Cu cat se mai ieftinesc locuintele in 2014 si cand e momentul sa cumperi Interviu

Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 12:54
6695 citiri
Cu cat se mai ieftinesc locuintele in 2014 si cand e momentul sa cumperi Interviu

In lipsa unor evenimente neprevazute, preturile locuintelor vor continua sa scada usor in 2014, urmand o tendinta similara celei din anii precedenti.

In ansamblu, conditiile generale pentru cumpararea unei locuinte au fost mai favorabile in ultima perioada, fiind vizibile semne de stabilizare, iar ofertele de locuinte noi au devenit mai atractive.

Insa o decizie de achzizitie trebuie sa fie dictata in mare masura si de factori personali, recomanda Ionut Balau, managing partner in cadrul firmei de consultanta in imobiliare Coldwell Banker Affiliates of Romania.

"Este indicat ca o persoana sa isi achizitioneze o locuinta atunci cand are o nevoie in acest sens. Achizitionarea unei noi locuinte este determinata de doua categorii de factori: cei personali si cei generali", a spus Ionut Balau intr-un interviu acordat Ziare.com.

Cum estimati ca vor evolua preturile locuintelor in 2014?

In absenta unor evenimente negative macroeconomice la nivel national sau global, care nu pot fi anticipate si care chiar si-ar putea pune puternic amprenta in mod negativ asupra economiei locale si, implicit, asupra pietei rezidentiale, preturile locuintelor ar trebui sa urmeze in 2014 o tendinta similara cu cea din acest an sau din 2012: scaderea usoara cu semne de stabilizare pe anumite segmente si in anumite momente.

In ultimii doi ani - incluzand aici si 2013 - preturile au scazut in medie cu circa 5% anual. Tendinta este in continuare de scadere dar, daca raportam un procent de scadere anuala de 5% la ritmurile din perioada 2008-2011, procentul este mult mai mic si chiar nesemnificativ daca este raportat la nivelul unui an intreg.

In plus, la fel de important, acest procent, scaderea anuala, poate fi obtinut pe loc din negocierea cu vanzatorul unei locuinte, fara a mai astepta un an sau chiar doi.

Aceasta evolutie din ultimii doi ani a preturilor este si unul dintre factorii care au dus la cresterea numarului de tranzactii cu 16% in primele zece luni din 2013, potrivit ultimelor date oficiale. In plus, tot mai multi dezvoltatori si-au adaptat oferta la cererea actuala, 2013 fiind un an in care s-au vandut mai multe locuinte noi comparativ cu anii precedenti.

Piata exista, cerere exista si daca ai un produs corect (pret, amplasare, suprafete si finisaje) si o echipa buna de vanzari poti sa obtii rezultate foarte bune.

Iar pentru 2014 estimez ca vor fi tot mai multi dezvoltatori care vor lansa proiecte pe piata - proiecte care, cel putin in prima faza, vor fi mai mici comparativ cu anunturile somptuoase din 2007.

Noile proiecte sunt insa mult mai bine adaptate cererii actuale si au preturi comparative cu cele ale locuintelor vechi, reprezentand astfel o optiune demna de luat in calcul pentru cumparatorul unei locuinte.

Cum vor evolua costurile asociate achizitionarii unei locuinte?

Principalele doua costuri asociate cu o tranzactie imobiliara sunt costurile notariale si cele ale finantarii. Pe segmentul mass market, majoritatea birourilor notariale au tarife care se plaseaza la nivelul minim stabilit de catre Uniunea Notarilor.

In ceea ce priveste costurile finantarii, decisive vor fi deciziile Bancii Centrale legate de dobanda de referinta, dobanda la Prima Casa, creditul cel mai important cand vine vorba de o achizitie imobiliara, fiind formata din ROBOR + o marja a bancii. In mod normal, in functie de evolutia economica, este posibil ca acest cost sa ramana stabil sau chiar sa scada usor.

Apartamentul de 1,62 milioane de euro - poate cel mai scump de vanzare in Romania (Galerie foto)

Este indicat ca romanii sa-si cumpere o locuinta in 2014?

Este indicat ca o persoana sa isi achizitioneze o locuinta atunci cand are o nevoie in acest sens. Achizitionarea unei noi locuinte este determinata de doua categorii de factori: cei personali si cei generali.

Factorii generali au aratat ca ultimii doi ani au fost mai favorabili achizitiei unei locuinte: ritmul de scadere a preturilor a incetinit puternic, aratand semne de stabilizare si incadrandu-se intr-un procent de negociere.

De asemenea, dezvoltatorii de noi locuinte au construit tot mai multe apartamente care sa se incadreze in criteriile actuale care formeaza cererea, oferta fiind deci mult mai variata si mai atractiva decat in urma cu cativa ani.

Tinand cont de cele de mai sus, factorii personali sunt deci cei care fac diferenta.

Urmeaza sa imi intemeiez o familie? Am locuit deja o perioada indelungata de timp cu chirie si doresc sa fac pasul catre o proprietate personala? Familia mea va deveni mai numeroasa in viitorul apropiat?

Mi-am schimbat locul de munca si doresc o locuinta amplasata in apropierea noului birou? Vreau sa locuiesc intr-o zona mai centrala sau doresc un numar mai mare de camere? Vreau sa schimb comunitatea in care locuiesc?

Toate acestea sunt intrebari pe care un potential comparator si le poate pune tinand cont de evolutia predictibila din ultimii doi ani a pietei rezidentiale.

Tinand cont de raspunsul lor si de cat de presanta este nevoia, o persoana poate decide ca este un moment bun pentru achizitionarea unei locuinte - aproximativ 40.000 de persoane au decis acest lucru in ultimii doi ani numai daca luam in calcul creditele de tip Prima Casa.

Cine cumpara in prezent?

Cumparatorii de astazi se impart in doua categorii: cei care au o nevoie si cei care doresc sa realizeze o investitie.

O analiza realizata pe doua dintre birourile Coldwell Banker din Bucuresti, Unirii si Titan arata ca in zona centrala cumparatorii se impart in cote aproximativ egale intre investitori si cei care cumpara pentru locuire in timp ce in Titan, aproximativ 70%-80% dintre cumparatori realizeaza achizitia pentru a locui in locuinta.

Investitorii, cei care cumpara pentru potentialul investitiei, achizitioneaza de regula una-doua locuinte, in functie de buget, in zone unde chiriile sunt stabile si unde exista cerere pe acest segment. Fac acest lucru deoarece un depozit ofera o dobanda anuala de sub 3% iar randamentul anual al inchirierii este de minim 5%.

In concluzie, 2014 poate fi un moment bun pentru achizitionarea unei locuinte daca nevoia existenta este reala sau daca cumparatorul doreste un randament investionational mai bun comparativ cu, spre exemplu, cel care poate fi obtinut prin plasarea banilor intr-un depozit bancar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#preturi locuinte 2014, #ieftinire apartamente 2014, #case 2014, #cumparare locuinta , #preturi apartamente