Apartamentele s-au scumpit. La cat au ajuns preturile in Bucuresti si in marile orase

Joi, 03 Iulie 2014, ora 16:47
6165 citiri
Apartamentele s-au scumpit. La cat au ajuns preturile in Bucuresti si in marile orase

Preturile apartamentelor au crescut in primul semestru din 2014, per ansamblu, in special in marile orase ale tarii.

In perioada mentionata, suma medie solicitata la nivel national pentru apartamentele disponibile spre vanzare (noi si vechi) s-a majorat cu 0,7% - de la 898 de euro pe metru patrat util, la inceputul lui ianuarie, pana la 904 euro pe metru patrat, la finele lunii iunie, releva o analiza realizata de Imobiliare.ro.

De mentionat este totusi ca, in prima luna de vara, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un declin de 1,8% (fata de valoarea de 921 de euro pe metru patrat atinsa in luna mai).

In prima jumatate din 2014, trendul general ascendent al preturilor a fost resimtit mai acut in marile orase comparativ cu restul tarii; cu toate acestea, unul dintre centrele regionale analizate face exceptie de la "regula" scumpirilor.

Bucuresti:

In Capitala, apartamentele scoase la vanzare sunt in prezent cu 1% mai scumpe decat in urma cu sase luni; acestea pot fi achizitionate, in medie, cu 1.073 de euro pe metru patrat, fata de 1.062 de euro pe metru patrat, la inceputul lui 2014.

In conditiile in care preturile locuintelor nou-construite s-au mentinut la un nivel relativ constant in perioada mentionata (nivelul actual este de 1.183 de euro pe metru patrat, fata de 1.184 de euro pe metru patrat, in ianuarie), se poate spune ca avansul a fost dictat in mod exclusiv de proprietarii de apartamente vechi.

Acestia si-au majorat pretentiile cu 0,9%, de la 982 la 991 de euro pe metru patrat util.

Rata la proprietar: cum cumpara romanii case fara banci

Brasov:

Orasul de la poalele Tampei este singurul dintre cele cinci analizate in care apartamentele scoase la vanzare s-au ieftinit in prima parte din 2014. Indicele Imobiliare.ro se situeaza in prezent la un nivel de 814 euro pe metru patrat, cu 1,1% mai putin decat la debutul lui ianuarie (823 de euro pe metru patrat).

Si in Brasov preturile au atins un nivel superior celui de inceput de an, in aprilie (839 de euro pe metru patrat), insa avansul a fost pierdut in luna urmatoare. Tendinta de scadere din ultimele sase luni a fost generata in mod exclusiv de segmentul locuintelor noi, care au consemnat un recul de 5,9%, de la 868 la 817 euro pe metru patrat util.

In aceeasi perioada, pretul apartamentelor vechi s-a mentinut relativ constant, la 813 euro pe metru patrat (fata de 814 euro pe metru patrat la inceput de an).

Apartamentele s-au ieftinit si cu 57% fata de momentul de boom 2008

Cluj-Napoca:

In ultimele sase luni, pretul mediu cerut pentru apartamentele din capitala Transilvaniei s-a majorat cu 3%, de la 871 la 897 de euro pe metru patrat util.

Locuintele din cadrul ansamblurilor rezidentiale nou-construite s-au scumpit cu 2,3%, de la 797 la 815 euro pe metru patrat, in vreme ce locuintele vechi au consemnat un avans similar - cele din urma costa in prezent 993 de euro pe metru patrat, respectiv cu 2,4% mai mult decat in ianuarie (cand se situau la o medie de 970 de euro pe metru patrat).

Constanta:

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, in orasul de la malul marii, preturile cerute de vanzatori au crescut cu 1% in primul semestru, de la un nivel de 839 de euro pe metru patrat, la inceputul lunii ianuarie, pana la 847 de euro pe metru patrat, la finele lui iunie.

In perioada mentionata, apartamentele noi au cunoscut un avans de 2,2%, de la 861 la 880 de euro pe metru patrat util, iar cele vechi s-au scumpit intr-o masura mai mica, respectiv cu 0,6%, de la 832 la 837 de euro pe metru patrat util.

Timisoara:

In orasul din vestul tarii, apartamentele disponibile spre vanzare s-au apreciat cu 2% in ultimele sase luni, de la un nivel de 793 de euro pe metru patrat, pana la o valoare de 809 euro pe metru patrat.

Locuintele noi s-au scumpit cu 1,4%, pana la 844 de euro pe metru patrat (fata de 832 de euro pe metru patrat, la inceput de an), iar cele din blocurile vechi au cunoscut un avans de 2,4%, de la 786 de euro pe metru patrat, la 805 euro pe metru patrat.

C.S.

Citeste si:
Valul scumpirilor la apartamente. Erbaşu: „Preţurile locuinţelor vor tinde spre cele din UE, unde sunt duble sau mai mari”
Valul scumpirilor la apartamente. Erbaşu: „Preţurile locuinţelor vor tinde spre cele din UE, unde sunt duble sau mai mari”
Preţurile locuinţelor din România vor creşte către preţurile locuinţelor din ţările Uniunii Europene, unde sunt de la de două ori mai mari decât în România, până la de 5 ori mai...
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, 18 septembrie, la Şcoala de Vară a TNL din staţiunea Venus, că se aşteaptă ca tinerii liberali care vor fi prezenţi la congresul din...
Sursa: Ziare.com