Apartamentele se scumpesc din nou. Vezi preturile din marile orase

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 11:54

   

Apartamentele se scumpesc din nou. Vezi preturile din marile orase
Piata imobiliara a inceput anul 2011 cu o scumpire usoara a apartamentelor. Indicele Imobiliare.ro, calculat la nivelul principalelor orase din tara, a inregistrat valori in crestere pentru Timisoara, Brasov, Constanta, Ploiesti.

Scaderi au fost inregistrate doar in Iasi si Cluj-Napoca. In Capitala, preturile apartamentelor vechi au scazut usor, dar apartamentele noi s-au scumpit.

"Dupa o serie de valori minime record inregistrate in majoritatea oraselor analizate, luna ianuarie aduce primele rasturnari de situatie. Cele mai mari cresteri au fost in Constanta, +2,4%, Timisoara, +1,5% si Brasov, +1,3%. Cresterea interesului cumparatorilor s-a manifestat si in evolutia portalului: crestere de peste 80% a contactelor in luna ianuarie 2011 fata de decembrie 2010", sublineaza Adrian Erimescu, directorul general Imobiliare.ro.

Apartamentele noi, mai scumpe in Bucuresti

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti indica, pentru luna ianuarie, o valoare medie de 1.157 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in crestere cu 0,3% fata de luna precedenta, sub influenta evolutiei preturilor apartamentelor noi.

In comparatie cu prima luna a anului 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 12,5% mai mici. Tendinta de usoara crestere a fost resimtita la nivelul apartamentelor noi, cele vechi inregistrand o usoara scadere. Pretul apartamentelor noi a crescut cu 1,1% in ultimele 30 de zile ale anului, in timp ce per ansamblu apartamentele vechi au inregistrat o scadere de 0,3%.

Cea mai dinamica evolutie au avut-o garsonierele si apartamentele noi cu doua camere, care s-au scumpit cu 3,3%, respectiv 3,2% in ultimele 30 de zile. Pretul apartamentelor noi cu trei camere a inregistrat o scadere de 1,9% in prima luna a anului.

In Brasov s-au scumpit toate apartamanentele

Conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are, pentru luna ianuarie, o valoare de 881 euro/mp de suprafata utila, cu 1,3% mai mult decat in luna decembrie 2010. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 6,7% mai mic.

Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a urcat in primele treizeci de zile ale anului cu 2,1%, dupa o alta crestere de 2,5%, in decembrie, pana la valoarea de 966 euro/mp.

Apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,2%, pretul acestora urcand de la 866 euro/mp util pana la o valoare medie de 876 euro/mp util. Garsonierele, pentru care cererea se mentine la un nivel mai ridicat, s-au scumpit in prima luna a anului cu 2,9%, in schimb, pretul cerut pentru apartamentele cu doua camere a scazut in ianuarie cu 0,6%.

Clujul se ieftineste din nou

Dupa o crestere usoara inregistrata in ultima luna a anului trecut, in ianuarie, preturile apartamentelor au scazut cu 0,8%.

Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca pentru prima luna a anului are o valoare medie de 985 euro/mp util.

Valoarea actuala este foarte apropiata de cea inregistrata in urma cu 12 luni, in ianuarie 2010, diferenta fiind de doar 0,9%. Scaderea de pret a fost inregistrata atat la apartamentele vechi, cat si la cele noi. Pretul apartamentelor vechi a scazut cu 0,3% in ultimele 30 de zile. Pretul apartamentelor noi a scazut cu 0,5% in ianuarie pana la 915 euro/mp util.

Cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul apartamentelor vechi cu doua camere, unde a fost constatata o scadere de 1,6%. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 0,2% in ultimele treizeci de zile, in timp ce garsonierele au inregistrat o crestere de 0,3%.

Constanta: Cea mai mare crestere din ianuarie

Constanta este orasul cu cei mai optimisti proprietari din Romania, preturile apartamentelor scoase la vanzare aici au inregistrat cea mai mare crestere in luna ianuarie.

Pretul mediu al apartamentelor din Constanta a crescut cu 2,4% in prima luna din an. Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 2,8% de la 933 euro/mp util pana la 959 euro/mp util. Si in cazul apartamentelor vechi, pretul a crescut cu 2,2%, atingand valoarea de 935 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta raman, in medie, cu 10,6% mai mici.

Cresteri mai mari de pret au fost inregistrate la apartamentele vechi cu doua camere: 3,4%. Apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 1,4% in ultimele treizeci de zile, in timp ce proprietarii de garsoniere au redus preturile cu 2,3%.

Scumpire si in Timisoara, dupa 11 luni de scadere

Anul incepe optimist si pentru proprietarii de apartamente vechi din Timisoara. Dupa 11 luni consecutive de scadere, in ianuarie 2011, preturile apartamentelor din Timisoara inregistreaza o crestere de 1,8%.

Totusi, valoarea Indicelui imobiliare.ro inregistrata pentru prima luna din an, 799 euro/mp util, califica in continuare Timisoara drept orasul cu cele mai ieftine apartamente dintre cele analizate. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta de pret a ajuns sa fie de 16,2%, in usoara scadere.

In ianuarie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 799 euro, cu 2,8% mai mult decat la finalul lui 2010.

Apartamentele vechi cu patru camere sunt singurele care au inregistrat o scadere de pret (-3,4%). Cel mai mult s-au scumpit garsonierele, cu 6,4%. Pretul apartamentelor cu doua camere a crescut cu 3,1%, iar cel al apartamentelor cu trei camere a inregistrat o crestere de 1,3% fata de luna decembrie.

Iasi: Cele mai ieftine apartamente din ultimii 3 ani

Indicele imobiliare.ro pentru Iasi indica in luna ianuarie 2011 o valoare medie de 850 euro/mp util, in scadere cu 0,9%. Asistam, astfel, la cea mai mica valoare a preturilor apartamentelor inregistrata in Iasi in ultimii trei ani. In comparatie cu inceputul anului 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 7,8% mai mici.

Tendinta de scadere a fost resimtita in special in cazul apartamentelor noi al caror pret a scazut pana la 956 euro/mp util in ultima luna. Comportamentul proprietarilor de apartamente vechi, insa, a fost diferit, pretul mediu solicitat la aceasta categorie de apartamente a inregistrat o crestere de 3,8%, pana la 811 euro/mp util.

Usoara crestere de pret si in Ploiesti

Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti, indica, pentru prima luna a anului, o valoare medie de 879 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Cu o usoara crestere, 0,3% inregistrata in ultimele treizeci de zile, preturile apartamentelor din Ploiesti au avut o evolutie asemanatoare celor din Capitala. In comparatie cu luna ianuarie 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 14% mai mici.

A.T.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4942 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Theman
rank 5
Eu stiu ca pretul mediu al m2 trebuie sa fie cat salariul mediu din aceea tara
pana nu ajunge m2 la nivelul salariului mediu pe tara , traim intr-o bula imobiliara asa ca mai lasati-ne cu articole scrise la comanda ca nu va mai crede nimeni
Nastratin
rank 1
daca nu le faceti mai scumpe ca in Paris, tot degeaba!
aceste cutii de beton merita vindute in lingouri de aur!!! nepretuite.........in vestita tara a Udrinelei!
kid
rank 5
In tara saltelei arabesti.................
Totul este posibil........
Chestia e ca lumea nu prea mai baga botu' la aceste ineptii scrise de niste jurnalisti pentru o ciorba calda ....heheehehehehe
GABIERUL
rank 5
LE ESTE FOAMEA A FUNEAGRA IAR ZMEKERILOR IMOBILIARI ...
3 camere valoareaza in Mod CORECT in Romania 36 000 de Euro
Adica 2 Salarii Minime de 10 ani ...
maxwell
rank 5
pretul corect il determina piata
se pare ca multi au ajuns cu cutitul la os in imobiliare si nu mai au de unde sa piarda si trebuie sa vanda.Pretul la imobiliare in romania este inca prea mare si fara o credidare puternica viitorul nu este prea roz pentru speculatori.Cand pretul va fi corect piata imobiliara se va dezmorti indiferent de reclamele pe care le vedem la tv sau in ziare.
tata
rank 5
Acum citeva ore
Era un articol cu scadearea pretului caselor,dar binenteles preturi unflate.Acuma nu mai scad,dar cresc.. bun o luam si pe asta.Dar ce este curios,nimeni nu zice nimic de ce nu se vind....
travis
rank 1
intre timp a mincat ceva moca
asta-i raspunsul.Azi dimineata scadeau,acum urca.A luat o masa moca in oras de la un rechin imobiliar care se uita cu jale cum blocurile lor de neamuri proaste,facute cu materiale made in China/Turcia,cele mai ieftine,stau in soare si ploaie,se degradeaza,iar prostii nu mai au bani.Altii,s-au carat demult pe afara.Cind o sa ajunga pretul pe la 300e/mp,atunci sa ne mai deranjeze cu articole de genul asta,altfel,sa si le stapineasca sanatos.Prefer sa ma car intr-o tara mai civilizata,sau macar mai calda,pe la pensie,decit sa am banii ingropati aici,sa ma tilhareasca toti tiganii.
Anarchy
rank 3
Hahahaha
Oare de ce nu semneaza nimeni articolul ? Sa nu care cumva sa primeasca premiul celui mai ridicol redactor al anului ? Terminati cu prostiile, imobiliarele vor scadea inca 10 ani de acum inainte...incet dar sigur. De abia ce au inceput executarile silite. Pretul afisat de dezvoltatori nu este pretul real, cererea si oferta face acest joc de cand e lumea.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor