Cum influenteaza zona pretul unui apartament: Cat platesti in plus ca sa stai in buricul targului

Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 17:49

   

Cum influenteaza zona pretul unui apartament: Cat platesti in plus ca sa stai in buricul targului
Pretul unui apartament e decis si de zona in care se afla, astfel ca amplasarea este unul dintre factorii care sa iau in calcul pentru a stabili care e valoarea unei locuinte.

Dincolo de pozitia geografica (la periferie, in centru, in cartiere exclusiviste etc.), se mai au in vedere si alte lucruri, precum accesul la diverse facilitati (metrou, RATB, magazine, parcuri etc.), dar si "reputatia" zonei, care poate influenta calitatea vietii in locul respectiv.

Portalul Imobiliare.ro a realizat o analiza care prezinta diferentele de pret in functie de zona (centrala, semicentrala si periferie) pentru locuintele scoase la vanzare in marile orase ale tarii.

Potrivit cercetarii remise vineri Ziare.com, ca etalon au fost luate apartamentele cu doua camere construite, cu suprafete cuprinse intre 50 si 60 de metri patrati. Vechimea locuintei sau modul de compartimentare, alte elemente care influenteaza pretul, nu au fost luate in considerare.

Iata avantajele fiecarei zone:

Pentru o proprietate situata central, pretul mai mare este justificat de siguranta sporita, de apropierea de obiectivele culturale si turistice ale orasului (teatre, muzee, cladiri istorice etc.), de variatele oportunitati de divertisment si de petrecere a timpului liber (parcuri, cafenele, restaurante etc.) si, nu in ultimul rand, de accesul la multiple mijloace de transport in comun.

Zona semicentrala, pe de alta parte, ofera avantajul drumului rapid catre centru, dar si pe cel al apropierii de magazine, centre comerciale, clinici, spitale etc.

Chiar daca drumul catre centru poate fi mai dificil, zonele periferice ale marilor orase sunt totusi deservite de mijloace de transport in comun, de magazine, clinici si spitale. In zonele mai slab cotate, siguranta poate fi insa o problema.

Iata situatia in marile orase:

  • Cluj-Napoca

In orasul de pe Somes, o locuinta amplasata central costa cu circa 14.000 de euro mai mult decat una de la periferie.

In cel dintai caz, un apartament cu doua camere ajunge la 78.000 de euro. In cartierele apropiate de zona semicentrala (Marasti, Gheorgheni, Andrei Muresanu, Zorilor etc.), pretul mediu ajunge la 67.500 de euro, iar la marginea orasului (Someseni, Borhanci, Dambul Rotund, Grigorescu, Manastur etc.) la 64.000 de euro.

  • Timisoara

In orasul de pe Bega, un amplasament privilegiat poate ridica pretul cerut cu pana la 11.000 de euro pentru un apartament cu doua camere, conform Imobiliare.ro. In zona centrala, un apartament cu doua camere poate fi achizitionat, in medie, cu 64.000 de euro (au fost luate in calcul apartamentele din centrul orasului, dar si Punctele Cardinale sau Medicina).

In cartierele cu expunere la zona semicentrala (ex.: Aradului, Circumvalatiunii), acelasi tip de locuinta ajunge la 57.000 de euro. In cartierele de la marginea orasului (Sagului, Girocului, Blascovici), o locuinta cu doua camere cu o suprafata similara are un pret mediu de 53.000 de euro.

  • Bucuresti

In Capitala, diferenta intre o locuinta amplasata in inima orasului si una de la periferie depaseste 20.000 de euro.

Astfel, un apartament cu doua camere din centru costa, in medie, 75.000 de euro.

In cartierele cu o localizare apropiata de zonele semi-centrale (Vitan-Dristor, Tineretului-Timpuri Noi, 1 Mai, 13 Septembrie-Panduri etc.), pretentiile proprietarilor scad la 65.000 de euro.

In zona periferica (Berceni, Rahova, Giurgiului, Pantelimon, Colentina), o locuinta cu doua camere poate fi achizitionata cu 52.500 de euro.

Afla unde gasesti cele mai ieftine apartamente noi in Bucuresti

  • Brasov

In orasul de la poalele Tampei, diferenta dintre centru si periferie este de doar 5.000 de euro.

Un apartament din centru costa 55.000 de euro, in vreme ce, in zona semicentrala (sub-zone precum 15 Noiembrie, Scriitorilor, Aurel Vlaicu), o locuinta similara ajunge la o medie de 51.900 de euro.

Nu in ultimul rand, in cartierele periferice (Racadau, Bartolomeu, Tractorul, Triaj, Carierei, Noua etc.), valoarea medie de listare a unei astfel de locuinte ajunge la 50.200 de euro.

  • Constanta

In orasul de la malul marii, amplasamentul unei locuinte poate genera o diferenta de pret de pana la 10.000 de euro.

In zona centrala, un apartament cu doua camere costa, in medie, 52.000 de euro, iar in cea semicentrala (Faleza Nord, Delfinariu, Tomis Nord, Tomis III, Inel I, Inel II, Bratianu) ajunge la 51.000 de euro. In cartierele periferice insa (Faleza Sud, Km 4-5, CET, Km 5, Palas, Zona Industriala, Poarta 6), pretentiile proprietarilor scad la 41.800 de euro.

  • Iasi

In capitala Moldovei, diferenta dintre centrul si marginea orasului ajunge la 15.000 de euro.

Astfel, un apartament vechi cu doua camere costa 60.000 de euro in zona centrala, 47.000 de euro in cartierele apropiate de zona semicentrala (Alexandru cel Bun, Tudor Vladimirescu, Dacia, Copou, Pacurari) si 45.000 de euro in cartierele periferice (Bucium, Frumoasa, Cug, Nicolina, Dancu, Galata).

C.P.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8338 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor