Cum vede Isarescu posibila legea darii in plata: Reactia bancilor este normala, nu o razbunare (Video)

Vineri, 05 Februarie 2016, ora 17:09
3463 citiri
Cum vede Isarescu posibila legea darii in plata: Reactia bancilor este normala, nu o razbunare (Video)
Foto: Arhiva / Digi24

Legea darii in plata, daca va fi aprobata in concordanta cu expunerea de motive, adica sa se refere la cei care au probleme reale, nu ar strica, insa aceeasi lege nu spune nimic despre garantia pe care statul o acorda prin programul "Prima casa", a declarat, vineri, intr-un briefing de presa, Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Noi discutam cu bancile in calitate de supraveghetor, dar nu am cunostinta de nicio intelegere intre banci. Credem ca ce au anuntat unele banci, in conditiile in care legea va fi aprobata in forma actuala, mi se pare o reactie actuala la o propunere legislativa majora. Legea darii in plata, daca va fi aprobata in concordanta cu expunerea de motive, adica sa se refere la cei care au probleme reale, si nu la alte imobile sau terenuri, cred ca nu ar strica.

Pe de alta parte, daca ma intrebati pe mine, este foarte bine ce am vazut in ultimele zile, in sensul ca se vine cu informatii corecte. Numai in Spania se gaseste o astfel de lege. Romania, insa, nu are o traditie legislativa si bancara sa venim cu inovatii. Aceasta lege, asa cum este in prezent, nu spune nimic despre garantia pe care statul o da prin programul Prima Casa. Trebuie sa iesim din starea obsesiva ca bancile se razbuna", a spus Isarescu.

Potrivit oficialului BNR, Legea darii in plata nu face neaparat dreptate intre debitori si banca, iar institutiile bancare isi asuma riscuri enorme atunci cand acorda credite din banii deponentilor.

"Reactia bancilor la Legea darii in plata este o reactie prudentiala si normala si nu trebuie interpretata ca un fel de razbunare, asa cum am vazut ca se discuta prin presa. Odata pentru totdeauna trebuie sa intelegem cum functioneaza o banca. Ea da credite din banii pe care ii atrage de la deponenti, iar la deponenti nu exista negocieri. Daca dumneavoastra va duceti la banca sa cereti sa va retrageti banii la ora 3:00 si banca intarzie cu explicatii ca are dificultati, atunci nu e bine. Bancile isi asuma riscuri si trebuie sa aiba grija de banii deponentilor, bani pe care ii ia si ii da credit.

Riscul de neplata, care oricum exista, ar urma sa fie legiferat. Banca reactioneaza daca apar asemenea riscuri si se gandeste in ce conditii poate gestiona un asemenea risc. Un alt risc pe care si-l asuma este riscul de dezechilibru intre ce are pe pasiv si ce da mai departe, mai ales la credite ipotecare. A spune ca aceasta lege vrea sa faca dreptate intre debitori si banca nu e adevarat. E un risc enorm din partea bancii sa iei un credit pe 2-3 luni si pe de alta parte sa plaseze banii pe o perioada foarte lunga, de 30 de ani. Este o reactie absolut normala la o propunere legala care schimba cadrul de acordare a creditului in Romania. Multi considera ca aceasta ar fi o derogare la noul Cod Civil", a explicat Mugur Isarescu.

Legea darii in plata: Ce se va intampla cu pretul apartamentelor

Guvernatorul BNR a subliniat, totodata, ca pozitia Comisiei Europene pe marginea acestei legi este un punct de vedere de care trebuie sa se tina seama.

"Vad pozitia Comisiei Europene ca o pozitie a Comisiei Europene de care trebuie sa tinem seama. Mai vad aceasta pozitie ca o chestiune serioasa, sub nicio forma nu trebuie sa promovam idei de tipul ca aceasta Comisie Europeana a fost influentata de X sau de Y din tara. Are o gramada de experti care monitorizeaza situatia.

Mai vad aceasta luare de pozitie in contextul in care intr-o forma sau alta s-a exprimat pe aceasta tema Banca Europeana Centrala, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Dezvoltare si Reconstructie, dar si presedintele tarii. Aceasta insa nu trebuie, sub nicio forma, ca o consideratie internationala, ci pe puncte de vedere care coincid si care trebuie luate in serios. Banca Nationala pastreaza acelasi limbaj, nu ne-am schimbat pozitia in niciun fel", a mentionat oficialul.

Potrivit previziunilor economice date publicitatii de Comisia Europeana, in data de 4 februarie, principalul motor al cresterii economice pentru Romania, in 2016 si 2917, va ramane cererea interna, in timp ce contributia neta a exporturilor va ramane negativa.

Comisia Europeana are prognoze optimiste pentru Romania, dar vede si un risc major - legea darii in plata (Video)

"Un risc major la adresa prognozei macroeconomice reprezinta o posibila implementare a legii darii in plata asa cum a fost aprobata initial de Parlament. Aplicarea retroactiva a legii ar putea avea un impact negativ asupra cresterii creditului, increderii consumatorilor si investitorilor precum si asupra cereri interne", se arata in raportul CE.

La inceputul saptamanii, deputatul PNL Daniel Zamfir, unul dintre initiatorii legii privind darea in plata, sustinea ca exista o forma clara de presiune a bancilor referitor la acest act normativ.

"Exista o forma clara de presiune, pentru ca ei transmit practic ca nu vor in continuare sa isi asume riscul creditarii. (...) Ii anunt ca la principiul de impartire a riscului nu vom renunta cu toate presiunile si amenintarile pe care le vor face bancile", a declarat, marti, la Senat, deputatul Daniel Zamfir.

Legea darii in plata: Discutiile, amanate de senatori - Bancile sunt aratate cu degetul

Acesta spera ca respectiva cerere de re-examinare adresata Parlamentului de catre presedintele Klaus Iohannis pentru acest act normativ sa fie adoptata de Senat pana la sfarsitul lunii februarie.

Deputatul PNL a precizat ca printre amendamentele pe care le-a formulat la acest act normativ aflat la reexaminare in Parlament se numara cel prin care sintagma "persoana fizica" este inlocuita cu aceea de "consumator".

"Sintagma 'persoana fizica' este inlocuita cu cea de 'consumator' tocmai pentru a-i exclude de la aplicarea legii pe profesionisti. Profesionistii sunt, conform Codului civil, persoanele fizice care iau credite pentru dezvoltarea de afaceri. Deci, ca sa fie fara echivoc, samsarii imobiliari, dezvoltatorii imobiliari care au luat credite pentru afaceri nu beneficiaza de aceasta lege. Darea in plata se aplica tuturor creditelor, inclusiv creditelor de nevoi personale cu ipoteca. Pentru tot ce s-a constituit ipoteca face obiectul darii in plata", a explicat Zamfir.

Cererea de re-examinare a presedintelui a fost amanata, marti, de Comisia juridica si de Comisia de buget-finante, aceasta urmand sa fie inclusa pe ordinea de zi a comisiilor, din nou, saptamana viitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Isarescu legea darii plata, #lege dare plata case , #preturi apartamente