Cum isi gasesc romanii o locuinta si care sunt principalele criterii de selectie

Marti, 01 Martie 2016, ora 10:32
3788 citiri
Cum isi gasesc romanii o locuinta si care sunt principalele criterii de selectie
Foto: Re/Max

Cei mai multi europeni gasesc locuinta dorita in urma unei cautari pe Internet si, de cele mai multe ori, impreuna cu partenerul de viata, arata un studiu recent.

Potrivit unei analize realizate de agentia imobiliara RE/MAX, proportia locuitorilor de pe Batranul Continent care cerceteaza oferte din mediul online este de 81%, informeaza un comunicat remis Ziare.com.

Raportat la piata din Romania, de asemenea, peste 50% din cumparatorii unei locuinte au ajuns la casa dorita tot prin cautari pe Internet.

Potrivit studiului RE/MAX, la nivel european, 67% dintre cei care se afla in cautarea unei case incep prin a cauta pe site-urile specializate in anunturi imobiliare. In plus, 44% intreaba prietenii si familia daca stiu de proprietati scoase la vanzare. De asemenea, 35% din total incep cautarea cu ziarele specializate in anunturi.

In ceea ce priveste metodele prin care cei aflati in cautarea unei case chiar gasesc cea mai buna varianta, studiul RE/MAX Europe arata ca cele mai mari sanse de reusita - 76% - le au cei care incep cautarea online.

"Atat in Romania, cat si la nivel european, chiar daca o cautare a unei case incepe online sau din anunturile din ziare, un procent important din tranzactii este incheiat printr-un agent imobiliar, procent care speram sa creasca de la an la an", a declarat Razvan Cuc, presedinte RE/MAX Romania.

Analiza RE/MAX mai arata ca, pentru 60%, fotografiile cu proprietatea pe care o trec pe lista de vizionari sunt extrem de importante si reprezinta un criteriu important in luarea unei decizii.

Romania, tara cu cei mai multi proprietari de locuinte din UE

Familie, cautam camin

Studiul desfasurat de companie mai arata ca, la nivel european, 40% dintre persoanele care cauta o proprietate o fac impreuna cu partenerul. Cel mai mare procent, in acest sens, este in Spania - 60%. Pe locul al doilea este Romania, unde rata este de 55%, iar in Franta este de 31%. Pe piata din Turcia lucrurile stau diferit - aici doar 14% dintre cei care cumpara o casa sunt intr-un cuplu.

Mai mult de atat, analiza RE/MAX mai arata ca 76% dintre cei care cauta o casa au avut, pana la acel moment, o proprietate sau macar o locuinta inchiriata.

Ce vor europenii: Criteriile de selectie atunci cand cauta o locuinta

Costul locuintei este, pentru cea mai mare parte a europenilor, cel mai important aspect atunci cand vine vorba de achizitia unei case. Pe locul al doilea se afla adresa, suprafata si alte costuri pe care le implica noua casa. Gradul de eficienta energetica si anul de constructie joaca si ele un rol important.

Atunci cand viziteaza pentru prima daca o locuinta aflata pe lista de achizitie, europenii se uita in primul rand la dotarile din baie si analizeaza atent ce reparatii sunt necesare. Mirosul din casa si imprejurimile joaca si ele un rol esential, ca si gradul de dotare a bucatariei.

Locurile de joaca pentru copii si scolile "vand" mai bine o proprietate

Cand vine vorba de vecinatati, pentru aproape 20% din cumparatori apropierea de un loc de joaca pentru copii este cruciala, iar pentru cca. 19%, apropierea de o gradinita sau o scoala. Din topul locurilor ce nu trebuie sa lipseasca din zona sunt centrele comerciale, restaurantele si bisericile.

Tinerii si femeile ar vrea in mod special sa aiba o locuinta in apropierea mall-urilor, in timp ce persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 39 de ani ar prefera sa aiba in apropiere o gradinita sau o scoala.

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 8.000 de respondenti din 16 tari europene.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#crtierii locuinte romani, #criterii cumpara locuinte romani, #romani cumpara locuinte , #locuinte