Vrei sa-ti cumperi un apartament? Atentie la pretul pe care-l declari la notar, caci te poti trezi cu Fiscul la usa

Joi, 24 Noiembrie 2016, ora 12:30

   

Vrei sa-ti cumperi un apartament? Atentie la pretul pe care-l declari la notar, caci te poti trezi cu Fiscul la usa
Daca ai de gand sa vinzi sau sa cumperi un apartament, trebuie sa stii ca tranzactiile imobiliare pot fi raportate le Fisc in cazul in care pretul declarat in contract este mai mic decat grilele notarilor.

Ideea e ca, in practica, exista multi romani care declara o valoare mai mica a locuintelor pentru a plati impozite mai mici.

Insa de la 1 ianuarie 2016, in noul Cod Fiscal, s-a introdus o prevedere prin care se incearca sa se combata aceasta tendinta.

"Anterior, impozitul pe tranzactie se platea raportat la cel mai mare pret ales dintre cel din grila notariala si cel declarat in contract. Incepand din acest an, insa, impozitul se plateste doar in raport cu pretul declarat, iar daca acesta este mai mic decat cel din grila notariala, atunci tranzactia se raporteaza la Fisc", a explicat pentru Ziare.com Adrian Vascu, senior partner la Veridio, companie care ofera servicii de consiliere financiara, si fost presedinte al Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEAR).

Altfel spus:

  • - Daca de exemplu pretul declarat in contract e de 70.000 de euro, dar in grila notariala pragul e de 60.000 de euro, atunci impozitul se va raporta la 70.000 de euro;
  • - Dar daca pretul declarat in contract e de 50.000 de euro, adica sub cel mentionat in grila notariala, atunci notarul trebuie sa raporteze tranzactia la Fisc.

Insa cine va verifica daca notarii notifica Fiscul pentru toate tranzactiile aflate sub pragul inscris in grila notariala? Ei bine, aici lucrurile sunt cam in ceata.

"Nu stiu daca exista vreun mecanism de verificare. Obligatia ca notarii sa realizeze aceste notificari rezulta din Codul Fiscal. Cred ca modul de indeplinire a cerintelor legale este verificat de catre UNNPR (Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania - n.red.) ", a opinat Adrian Vascu.

Insa mai exista o problema: grila notariala pentru 2016 nu e 100% corecta. Asta pentru ca studiile s-au bazat pe date din 2015, iar intre timp piata imobiliara a suferit modificari. Deci e posibil sa existe cazuri in care oamenii sa fi declarat in contract pretul corect al apartamentului, dar ca acesta sa fie sub grila notariala, care nu e foarte exacta.

Tocmai de aceea, Adrian Vascu trage un semnal de alarma pentru studiile aferente anului 2017. Ele se elaboreaza in aceasta perioada si ar trebui sa tina seama de noile reguli. Ideea e sa se estimeze corect nivelul minim al pretului unui apartament din anumite zone, astfel incat sa se evite situatii in care oameni de buna credinta sa fie reclamati la Fisc doar pentru ca "reperul" a fost eronat.

"Noile grile sunt definite in normele Codului Fiscal ca 'Studii de piata care includ valorile minime consemnate pe piata in anul anterior....', astfel ca la stabilirea acestora este necesara o analiza complexa a pietei si nu mai este nevoie sa se realizeze calcule si evaluari. Sper ca in acest nou context atat autoritatile locale, cat si notarii sa puna la dispozitia realizatorilor studiilor de piata informatiile pe care le detin privind tranzactiile in localitatile/sectoarele respective", a punctat Adrian Vascu.

Cerere mare de locuinte

Corectitudinea grilelor notariale e foarte importanta, in contextul in care tot mai multi romani isi cumpara locuinte.

Piata e in crestere: in primele noua luni ale acestui an, numarul de tranzactii imobiliare a crescut cu 8,6% fata de aceeasi perioada din 2015, potrivit unui studiu Coldwell Banker remis Ziare.com.

Mai mult, aproximativ 30.000 de locuinte vor fi finalizate in acest an in proiecte rezidentiale din tara noastra, ceea ce reprezinta un record pentru segmentul de profil. Fata de anul trecut, vorbim de o crestere de 20%.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 34392 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
ReCe
rank 5
Intrebare de neofit
Deci daca vand sub pretul pietii, sunt raportat la Fisc.
Bun
Sa presupunem ca sunt ingraba si vreau sa vand in 5 zile apartamentul ca am o problema critica. Nu gasesc sa il dau la pretul pietii dar nu sunt dispus sa astept si il scot la vanzare cu 15% sub acest nivel. Ca bun privat, il pot vinde la 5 EURO, daca vreau.
Ce masuri poate lua Fiscul impotrica mea ?
info
rank 5
La primul probabil nu se va intampla nimic
Dar la al doilea...
Scopul este de a depista samsarii care fac multe astfel de miscari, declarand valori nereale.
Pacifistul
rank 5
Asta cu ANAF e frectie la picior de lemn,,,
Legal daca ambele parti isi asuma pretul declarat si confirmat in contract, e raspunderea lor in sensul daca unul dintre ei incepe sa ,,guite" dupa ...Atunci Anaf poate cere prin instanta anularea contractului si atit...Ce nu spun scribii care mai arunca aici materiale luate de la tv este ca orice tranzactie mai mare de 10.000 euro se raporteaza imediat la ,,spalare de bani"unde un anume x incepe sa verifice de unde vin banii etc ..Legal ANAF ti-o freaca si atit ...in fiecare contract se mentioneaza ca legea x care prevede declararea cu rea vointa a altei sume decit cea primita , in urma unui proces in instanta, duce la anularea lui si sanctionarea cu marea suma de .....500 lei...se incearca o sperietura asupra celor care nu platesc corect taxe si impozite la valorile constatate si promovate de ,,evaluatori" independenti angajati de Camera Notarilor Publici care este interesata sa impuna preturi ireale mari pt a incasa un tarif mai mare ..,, Evaluatorii vor mentine in permanenta un standard inalt de onestitate si integritate si isi vor desfasura activitatile astfel incat sa nu prejudicieze clientii, publicul, profesia sau organismul national profesional de evaluare din care fac parte." Aiurea...Am cerut evaluarea unei proprietati si am angajat 3 persoane membre a ANEVAR si am primit 3 rapoarte omologate, oficializate cu diferenta intre ele de ....30.000 euro...ce face ANAF daca eu trec in contract raportul x care ma avantajeaza?? Evaluatorul ,,trage" concluzii ca urmare a analizei etc si hotaraste"...aceeasi poveste cu ,,certificatul energetic" pe care il cumperi fara sa se deplaseze specialistul autorizat...vei intilni ,,evaluator ieftin" care pt citiva banuti iti scrie ce vrei...PUNCT!!!Dar pt fiecare articol ,,ziare" plateste ...Nu este insa foarte clar in acest moment cum vor dovedi cei de la fisc situatiile considerate ilicite. Vanzatorii au libertatea de a pune pretul pe care il doresc. Pentru a vinde repede, pot cere preturi mult sub cele de pe piata...ca la romani , si Codul Fiscal din 2005 a aparut in Monitorul Oficial dar pina in 2010 nu au fost ,,Norme de Aplicare" ceea ce a dus la abuzuri ale ANAF si la mii de procese ., situatie prezenta si acum..Nu este clar specificat in noul con fiscal, nu are norme cum si in ce baza legala ANAF va constata si dispune ca este ,,evaziune " o tranzactie ce nu respecta ,,grila" notarilor...in loc sa faca legi pertinente, simple, corecte etc , toti maimutoii se inghesuie sa voteze legi...uitati-va in absolut toate legile din toate codurile, penal, civil, fiscal, rutier, etc si veti vedea ca pt aceeasi fapta sunt intre 3 si 10 variante de sanctionare....ATIT...
pehash
rank 5
cui ii este frica de fisc?..
daca ai vandut sub pretul pietei, nu e nici o problema. fiscul te "deranjeaza" doar daca incerci sa faci evaziune fiscala declarand o valoare mai mica pe contract decat cea reala.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor