Apartamentele s-au ieftinit cu peste 10% in luna iulie

Marti, 02 August 2011, ora 18:25
1313 citiri
Apartamentele s-au ieftinit cu peste 10% in luna iulie
Foto: Forest Residence

Preturile apartamentelor au scazut cu 10,9 la suta, la nivel national, in luna iulie, comparativ cu perioada similara de anul trecut, ajungand la un pret mediu de 1.026 euro/mp, potrivit imobiliare.ro.

De asemenea, pretul este cu 0,8 procente mai scazut decat cel din luna precedenta, se arata intr-un comunicat al imobiliare.ro, remis Ziare.com.

Totusi, in majoritatea oraselor analizate evolutiile au fost diferite pe cele doua segmente, de apartamente vechi si apartamente noi.

"Desi indicele imobiliare.ro calculat la nivel national a inregistrat o scadere de doar 0,8% in ultima luna, pe segmentul apartamentelor noi am asistat la variatii mari, diferite de la un oras la altul. Au avut loc atat cresteri de pret in Brasov, Constanta si Timisoara, cat si scaderi importante in Bucuresti sau Cluj-Napoca. Pe de alta parte, segmentul apartamentelor vechi este mai putin dinamic, oscilatiile fiind cuprinse intre -1,3% in Cluj-Napoca si +1,1% in Timisoara", a declarat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

In Bucuresti, valoarea medie din luna iulie a fost de 1.162 de euro/mp util, atat pentru apartamentele vechi, inregistrand o scadere de 1,4 la suta. Spre deosebire de alte orase, pretul apartamentelor noi din Capitala a inregistrat o scadere importanta, de 4,1%. Mai putin dinamic s-a dovedit a fi segmentul unitatilor vechi a caror pret a inregistrat o crestere de 0,6%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns, in luna iulie, la valoarea de 1.350 euro/mp util, in scadere cu 4,1% fata de luna iunie. Totodata, apartamentele noi sunt cu 5,4% mai ieftine decat anul trecut. Pretul a evoluat diferit insa pe categorii de apartamente. Si in aceasta luna, cea mai interesanta evolutie au avut-o apartamentele noi cu trei camere, care s-au ieftinit cu aproape 4%. Garsonierele noi s-au ieftinit cu 2,2% in ultimele treizeci de zile, iar pretul apartamentelor cu doua camere a scazut cu 1,1%.

Preturile apartamentelor din Brasov au scazut in luna iulie. Conform indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare in acest oras are o valoare de 862 de euro/mp de suprafata utila, cu 0,1% mai putin decat in luna iunie. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele scoase la vanzare sunt cu 5% mai ieftine. Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a atins valoarea de 915 euro/mp si a crescut in ultimele treizeci de zile cu 2%. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari a inregistrat o scadere de 0,3%.

Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca a inregistrat o scadere de 4,7% in iulie, aceasta fiind cea mai mare diferenta de pret inregistrata in ultimele treizeci de zile de indicele calculat la nivel de oras. Pretul mediu pentru apartamentele scoase la vanzare in Cluj-Napoca are, in prezent, valoarea de 943 euro/mp util, cu 7,8% mai putin decat cea inregistrata in urma cu 12 luni. Scaderea preturilor a fost resimtita mai ales pe segmentul apartamentelor noi, segment care a influentat evolutia indicelui general la nivelul orasului. Acestea s-a ieftinit cu peste 7% in ultimele treizeci de zile, pana la 916 euro/mp.

Preturile cerute pe segmentul rezidential din Constanta au crescut in ultimele treizeci de zile. Valoarea medie a fost de 955 de euro/mp util, in crestere cu 1,5% fata de luna precedenta. Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a cunoscut o crestere de 5,4% de la 912 euro/mp util pana la 961 de euro/mp util. Tendinta s-a pastrat si in cazul apartamentelor vechi al caror pret mediu pe metru patrat util a inregistrat, in iulie, o crestere de 0,5%, atingand valoarea de 953 de euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta sunt, in medie, cu 5,2% mai mici.

Apartamentele scoase la vanzare in Timisoara s-au scumpit cu 2,6% in iulie. Valoarea indicelui imobiliare.ro pentru aceasta luna a urcat din nou peste pragul de 800 de euro, pana la 820 de euro/mp util. Diferenta de pret fata de aceeasi perioada a anului trecut s-a contractat, aceasta fiind in prezent de 3,6%. Apartamentele noi s-au scumpit in intervalul analizat cu 6,3%. Pretul mediu pentru aceasta categorie este de 914 euro/mp util, cu 3% mai mare decat in urma cu 12 luni.

Indicele imobiliare.ro pentru Iasi a inregistrat in iulie, o valoare medie de 855 de euro/mp util, in crestere cu 0,8%, fata de luna iunie. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate in prezent pentru apartamentele scoase la vanzare in capitala Moldovei sunt cu 4,9% mai mici. Tendinta de scumpire a fost data de evolutia pretului apartamentelor noi, care a crescut cu 2,9% in ultimele treizeci de zile. Pretul apartamentelor vechi a cunoscut o scadere de 0,6% in acelasi interval.

In Ploiesti, valoarea medie a fost 865 de euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Apartamentele s-au ieftinit, astfel, cu 3,6% in ultimele treizeci de zile. In comparatie cu luna iulie 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu aproape 10% mai mici.

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#preturi apartamente, #scadere preturi apartamente , #preturi apartamente