Ziare.com

Apartamentele s-au ieftinit puternic in 2013 - vezi la cat au scazut preturile

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 11:36

   

Apartamentele s-au ieftinit puternic in 2013 - vezi la cat au scazut preturile
Daca ultimii doi ani au marcat o incetinire vizibila a ritmului de scadere a preturilor locuintelor, in 2013 preturile apartamentelor au scazut de 5 ori mai mult comparativ cu anul precedent.

Astfel, in primele opt luni ale acestui an apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in intreaga tara s-au ieftinit cu 6,95%, de la 978 de euro, la 910 euro pe metru patrat util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Spre comparatie, in 2012 a fost consemnata o scadere anuala de 1,3%, iar in 2011 declinul a ajuns la 4%, se arata intr-o analiza a www.imobiliare.ro.

Desi valabila la nivel national, la nivelul marilor orase exista abateri de la tendinta. Astfel, in Timisoara sau Constanta, pretentiile proprietarilor sunt mai mari decat la inceputul anului, in vreme ce la Cluj-Napoca, asistam mai degraba la o stagnare. Interesant este insa ca, cel putin in ultima luna, chiar inainte de venirea toamnei, preturile au revenit pe minus in majoritatea cazurilor - cu o singura exceptie.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Bucuresti

Capitala se situeaza pe primul loc in topul reducerilor consemnate de la inceputul anului incoace in marile orase, conform Imobiliare.ro. Apartamentele scoase la vanzare in Bucuresti s-au ieftinit cu 7,38% in acest rastimp, de la 1.138 de euro, la 1.054 de euro pe metru patrat util; valoarea actuala este cu 1,5% mai mica decat cea de la finele lui iulie 2013. In luna august, apartamentele noi au ajuns la o valoare medie de 1.173 de euro pe metru patrat, cu 1,8% mai putin decat in luna precedenta.

Scaderea a fost mai putin accentuata pe segmentul apartamentelor vechi: cu un pret mediu cerut de 1.000 de euro pe metru patrat, acestea sunt cu 0,6% mai ieftine decat luna trecuta.

Brasov

Pretul mediu cerut pentru apartamentele aflate la vanzare in Brasov se situeaza acum la 814 euro pe metru patrat, in scadere cu 5,01% fata de nivelul de 857 de euro pe metru patrat inregistrat la inceputul lui 2013 si cu 2,4% mai putin decat in luna precedenta.

In august, tendinta de scadere a fost resimtita exclusiv pe segmentul apartamentelor vechi; acestea s-au ieftinit cu 2,7%, de la 822, la 800 de euro pe metru patrat util. Apartamentele noi, pe de alta parte, au consemnat o crestere de 0,7%, de la 890, la 896 de euro pe metru patrat util.

Timisoara

La polul opus, Timisoara a inregistrat cel mai mare avans al preturilor in primele opt luni ale acestui an - un plus de 2,16%, de la 785 de euro, la 802 euro pe metru patrat util, conform Imobiliare.ro. Orasul din vestul tarii este, totodata, singurul care face exceptie de la regula scaderilor de pret consemnate in luna august. Pretul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vanzare in Timisoara a crescut cu 1,1%, de la 793 de euro pe metru patrat in luna iulie.

Cea mai acuta crestere - de 5,9% - a fost consemnata de unitatile locative nou-construite, care au ajuns sa coste 879 de euro pe metru patrat util, fata de 830 de euro pe metru patrat in luna precedenta. Apartamentele vechi s-au apreciat intr-o masura mai mica, respectiv cu 0,1%, ajungand la o medie de 791 de euro pe metru patrat.

Constanta

Tot pe lista scumpirilor se inscrie si orasul de la malul marii, cu un avans de 1,51% in primele trei trimestre din 2013 - de la 856 de euro, la 869 de euro pe metru patrat util. In ultima luna insa, pretul mediucerut de proprietari pentru apartamentele scoase la vanzare in Constanta s-a diminuat cu 0,6% fata de luna precedenta. Apartamentele noi din oras s-au ieftinit cu 1,3%, de la 895 de euro, la 883 de euro pe metru patrat. Proprietarii de locuinte vechi si-au redus pretentiile cu 0,5%, de la 869 de euro, la 865 de euro pe metru patrat.

Cluj-Napoca

Si capitala Transilvaniei s-a inscris pe un trend general ascendent al preturilor in acest an, cu un plus de 0,89% pana in august, de la 896 de euro, la 904 euro pe metru patrat. Pe de alta parte, apartamentele aflate la vanzare in Cluj-Napoca s-au ieftinit in ultima luna cu 1%, de la 913 euro pe metru patrat util.

Reduceri de pret au fost consemnate doar de unitatile locative nou-construite, care au ajuns la o valoare medie de 830 de euro pe metru patrat, cu 4,7% mai putin fata de valoarea valabila la finele lunii iulie - 871 de euro pe metru patrat. Pe de alta parte, locuintele vechi au inregistrat o crestere de 1,5%, de la 968 de euro, la 983 de euro pe metru patrat.

C.S.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3766 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor