Apartamentele vechi se scumpesc, iar cele noi se ieftinesc - vezi situatia pe orase

Marti, 12 Martie 2013, ora 11:20
5272 citiri
Apartamentele vechi se scumpesc, iar cele noi se ieftinesc - vezi situatia pe orase

In luna februarie, apartamentele vechi s-au scumpit in majoritatea marilor orase din Romania, iar cele noi s-au ieftinit.

Potrivit indicelui national calculat de Imobiliare.ro, in luna februarie, per total, apartamentele noi si vechi din intreaga tara s-au apreciat cu 0,5%, de la 968 la 973 de euro pe metru patrat, iar diferenta fata de perioada similara a anului trecut este de 1,3%.

Trendul general crescator al preturilor consemnat luna trecuta a fost dictat, intr-o proportie insemnata, de scumpirile locuintelor din blocurile construite inainte de 1990, se arata in comunicatul remis Ziare.com

Astfel, patru din cele cinci mari orase analizate s-au situat pe un trend ascendent pe acest segment; in contrapunct, scaderi notabile au fost consemnate de unitatile locative noi din trei centre urbane.

In ciuda discutiilor legate de lansarea programului Noua Casa, care ar urma sa scoata apartamentele vechi din cursa finantarilor co-garantate de catre stat, proprietarii unor astfel de imobile nu se arata deloc dispusi sa-si reduca pretentiile.

In Capitala, indicele Imobiliare.ro a ajuns la o valoare de 1.099 de euro pe metru patrat, cu 1,5% mai putin decat in ianuarie si cu 4,3% mai putin decat in februarie 2012.

Bucurestiul este singurul oras in care apartamentele vechi nu s-au scumpit in ultima luna, pretul mediu cerut pe acest segment mentinandu-se la nivelul atins in luna ianuarie, respectiv 1.020 de euro pe metru patrat util.

Fata de perioada similara a anului precedent, valoarea actuala este cu 4,4% mai mica. Pe segmentul apartamentelor noi din Capitala insa, in ultima luna a avut loc o scadere de 2%, de la 1.265 la 1.240 de euro pe metru patrat util. Acest pret este cu 7,3% mai redus decat cel cerut in urma cu 12 luni.

In Brasov, pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi si noi s-a mentinut constant in ultima luna, la o valoare de 862 de euro pe metru patrat, ceea ce marcheaza un avans de 0,5% fata de acum 12 luni.

Locuintele construite inainte de 1990 s-au apreciat in februarie cu 0,6%, de la 843 la 848 de euro pe metru patrat. Comparativ cu februarie 2012, nivelul actual este cu 0,9% mai mic. Pe de alta parte, pretul mediu cerut pentru apartamentele nou-construite in orasul de la poalele Tampei a scazut cu 2,3% in ultima luna, de la 952 la 930 de euro pe metru patrat. Brasovul este singurul oras in care apartamentele noi sunt mai scumpe acum decat anul trecut, diferenta fiind de 5,6%.

In Cluj-Napoca, preturile locuintelor noi si vechi au consemnat un avans de 2,8% in ultima luna; nivelul actual, de 905 euro pe metru patrat, este cu 3,1% mai mic decat in februarie 2012.

Valoarea de listare pentru apartamentele vechi a ajuns la finalul lunii trecute la 970 de euro pe metru patrat, in crestere cu 0,8% fata de nivelul de 962 de euro pe metru patrat atins in ianuarie. Spre comparatie, in perioada similara a anului trecut, locuintele de pe acest segment erau cu 0,8% mai ieftine.

Pe de alta parte, Cluj-Napoca este orasul in care locuintele noi s-au scumpit cel mai mult in ultimele 28 de zile. Acestea au ajuns la o valoare medie de 856 de euro pe metru patrat, cu 5,7% mai mult decat in februarie (808 euro pe metru patrat), dar cu 2,6% mai putin decat in aceeasi perioada din 2012.

In Constanta, apartamentele s-au scumpit in ultima luna cu 1%, pana la valoarea de 874 de euro pe metru patrat, diferenta fata de februarie 2012 fiind de 4,7%, in scadere. Locuintele din blocurile vechi s-au apreciat in ultima luna cu 0,6%, de la 861 la 866 de euro pe metru patrat.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, pretul actual este cu 5,3% mai mic. Orasul de la malul marii este al doilea care a consemnat scumpiri si pe segmentul locuintelor noi. Preturile acestora au crescut in ultima luna cu 2,5%, de la 882 la 904 euro pe metru patrat util. Diferenta fata de aceeasi perioada a anului trecut este de 2,9%, in scadere.

In Timisoara, indicele Imobiliare.ro a consemnat in februarie un declin de 0,6%, pana la nivelul de 787 euro pe metru patrat; valoarea actuala este 4,1% mai redusa fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pretul mediu cerut pentru un apartament vechi a ajuns la 777 de euro pe metru patrat, in crestere cu 0,8% fata de pragul de 771 de euro pe metru patrat atins in ianuarie. Valoarea actuala este cu 3% mai mica decat in februarie 2011.

La polul opus, orasul de pe Bega este cel care a consemnat cel mai mare declin al preturilor pe segmentul apartamentelor noi: 5,9% in ultimele 28 de zile, de la nivelul de 879 de euro consemnat in prima luna a anului.

Pretul actual, de 827 de euro pe metru patrat util, este cu 9% mai mic decat in urma cu 12 luni. Timisoara este, astfel, orasul in care apartamentele noi s-au ieftinit cel mai mult in ultimul an.

C.P.

Citeste si:
Cele mai ieftine apartamente din București. Top 3 preferințe ale bucureștenilor în materie de locuinte
Cele mai ieftine apartamente din București. Top 3 preferințe ale bucureștenilor în materie de locuinte
Într-un oraș ca Bucureștiul, deja sufocat de trafic și clădiri aproape lipite, paleta de oferte variază totuși destul de mult în ceea ce privește dotările super-moderne, chiar dacă...
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Sursa: Ziare.com