De ce se scumpesc apartamentele dupa Legea darii in plata

Vineri, 17 Iunie 2016, ora 11:10
10392 citiri
De ce se scumpesc apartamentele dupa Legea darii in plata

Speriati de efectele Legii darii in plata, romanii s-au inghesuit sa-si cumpere o locuinta in ultima perioada. Astfel, cererea a fost mult mai mare decat oferta, ceea ce a dus la scumpirea apartamentelor si garsonierelor.

Portalul Imobiliare.ro a facut o comparatie intre cele mai mari piete imobiliare ale tarii - Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara.

Potrivit analizei remise vineri Ziare.com, preturile locuintelor din aceste orase au crescut considerabil in ultimele 12 luni.

Majorarea avansului la creditele imobiliare, unul dintre efectele perverse ale Legii darii in plata

Cluj-Napoca

In momentul de fata, in Cluj-Napoca se gasesc cele mai scumpe locuinte. La finele lunii mai, pretul mediu ajunsese la 1.209 euro pe metru patrat util. Valoarea este cu 13,9% mai mare decat cea din mai 2015, respectiv 1.061 de euro pe metru patrat.

Aceasta evolutie a avut loc in contextul in care, in primele cinci luni ale anului, volumul de noi anunturi de vanzare pe segmentul apartamentelor a scazut cu 19,1% fata de anul precedent.

Pe de alta parte, la capitolul cerere, datele Imobiliare.ro arata un salt de 38,4% al numarului de potentiali cumparatori, fiind cea mai mare crestere dintre cele trei orase analizate.

Bucuresti

Cu o valoare medie de 1.126 de euro pe metru patrat util, apartamentele disponibile spre vanzare in Capitala (noi si vechi) sunt cu 6,6% mai scumpe fata de perioada similara a anului trecut.

Acest avans vine pe fondul unei scaderi de 16% a volumului de anunturi noi de vanzare aparute in piata pe segmentul apartamentelor in ianuarie-mai 2016 (comparativ cu intervalul similar din 2015), in timp ce nivelul cererii a crescut cu 9,2%. Ca volum, cel mai mare oras al tarii domina celelalte orase, avand de 5 ori mai multi cumparatori decat Clujul sau Timisoara.

Pe categorii de apartamente, 38% dintre bucuresteni vizeaza locuinte cu doua camere, 31% sunt interesati de unitati cu trei camere, 18% ar opta pentru o garsoniera, 11% pentru patru camere si 2% pentru cinci camere.

Ca pret, cea mai mare parte din cerere (47%) este concentrata pe intervalul 50.000-100.000 de euro, segment care a consemnat o crestere de 12,9% in ianuarie-mai 2016 (fata de anul precedent). Pe de alta parte, 36% dintre potentialii cumparatori sunt interesati de oferte mai mici de 50.000 de euro (dupa un avans de 3,6% raportat la 2015).

Nu in ultimul rand, segmentul de la 100.000 de euro in sus atrage 17% din cererea actuala de apartamente, dupa un salt de 26,7% in primele cinci luni din 2016.

Timisoara

In Timisoara, pretul mediu solicitat in prezent de vanzatori, respectiv 993 de euro pe metru patrat util, este cu 13,5% mai mare decat cel valabil in urma cu un an (875 euro pe metru patrat).

La o diferenta de 7,3%, Timisoara este singura piata dintre cele analizate care a inregistrat o crestere a numarului de oferte noi de vanzare comparativ cu anul trecut. Avansul consemnat la capitolul cerere, de 16,1%, il depaseste insa pe cel al ofertei - fapt ce explica, cel putin partial, evolutia pozitiva a preturilor.

C.P.

Citeste si:
România, țara cu cele mai ieftine locuințe din UE. Studiul a analizat piața imobiliară din 23 de state europene
România, țara cu cele mai ieftine locuințe din UE. Studiul a analizat piața imobiliară din 23 de state europene
România rămâne printre statele europene cu cele mai ieftine locuinţe şi este printre puţinele ţări în care cel mai scump oraş nu este capitala, arată un studiu Deloitte realizat în 23...
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...