Cat mai costa locuintele in marile orase

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 07:13
3347 citiri
Cat mai costa locuintele in marile orase

Piata imobiliara romaneasca pare incremenita, la doi de la debutul crizei. Scaderi semnificative se inregisreaza si fata de sfarsitul lui 2009, in primele noua luni ale anului pretrrile fiind cu 7-10% mai mici.

Zona Capitalei, puternic afectata, ramane in continuare una cu cele mai mari discrepante. Daca un apartament central din zona Dorobanti este scos la vanzare cu circa 95.000 de euro, unul similar, dar din Drumul Taberei, costa numai 49.000 de euro.

In Dristor, cartier care beneficiaza si de avantajul apropierii metroului, proprietarii ar vrea sa vanda un imobil cu doua camere cu 61.000 de euro. Bucurestiul ramane insa pe primul loc in topul celor mai scumpe orase romanesti, un metru patrat de garsoniera fiind evaluat la circa 1.230 de euro.

Chiriile au inregistrat si ele fluctutaii de pret. "O garsoniera curata si utilata decent este inchiriata de proprietar in aceeasi zi in care a scos-o pe piata.

Spre exemplu, pentru o gasoniera din cartierul Timpuri Noi, proprietarul a cerut o chirie de 250 de euro. A avut trei persoane care i-au oferit aceasta suma si a ales pe cel care i-a oferit plata in avans pentru trei luni, alaturi de una de garantie", a declarat pentru Gandul Marius Gheorghescu, proprietatul unei agentii imobiliare din Capitala.

Orasul Cluj-Napoca se incadreaza si el in acelasi trend, chiria lunara medie, in cazul unei garsoniere situate intr-o zona semicentrala, fiind aici de circa 150 de euro.

"Momentan, pe piata clujeana, singurul subsegment ce inregistreaza un nivel mare al tranzactiilor este cel al chiriilor. Acest fapt se datoreaza in mare parte inceperii anului universitar si afluxului mare de studenti care vin in Cluj-Napoca in aceasta perioada, aproximativ 65.000 din care doar aproximativ un sfert au asigurate locuri de cazare in caminele universitatilor", a spus, pentru sursa citata, Doru Lupeanu, consultant al companiei de consultanta Fix Up Marketing.

In Cluj, pretul apartamentelor variaza intre 800 si 1.300 de euro pentru un metru patrat util. O medie a valorilor la care se efectueaza tranzactii este de 1.000 de euro pe metru patrat pe segmentul garsonierelor si al apartamentelor de doua camere. Pretul la apartamentele de trei si patru camere media oscileaza intre 850 si 900 de euro, in functie de gradul de finisare.

In Pitesti, pretul garsonierelor semicentrale a scazut sub nivelul de 20.000 de euro, de trei ori mai ieftin decat in apartament cu doua camere intr-o zona buna a Capitalei.

O locuinta monocamerala se vinde cu preturi cuprinse intre 19.000 si 21.000 de euro. Un apartament cu doua camere dintr-o zona buna a orasului a fost vandut recent cu 42.000 de euro.

In Baia Mare, garsonierele cu un confort redus sunt tranzactionate cu aproximativ 18.000 de euro, in timp ce un apartament cu doua camere se poate vinde chiar si cu 30.000 de euro.

In Constanta insa, situatia este atipica. Locuintele cu doua camere s-au depreciat accentuat in orasul de la malul marii. De la peste 1.100 de euro pentru un metru patrat la inceputul anului, pana la circa 960 de euro in prezent.

Astfel, pentu o casa de 50 de metri patrati, proprietarii cer acum aproximativ 48.000 de euro.

In orase precum Iasi si Timisoara sunt orasele mari ale tarii unde nivelul preturilor s-a ajustat cel mai rapid. Un apartament iesean cu o suprafata de circa 50 de metri patrati poate fi cumparat la pretul cerut de proprietari de circa 44.000 de euro. O locuinta similara, insa din orasul de pe malul Begai, are un pret de strigare mai mic, de 43.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#preturi locuinte, #locuinte Capitala, #apartamente marile orase , #locuinte