estate", a mai spus Marius Nicola.

    Totusi, Daniel Crainic trage un semnal de alarma: piata imobiliara traverseaza o perioada buna, iar la fel ca orice piata intr-o economie libera, ea nu trebuie sa depinda de masuri artificiale de sustinere.

    "Piata nu este blocata, dezvoltatorii construiesc si vand, cumparatorii cumpara, interesul pentru apartamentele noi a crescut considerabil in ultimul timp si sunt numeroase cazuri in care au loc rezervari inca din stadiul de proiect. Daca aceasta masura are in vedere relansarea unei piete care merge, parerea mea este ca acest guvern e defazat cu vreo 3-4 ani.

    Politicile sociale pentru o tara unde majoritatea oamenilor au venituri mici trebuie sa existe, dar lucrurile nu trebuie amestecate cu legi care risca sa dea peste cap un intreg sector", a insistat Daniel Crainic.

    Cea mai buna alternativa

    In prezent, in Romania, se aplica deja o cota redusa de TVA, de 5%, pentru locuintele noi. Conditia este insa ca imobilul sa aiba un pret de pana in 100.000 de euro, iar cumparatorul poate beneficia doar o data de aceasta reducere, in rest TVA fiind de 19 la suta.

    Astfel ca in loc ca TVA sa ajunga la 0% pentru toate locuintele noi, mult mai bine ar fi ca sa se extinda baza pentru TVA 5%, potrivit specialistilor consultati de noi.

    "Categoric da, alternativa aceasta ar fi mai utila, pentru ca un procent semnificativ din cumparatori, aproape 20%, sunt interesati sa achizitioneze o a doua casa pentru investitie si atunci, din cauza pretului fie sunt nevoiti sa apeleze la tot felul de solutii (o a doua achizitie pe o ruda), fie se indreapta spre piata veche", ne-a exlicat Daniel Crainic.

    La randul sau, Marius Nicola considera ca, intr-adevar, extinderea plafoanelor ar fi o idee mai buna, deorece ar include si apartamentele putin mai scumpe, al caror pret este mult mai afectat de valoarea TVA in prezent. In plus, "acest TVA, desi mic, ar ajuta bugetele dezvoltatorilor".

    De asemenea, el a mai spus ca dezvoltatorii imobiliari nu se afla in stand-by si nu asteapta aplicarea masurii, ci isi continua activitatea asa cum au facut-o si inainte de anuntul lansat de Executiv.

    "Cumparatorii care se incadreaza in TVA de 5% nu vor fi afectati prea mult de aceasta masura, ci ii va afecta doar pe cei care ar fi trebuit sa plateasca un TVA mare si care, in mod firesc, se afla putin in expectativa", a incheiat Marius Nicola.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
    Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
    Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
    Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
    Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
    Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
    #tva 0 locuinte noi, #tva 0 case, #tva 0 achizitie locuinte noi, #tva 0 locuinte , #locuinte