Cat mai costa un apartament in marile orase din Romania

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 18:21
5123 citiri
Cat mai costa un apartament in marile orase din Romania
Foto: ArhivaFoto.ro

Preturile apartamentelor au atins un nou nivel minim al ultimilor doi ani si jumatate, cea mai accentuata rata de scadere, de 3,6%, fiind resimtita in Ploiesti. Scaderi de peste 3% au fost inregistrate si in Cluj-Napoca si Iasi, in timp ce Constanta a fost exceptia de pe piata imobiliara din Romania cu o crestere a preturilor de 1,1%.

Dupa o noua scadere medie de 3%, valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru luna octombrie a ajuns la 1.070 euro/mp util, cu 34 euro/mp (3,1%) mai putin decat in luna precedenta. Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.239 euro/mp, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 13,6% mai mici.

"Scaderile lunare de pret cu trei puncte procentuale par sa devina o regula. In prezent, nu exista niciun indiciu in piata care sa sugereze ca reducerile de pret s-ar opri aici. Totusi, un factor extern raportului direct dintre cerere si oferta, ca de exemplu o ridicare a plafonului de garantare a unui eventual program guvernamental Prima Casa 3, ar putea pune capat acestei tendinte", sublineaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucuresti: Apartamentele noi se ieftinesc, cele vechi dau semne de scumpire

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti indica in luna octombrie o valoare medie de 1.176 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in scadere cu 1,4%. In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, preturile sunt cu 10,6% mai mici. Tendinta de scadere a fost resimtita in special la nivelul apartamentelor noi din Capitala al caror pret a scazut cu 1,8%. Apartamentele vechi, insa, au inregistrat o scadere de 0,5%.

In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 12,1% mai mic. Cea mai dinamica evolutie au avut-o apartamentele noi cu o camera, care s-au ieftinit cu 7,4% in ultimele 30 de zile. Pretul apartamentelor noi cu doua camere a inregistrat o scadere de 3,3% in ultima luna, iar pretul apartamentelor cu trei camere a crescut cu 0,6%.

In cazul apartamentelor vechi din Capitala, nu toate au inregistrat scaderi. Apartamentele cu una si doua camere s-au ieftinit cu 1,5%, respectiv 0,8%. Apartamentele cu trei camere au inregistrat o evolutie in usoara crestere de +0,1%, in timp ce pretul apartamentelor cu patru camere a crescut cu 0,8%, dupa mai multe luni de scadere.

Brasov: Apartamentele noi s-au scumpit

Piata imobiliara din Brasov a fost relativ temperata in luna octombrie. Astfel, pretul mediu cerut este de 887 euro/mp de suprafata utila, cu 0,8% mai putin decat in luna precedenta. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 6,1% mai mic. In mod surprinzator, apartamentele noi s-au scumpit cu 5,2%, pana la 935 euro/mp, dar raman cu 3,6% mai ieftine decat in perioada similara din 2009.

In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul cerut a ajuns la o medie de 885 euro/mp, cu 1% mai putin decat in luna precedenta.

Apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1%, pretul acestora coborand pana la o valoare medie de 885 euro/mp util. Apartamentele cu o camera, pentru care cererea se mentine la un nivel acceptabil, s-au ieftinit cu doar 0,5%, in schimb, pretul cerut pentru cele cu doua si trei camere a scazut in octombrie cu 1,4%, respectiv 1,7% fata de luna precedenta. Apartamentele cu patru camere s-au scumpit cu 1,1% pana la 836 euro/mp, dar raportat la metrul patrat util raman cele mai ieftine.

Apartamentele din Cluj au inceput sa se ieftineasca

Dupa patru luni de crestere consecutiv, preturile apartamentelor din Cluj-Napoca au scazut in octombrie cu 3,3%. Astfel, indicele Imobiliare.ro ajunge la 1.004 euro/mp util. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea actuala este cu 5,9% mai mica. Pretul apartamentelor noi a scazut cu 5% pana la 987 euro/mp util, coborand din nou sub pragul psihologic de 1.000 euro/mp. Pretul apartamentelor vechi a scazut cu 1,9%, pana la valoarea de 1.017 euro/mp util.

Apartamentele au variat diferit, in functie de numarul camerelor. Cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul apartamentelor vechi cu doua camere, unde a fost constatata o scadere importanta de 3,3%, in timp ce apartamentele cu una si trei camere s-au ieftinit cu 0,7%.

Doar in Constanta au crescut preturile

Constanta este singurul mare oras in care pretul apartamentelor a crescut in luna octombrie. Apartamentele de aici s-au scumpit cu 1,1%, iar indicele Imobiliare.ro a ajuns la 954 euro/mp de suprafata utila. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, diferenta se mentine la o valoare mai mica cu 11,9%. In octombrie, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 5,9% de la 930 euro/mp util pana la 985 euro/mp util. In schimb, pretul pe metru patrat al apartamentelor vechi din Constanta a inregistrat o crestere usoara de 0,3%, atingand valoarea de 948 euro/mp util.

Cresteri de pret au fost inregistrate la apartamentele mici, cu una si doua camere: 1,6%, respectiv 0,9%. Apartamentele cu trei camere, insa, s-au ieftinit cu 2,3% in ultimele treizeci de zile. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul apartamentelor cu trei camere, 14,4%, iar cea mai mica, de 4%, apare in cazul garsonierelor.

Timisoara are cele mai ieftine apartamente din tara

Si in Timisoara, pretul apartamentelor a scazut cu aproape doua procente si jumatate. Cu un pret de 802 euro/mp util, Timisoara se afla pe primul loc in topul oraselor cu cele mai ieftine apartamente din tara. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta de pret s-a accentuat, fiind acum de 18,1%.

Daca apartamentele noi si-au mentinut pretul, ba chiar s-au scumpit usor, cu 0,1%, pana la valoarea de 848 euro/mp util, pretul cerut pentru apartamentele vechi scoase la vanzare in Timisoara a scazut cu aproape trei procente, coborand pentru prima oara sub pragul de 800 euro/mp util. Cu o valoare medie de 793 euro/mp util, pretul apartamentelor vechi atinge un nou nivel minim in principalul oras din vestul tarii.

Cele mai afectate au fost apartamentele cu doua camere al caror pret a scazut cu 3,4%. Apartamentele cu una si trei camere au cunoscut un ritm de scadere de 2%, respectiv 2,3%. Apartamentele cu patru camere s-au ieftinit cu 2,9%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins intre 15,2% si 19,6%, diferenta cea mai mare fiind inregistrata la apartamentele cu patru camere.

Iasi atinge un nou minim

Indicele imobiliare.ro pentru Iasi indica in luna octombrie o valoare medie de 876 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, in scadere cu 3,1%, fata de luna precedenta, aceasta find totodata cea mai mica valoare inregistrata in Iasi de la inceputul crizei imobiliare pana in prezent.

In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, preturile solicitate in prezent sunt cu 6% mai mici. Tendinta de scadere a fost resimtita in special la nivelul apartamentelor vechi al caror pret a scazut cu 5,7% in ultima luna, pana la valoarea de 831 euro/mp util. Pretul apartamentelor noi, insa, a inregistrat o scadere de 2,4%, pana la 975 euro/mp util.

Ploiesti inregistreaza cea mai mare scadere de preturi

Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti indica o valoare medie de 920 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare. Cu o scadere de 3,6% inregistrata in ultimele treizeci de zile, dintre cele sapte orase analizate, in Ploiesti a fost constatata cea mai mare depreciere. In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, preturile solicitate in prezent sunt cu 11,4% mai mici.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#preturi apartamente vechi, #preturi apartamente noi, #apartamente ieftinire , #preturi apartamente