Evolutia preturilor apartamentelor: Asa ceva nu s-a mai intamplat in ultimii 4 ani

Miercuri, 02 Martie 2016, ora 11:51

   

Evolutia preturilor apartamentelor: Asa ceva nu s-a mai intamplat in ultimii 4 ani
Apartamentele s-au scumpit, luna trecuta, iar pretul mediu a depasit pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru patrat, nivel care nu a mai fost atins in ultimii 4 ani.

Dupa un avans de 2,1% in luna ianuarie, preturile apartamentelor scoase la vanzare la nivel national (noi si vechi) au consemnat in februarie un salt de 4,5%, conform statisticii portalului Imobiliare.ro remisa Ziare.com.

Legea darii in plata: Preturile apartamentelor vor scadea, chiriile vor creste

Astfel, pretul mediu cerut de vanzatori se situeaza in prezent la 1.015 euro pe metru patrat, fata de 971 de euro pe metru patrat la finele lunii trecute.

Valoarea actuala este cu 9,8% mai mare decat cea consemnata in perioada similara a anului trecut, respectiv 924 euro pe metru patrat.

In toate marile orase analizate au avut loc cresteri de pret, iar Capitala conduce in clasamentul scumpirilor din ultima luna.

Bucuresti

In Capitala, pretentiile vanzatorilor s-au majorat cu 3,3% in ultimele 29 de zile (de la 1.054 la 1.089 de euro pe metru patrat util) si cu 5,3% in ultimele 12 luni (de la 1.034 de euro pe metru patrat).

Apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,5%, de la 1.029 la 1.044 de euro pe metru patrat. Pe de alta parte, pe segmentul locuintelor nou-construite a avut loc o crestere de 4,9%: acestea costa acum 1.123 de euro pe metru patrat, fata de 1.071 de euro pe metru patrat la finele lui ianuarie.

S-au schimbat gusturile bucurestenilor in materie de locuinte: De ce prefera apartamentele mai mari

Brasov

In orasul de la poalele Tampei, preturile au crescut cu 3,2% in februarie, de la 884 la 912 euro pe metru patrat; cea din urma valoare este cu 7,8% mai mare decat cea atinsa in perioada similara a anului trecut (846 de euro pe metru patrat util).

Apartamentele vechi s-au apreciat cu 1,6%, de la 882 la 896 de euro pe metru patrat. Locuintele noi au consemnat insa un avans semnificativ, de 8,3%, de la 893 la 967 de euro pe metru patrat.

Cluj-Napoca

Potrivit sursei citate, in orasul de pe Somes pretul mediu solicitat de vanzatori a crescut cu 3% in ultima luna, de la o medie de 1.152 de euro pe metru patrat, la 1.186 de euro pe metru patrat. Valoarea actuala este cu 15,4% mai mare decat cea consemnata la finele lui februarie 2015 (respectiv 1.028 de euro pe metru patrat). Apartamentele vechi s-au apreciat cu 2,6% (de la 1.174 la 1.204 euro pe metru patrat util), iar cele noi cu 3,2% (de la 1.125 la 1.161 de euro pe metru patrat).

Timisoara

In orasul de pe Bega, preturile apartamentelor au consemnat un avans de 1,9% in februarie, de la 952 la 970 de euro pe metru patrat util; diferenta fata de nivelul atins in perioada similara a anului trecut (851 de euro pe metru patrat) este de 14%.

Tendinta ascendenta din ultima luna a fost sustinuta in principal de segmentul locuintelor vechi, care s-au scumpit cu 2,2%, de la 951 la 972 de euro pe metru patrat. Pe de alta parte, suma medie solicitata pentru unitatile locative noi a ajuns la 960 de euro pe metru patrat, in crestere cu 0,4% fata de 956 de euro pe metru patrat in ianuarie).

Constanta

In orasul de la malul marii, locuintele s-au scumpit cu 1,6% in ultimele 29 de zile (de la 915 la 930 de euro pe metru patrat util) si cu 5,1% in ultimele 12 luni (de la 885 de euro pe metru patrat util). Unitatile locative din blocurile vechi costa acum cu 1,6% mai mult decat la sfarsitul lui ianuarie, respectiv 927 de euro pe metru patrat (fata de 912 euro pe metru patrat).

O crestere similara (de 1,7%) a fost inregistrata de apartamentele noi, care au ajuns la un nivel de 940 de euro pe metru patrat (de la 924 de euro pe metru patrat).

Iasi

In capitala Moldovei, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un avans de 1,3%, de la 877 la 888 de euro pe metru patrat util; pretul mediu solicitat in prezent este cu 5,3% mai ridicat decat cel valabil in perioada similara a lui 2015 (respectiv 843 de euro pe metru patrat).

Un apartament vechi poate fi achizitionat, in medie, cu 854 de euro pe metru patrat (cu circa 0,5% mai mult decat luna trecuta, cand ajungea la 850 de euro pe metru patrat), in timp ce unul nou ar costa circa 918 euro pe metru patrat (in crestere cu 1,5%, de la 904 euro pe metru patrat in ianuarie).

C.P.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9654 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
just_comment
rank 5
Oferta limitata
rezultate pe masura.
atata vreme cat nu prea exista oferta reala pe piata imobiliara, speculatiile sunt in floare.
cu un numar semnificativ de "unitati locative" noi lansate periodic pe piata preturile ar putea sa mai si scada, spre nivelul lor firesc.

deocamdata se aplica vorbele romanilor: sa moara si capra vecinului; nu-i fraier cine cere, fraier e cel care da, etc.
opinius
rank 2
imbulzeala din-naintea legii darii in plata
probabil ca unii cumparatori sunt speriati de eventualitatea ca nivelul avansului solicitat de banca sa creasca si vor sa mai prinda un credit inca avantajos.
dan0329
rank 1
credit avantajos
pentru banca, nu pentru spalatii aia pe creier. In vestul Europei creditele imobiliare sunt la max 2% si, culmea, o buna parte din rata este deductibila din impozitul pe venit. La noi, la 5% (asta cu roborul/euriborul la minim), sunt considerate avantajoase. Ce ar mai fi de spus? Asteptati sa creasca roborul sa vedeti atunci distractie. Ceea ce e foarte probabil, vedeti predictiile BNR pentru inflatie pe urmatorii 2-3 ani. Poate totusi o sa va salveze legea darii in plata, daca va intra in vigoare si va rezista suficient timp.

Oricum, articolul e o incercare ieftina de manipulare, baietii astia vorbesc de preturi cerute si implicit cel mult de modificarea asteptarilor/pretentiilor actualilor proprietari. Sa ne spuna la cat se si vand, aia ar fi relevant. Iar ca sa dai 1000 Eur/m2 pe cotet comunist sau, chiar mai rau, apartamente noi in zone fara urma de infrastructura, trebuie sa fi dus cu pluta bine. Deh, la caruta saracului nici boii nu trag.
Huzum
rank 2
Rechinii imobiliari incearca din rasputeri sa impinga pretul in sus
Toate-s in scadere , ca si barilul de petrol.
In Timisoara, pt. 2 camere confort 1 de 50m*m , e cam
intre 40000-45000 euro depinzand de zona.
Nu vad motive de scumpire dupa ce nasterile sunt in scadere, se emigreaza inca , mortalitatea celor varstnici n-a scazut substantial, locuintele vechi sunt trainice ca piramidele egiptene , peisajele in vecinatate aceleasi. Mai bine luati o casa , daca tot e sa cheltuiti .Atentie la shmenari !
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor