Romanii sunt mai cu mot decat americanii? De ce nu facem zgarie nori pentru a proteja natura?

Autor: Cezar Petre , specialist constructii
Luni, 27 Martie 2017, ora 09:50
7939 citiri

In Romania exista posibilitatea ca anumite prevederi din cadrul Planului Urbanistic General (PUG) sa poata fi exceptate daca se face si se aproba o documentatie de urbanism ce se numeste, dupa caz si necesitati, Plan Urbanistic Zonal (PUZ) sau Plan Urbanistic de Detaliu (PUD).

Aspectele privind reglementarea tehnica a celor doua se regasesc in Legea 350 privind amenajarea teritoriului.

In fapt, insa, legislatia si normele tehnice privind urbanismul in Romania sunt foarte stricte si neracordate la necesitatile de dezvoltare a oraselor. La modul general exista o proasta politica aplicata privind dezvoltarea pe orizontala, in timp ce peste tot lumea se dezvolta pe verticala.

In Romania, investitorii nu pot face acest lucru deoarece conditiile de urbanism sunt la niste cote primitive, de parca ne-am scalda in mijlocul Amazonului sau desertului si am avea nevoie sa mai luam bucatele din el.

Protejam natura prin dezvoltarea pe Orizontala?

Prin a proteja natura in Romania se intelege a lasa fiecarui lot o anumita suprafata de spatiu verde. Acest lucru se reflecta si prin intermediul procentului de ocupare al terenului, care, exceptie zonele centrale ale marelor orase, este foarte mic si nu impune o dezvoltare sustenabila.

In loc sa construim cat mai compact, pentru a nu ne duce peste natura, urbanismul din Romania face exact contrariul: iti impune sa te duci in zone care in mod normal nu ar trebui sa fie alocate pentru a se construi.

In realitate, doar prin dezvoltarea pe verticala se poate sprijini mediul inconjurator.

Mai mult decat atat: statul roman si mai ales autoritatile locale sunt incapabile sa realizeze investitii prin care sa ofere infrastructura noilor dezvoltari urbane. Adica se impune o dezvoltare pe orizontala, dincolo de limitele serviciilor existente, fara a exista solutii pentru extinderea lor. In acest fel am ajuns sa avem apele subterane poluate, padurile si apele de suprafata pline de reziduri.

Cine nu ar vrea sa locuiasca langa metrou?

Dezvoltarea pe verticala, in zonele dotate cu infrastructura necesara, inclusiv cea de transport, reprezinta o necesitate.

Daca avem metrou, strazi asfaltate, retele de apa, canalizare si alte servicii urbane, de ce nu permitem sa se construiasca in apropierea lor si astfel sa le crestem randamentul? De ce sa nu oferim pe piata cladiri care sa raspunda nevoilor cetatenilor si in locatii care sa fie conforme?

Ori la noi este tocmai invers: daca vrei sa construiesti cat mai inalt esti considerat a fi infractor si haituit. Sigur ca si aceasta construire trebuie reglementata si este reglementata.

Mai cu mot decat americanii

Romanii sunt mai cu mot decat americanii. Aceasta este concluzia daca ar fi sa ne uitam in centrul orasului New York, sau orice alte oras important din SUA si daca am analiza orasul Bucuresti.

Ne plac cladirile moderne, zgarie norii, constructiile cu un design venit parca de la sute de ani distanta. Pe de alta parte, aici la noi acasa, facem tot ce este posibil ca asa ceva sa nu se poata realiza.

In Romania acestui moment este imposibil sa poti construit zgarie nori, iar asta nu pentru ca nu ne-ar permite stiinta sau legile fizicii: pur si simplu unii au facut sa fie asa legislatia incat sa nu se poata.

Restrictiile duc la coruptie

Derogarile ce se fac prin PUD sau PUZ sunt in general la mana unei anumite categorii de specialisti. Nu orice arhitect sau urbanist poate sa faca acest lucru, pentru ca daca chiar ar face i s-ar pune peste tot piedici in vederea aprobarii.

In fapt, toate restrictiile nu au facut decat sa duca la aparitia unui cerc restrans de "specialisti" ce iti pot garanta succesul. Daca vrei un PUZ aprobat trebuie sa te duci la o anumita persoana, posibil de multe ori chiar una din cele care au sustinut existenta acestor asa multe restrictii.

Este oare legal ca acest lucru sa se intample? Cu siguranta ca nu.

Tocmai de aceea se impune o relaxare in domeniu

Exista loturi restranse pe care nu se poate construi si in loc a reglementa din PUG acest lucru fortam beneficiarul sa mai piarda un an realizand tot felul de documentatii ce in esenta nu aduc decat birocratie, deoarece spre final constructia tot se realizeaza. Cetateanul este privit de functionarii publici din domeniul urbanismul drept un infractor ce trebuie oprit. Este raul suprem.

Logica in birourile de urbanism este de a se impune propriile reguli, peste cele aduse de lege. Astfel ca, tot ceea ce nu este permis expres prin lege este de-adreptul interzis de functionari. Ori in esenta ei nu detin autoritatea de a impune noi reguli sau restrictii, dar se folosesc de pozitia pe care o au pentru a cere investitorilor solicitari suplimentare.

Raspunsul vine de cele mai multe ori: daca nu faci ca mine atunci nu obtii autorizatia. Nu ti se spune care e legea, de ce sa fie asa. Nici nu are cum sa spuna deoarece el nu trebuie sa stie legea, are propria lui lege data de pozitia pe scaunul de functionar.

Este vorba binenteles de un abuz in serviciu, foarte bine reglementat prin lege si pedepsit. Investitorii, insa, pentru a nu se bloca, prefera de cele mai multe ori sa accepte abuzul. De ce fac acest lucru? Pentru ca exista reglementari tehnice si legi facute in asa fel incat este aproape imposibil sa te afli intr-o legalitate deplina.

Ori se impune o relaxare tocmai pentru ca legislatia sa raspunda nevoilor cetateanului, birocratia fiind si principala arma a coruptiei impotriva bunei dezvoltari a comunitatii.

Si de asemenea ca totul sa se mute pe online.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.Citeste si:
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
Președintele Consiliului Național al ALDE Cristian Dima a lansat vineri, 17 septembrie, o invitație către liderul PNL Ludovic Orban să se înscrie în ALDE în cazul în care va pierde...
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat, vineri, că USR PLUS nu va sprijini un guvern minoritar, menţionând că experienţa României cu astfel de guverne este una "proastă"....
Sursa: Ziare.com