Ziare.com

Vopseaua care incalzeste locuintele

Sambata, 25 Ianuarie 2020, ora 08:10

   

Vopseaua care incalzeste locuintele
Oamenii de stiinta au creat vopseaua care, aplicata pe peretii casei, ajuta la incalzirea incaperilor, reducand astfel consumul de energie.

In Europa, incalzirea si racirea locuintelor sunt responsabile pentru jumatate din consumul anual de energie in orase, 75% din aceasta energie provenind din arderea combustibililor fosili si doar 19% din surse regenerabile, aflam din HORIZON, revista UE pentru cercetare si inovare.

Profesorul Dmitry Shchukin de la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie, a dezvoltat o vopsea care poate inmagazina caldura atunci cand este aplicata pe peretii cladirilor din caramida, eliberand-o atunci cand este nevoie, mentinand astfel camerele incalzite. Shchukin are in vedere utilizarea vopselei in special pentru casele vechi si ineficiente energetic, inclusiv cladirile istorice.

Conform datelor Comisiei Europene, cladirile sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie si pentru 36% din emisiile de CO2 la nivelul Uniunii Europene.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Noua vopsea, dezvoltata ca parte a unui proiect numit Enerpaint, poate functiona ca un fel de izolatie termica, fiind astfel o metoda ieftina de a imbunatati eficienta energetica a cladirilor, sugereaza Shchukin. Practic, aceasta inmagazineaza caldura produsa de sistemele de incalzire si chiar de oameni pe timpul zilei si o elibereaza pe parcursul noptii, cand temperaturile scad.

Ce a facut Shchukin a fost sa adauge in vopseaua standard niste aditivi, in proportie de 5%, asa-numitele materiale cu schimbare de faza, cum sunt parafina, hidratii de sare si acizii grasi. Aceste materiale pot stoca o cantitate mare de energie termica si isi pot schimba starea - de la solida la lichida si invers - fara a-si modifica propria temperatura. Pentru a permite realizarea transferului de caldura in conditii controlate, au fost introduse in niste capsule mici de cativa nanometri.

In timpul zilei, aceste materiale cu schimbare de faza trec la starea lichida, absorbind caldura, pentru a o elibera pe parcursul noptilor reci, cand are loc un proces de cristalizare in timpul caruia caldura este eliberata inapoi in camera, explica Shchukin.

Potrivit acestuia, companii europene, chineze si ruse si-au exprimat deja interesul pentru vopsea, care se afla inca in faza de testare. In continuare, Shchukin vrea sa dezvolte o vopsea care sa pastreze racoarea in interiorul cladirilor pe timpul verii.

C.S.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 25241 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

doua observatii....

1. numita kopiatoare ce.se. de la siursa: Zaire punkkt kkom NU sufla o vorba despre faptul ca materialele folosite de englezul sciukin sunt aprobate de FDA in sua, dar NU sunt aprobate de similara EMA din uie/
2. materialele cunoscute sub numele generic de "PCM" nu sunt deloc ceva nou (asa cum vrea sa ne convinga kopiatoarea ce.se. la Zare punkkt kkom) ci ele sunt cunoscute de mai mult timp si au deja o multime de aplicatii in diverse sectoare economice.
p.s.
era mai bine ca, inainte sa kkopieze, kopiatoarea ce.se. sa se ducumenteze, par egzamplu, in wiki (vezi: https://en.wikipedia.org/wiki/Phase-change_material ).
probabil ca munca de documentare este o activitate mult prea grea si complicata pentru kopiatoarea ce.se. la Zaire punkkt kkom....

 

Vopsea sau tencuiala

E posibil sa fie un adeziv cu ceva granulatie, un fel de tencuiala decorativa exterioara, dar nu vopsea! Sa inteleg ca se pune direct pe cărămidă! Daca e asa, atunci e tencuiala.

 

Exagerat

Caldura acumulat/cedata depinde de proprietatile materialului si masa lui.
Cum masa vopselei, raaportata la cea a peretilor si casei este infima, si efectul izolant e foarte mic.
Pe deasupra nu se spune ce substante degaja aceasta vopsea sau ce o fi, e imposibil sa nu se degaje niste gaze in aerul locuintei daca au loc acele transformari. Vedeti cat accent se pune azi pe calitatea aerului si a vopselelor din locuinta.
Cam miroase a bluff.

 

Pe cand si

O vopsea care sa incalzeasca sufletele,parca in ultimul timp,e tot mai greu,sa gasesti un suflet cald,oamenii au devenit individualisti,nu se mai uita la altii,care se descurca greu.....fiecare pt el....nu mai vorbesc de cei cu bani grei...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor