Romania, tara cu cei mai multi proprietari de locuinte din UE

Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 18:35
6675 citiri
Romania, tara cu cei mai multi proprietari de locuinte din UE

Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana din punct de vedere al procentului populatiei care traieste in locuinte proprietate personala, 96,1% in 2014, cu mult peste media din UE, 70,1%, arata datele publicate luni de Oficiul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat.

Doar 3,9% dintre locuitorii Romaniei aveau in 2014 statut de chiriasi, mult sub media din UE, 29,9%. Comparativ, 47,5% dintre germani si 42,8% dintre austrieci erau chiriasi in 2014.

De asemenea, datele Eurostat mai arata ca in 2014 Romania se situa pe primul loc in UE in ceea ce priveste ponderea populatiei care traieste in locuinte supraaglomerate, in conditiile in care peste jumatate dintre romani (52,3% din populatie) traiesc in locuinte cu spatiu insuficient avand in vederea marimea gospodariei.

Preturile apartamentelor, in crestere - vezi unde s-au scumpit cel mai puternic locuintele

Situatia este similara pentru toate tarile din vecinatate, unde gradul de supraaglomerare a locuintei este de 44,6% in Ungaria, 44,2% in Polonia si 43,3% in Bulgaria. Media la nivelul UE era in 2014 de 17,1% din populatie.

In ceea ce priveste costurile, 11,4% din populatia UE se confrunta in 2014 cu supra-costuri cu locuinta, adica cheltuiau mai mult de 40% din veniturile disponibile pentru locuinta. Cea mai mare problema se inregistra in Grecia, unde 40,7% din populatie traia in 2014 in locuinte unde costurile totale pentru locuinta reprezentau mai mult de 40% din veniturile gospodariei. Pe locurile urmatoare se situeaza Germania, 15,9%, Danemarca, 15,6%, Olanda, 15,4% si Romania, 14,9%.

Topul localitatilor din Romania cu cel mai mare impozit pentru locuinte - Cresteri de pana la 275%

In Romania, potrivit datelor comunicate recent de compania de consultanta RealTime, doar 44% (3,755 milioane locuinte) din fondul locativ la nivel national (8,450 milioane de unitati) reprezinta stocul efectiv de locuinte moderne, cele care au baia in interior si sunt racordate la termoficare sau dispun de centrala proprie.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: AGERPRES