Ziare.com

Cat mai costa un apartament in orasele Romaniei?

de Alexandra Sandru
Luni, 30 August 2010, ora 17:00

   

Cat mai costa un apartament in orasele Romaniei?
Proprietarii si dezvoltatorii imobiliari din Bucuresti au fost cei care au redus cel mai mult preturile la apartamente.

In comparatie cu valoarea maxima, care a fost atinsa in martie 2008 pentru apartamentele din Capitala, Indicele imobiliare.ro a inregistrat in iulie 2010 o valoare redusa cu 45% si anume 1.245 euro/mp util.

De altfel, proprietarii si dezvoltatorii bucuresteni au fost cei care au dat startul reducerilor, in Capitala fenomenul manifestandu-se cu un avans de pana la trei luni inaintea celorlalte mari orase din tara. Daca in primavara lui 2008, in Bucuresti preturile scadeau, in toate celelalte orase analizate trendul era opus, se arata intr-o analiza a Imobiliare.ro.

"Factorul local influenteaza semnificativ evolutia preturilor pe piata imobiliara, tocmai de aceea, asistam la diferente de la un oras la altul. In Timisoara preturile au luat-o la vale puternic de la inceputul acestui an scazand cu peste 10%.

In Cluj-Napoca, pe de alta parte, ultimele luni au adus cresteri de pret, astfel incat valoarea Indicelui imobiliare.ro a revenit peste pragul de 1.000 euro/mp util, chiar daca in prima luna din an, aceasta era de 994 euro/mp util", sustine Adrian Erimescu, directorul general www.imobiliare.ro.

Orasul din provincie in care preturile au scazut cel mai mult fata de perioada maxima este Brasovul. Aici, in iulie 2010, pretul mediu inregistrat de Indicele imobiliare.ro a fost de 907 euro/mp util, cu 38,5% mai putin decat in mai 2008, luna in care a fost atinsa valoarea maxima a preturilor cerute in cel mai accesat portal imobiliar din Romania.

In Constanta, in iulie 2010, valoarea medie a indicelui, 1.007 euro/mp util, a fost cu 36,6% fata de iunie 2008. Cu un procent apropiat a scazut si pretul solicitat pentru apartamentele din Timisoara. Aici, in iulie 2010, pretul mediu solicitat era de 851 euro/mp util, cu 35,9% mai putin decat in iunie 2008 cand preturile practicate la segmentul rezidential au atins cote maxime.

In Iasi, proprietarii au solicitat in iulie 2010 preturi cu 33,8% mai mici decat in iunie 2008, cand a fost atins pretul maxim. Astfel, pentru iulie 2010, Indicele imobiliare.ro pentru Iasi a indicat valoarea de 899 euro/mp util.

Cel mai putin au scazut preturile practicate in Cluj-Napoca. In cel mai important oras din Ardeal, cu o valoare medie de 1.023 euro/mp util, preturile in iulie 2010 au fost cu 31,9% mai mici decat in mai 2008.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5834 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pretul

Unei locuinte, nu este ce zic analistii,este pretul cu care se vinde.....problema este ca nu se vind....

 

dezvoltatori

Acesti dezvoltatori pot fi numiti speculanti
"Dezvoltator" e doar numele comercial.
Ei au impus trendul cu "dezvoltarea pietii" care nu a insemnant decat ridicarea preturilor pana la un nivel ridicol de mare.
Profitul lor a fost masurat cu sutele la suta... cand in alte tari daca treci de 7-8 esti un mega norocos.
Acesti dezvoltatori sunt o clasa aparte in Romania, ei avand interese net divergente de restul populatiei. Oamenii de rand nu sunt proprietari de imobile oricat am vrea sa fie altfel. Si cand acesti dezvoltatori se afla si printre membrii guvernului, lucrurile devin tragice. Vor tine cu dintii de preturi pentru ca alternativa nu e scaderea lor ci falimentul fraudulos pentru ei, adica inchisoarea. Si la pt 3mil de Euro... nereturnati, se cam face inchisoare.
Preturile mai au de scazut inca pe atat si inca chiar mai mult! Astept cu interes primele falimente adevarate. Desi la noi in Romania... mira-m-as!
Cand o ajunge chiria unei garsoriere pe la 400-600lei... LEI nu Euro! atunci poate se va opri scaderea.
E una sa investesti in apartamente... si sa inchiriezi si alta sa traiesti la fel de bine cu unul care merge zilnic la servici inchiriind un (1 !) apartament. E ridicol ! Chiar v-ati gandit ca o sa "iesiti la pensie" asa ?

 

Toata teoria asta cu "indicele imobiliare.ro" nu este decat un tertip, spre a prezenta...

...drept "ietine" niste locuinte pe care se pretind, in continuare, preturi ABERANTE! Numai ca, atunci cand e vorba de dat bani, lumea nu-i fraiera, isi face propriile calcule si de aceea "specialistii" se uita lung, ca nici n.aiba nu mai cumpara!

 

Mhm!

Dreptate mare ai Vasi!
Am nimerit din greseala pe-un site imobiliar constantean.
Si vad acolo, un "apartament" de 2 "camere" la 45.000 euroi.

De fapt un bou-vagon, c-un hol luuung de enshpe metri si lat de-un metru jumate, cu toate alea pe mana dreapta, cum intri-n palat.
Dar faiantat, gresiat si termopanat in plastic, vezi-Doamne!
Nefericitul ofertant a avut insa proasta inspiratie sa dea si-o poza a blocului: unul de-ala din prefabricate montate la f@tu-i masa, modelul "muncitoresc-facut-la-mare-viteza" de dezgropatu', pentru clasa muncitoare mai mult navetista.
45.000 euro, tulai Doamne!!!
Cred ca intra si-o masina bengoasa nou-nouta in pretul asta, ca altfel nu se explica!

mare dreptate aveti !

mare adevar graiesti , astia care vand chiar nu isi pun intrebarea daca ei ar da banii ceruti de ei pe asemenea ''case''?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor