Ziare.com

Ieftiniri masive la apartamente in 2013 - singurul oras unde locuintele s-au scumpit anul trecut (Video)

Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 11:26

   

Ieftiniri masive la apartamente in 2013 - singurul oras unde locuintele s-au scumpit anul trecut (Video)
Daca anii 2011 si 2012 au fost caracterizati de o evidenta tendinta de stabilizare a preturilor locuintelor, anul ce tocmai s-a incheiat s-a remarcat, dimpotriva, printr-o acutizare a declinului.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, pe parcursul lui 2013 apartamentele noi si vechi scoase la vanzare la nivel national s-au depreciat cu 8,2%.

Pretul mediu cerut in prezent de catre vanzatori este de 898 de euro pe metru patrat, fata de valoarea de 978 de euro pe metru patrat valabila la inceputul anului trecut, se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Reculul consemnat in 2013 este cu peste 50% mai mare decat suma scaderilor din cei doi ani anteriori, cand, potrivit datelor Imobiliare.ro, preturile s-au diminuat cu 4% (in 2011) si, respectiv, 1,3% (in 2012).

Asa cum era de asteptat, in cele mai mari orase ale tarii, inclusiv in Capitala, reducerile din ultimele 12 luni se situeaza sub media nationala.

In majoritatea cazurilor, "tonul" ieftinirilor este dat de apartamentele noi, ceea ce contribuie la ingustarea vizibila a diferentei fata de segmentul locuintelor vechi.

Bucuresti

Dintre toate marile orase analizate, Capitala detine suprematia la capitolul ieftiniri.

Aici, pretul mediu cerut de vanzatorii de apartamente s-a diminuat cu 6,7% in ultimele 12 luni, de la 1.138 la 1.062 de euro pe metru patrat util. Locuintele din blocurile vechi s-au depreciat cu 6,1%, situandu-se acum sub pragul de 1.000 de euro pe metru patrat util; pretul cerut in prezent de catre proprietari se ridica la 982 de euro pe metru patrat, fata de 1.046 de euro pe metru patrat, la inceputul lui 2012.

O marja si mai mare de scadere a fost consemnata pe segmentul apartamentelor noi, care s-au ieftinit cu 7,4% in 2013, de la 1.278 la 1.184 de euro pe metru patrat.

Brasov

Orasul de la poalele Tampei se situeaza pe locul al doilea in clasamentul scaderilor de pret, cu un recul de 4% pe piata apartamentelor, de la un nivel de 857 de euro pe metru patrat consemnat in urma cu 12 luni, pana la valoarea actuala de 823 de euro pe metru patrat.

In perioada mentionata, unitatile locative vechi s-au devalorizat cu 3,6%, de la o medie de 844 de euro pe metru patrat, pana la 814 euro pe metru patrat. Si aici vanzatorii de locuinte noi si-au redus vizibil mai mult pretentiile: acestia au aplicat scaderi cumulate in valoare de 6%, pana la un nivel de 868 de euro pe metru patrat (fata de 923 de euro pe metru patrat).

Iasi

In capitala Moldovei, pretul mediu cerut de proprietarii de apartamente a scazut anul trecut cu 3%, de la 811 la 787 de euro pe metru patrat. Locuintele din blocurile vechi s-au depreciat cu 3%, de la 769 la 746 de euro pe metru patrat.

Pe de alta parte, unitatile locative nou-construite au consemnat un avans de 3,8%, pana la 898 de euro pe metru patrat (de la o valoare de 865 de euro pe metru patrat consemnata la inceputul lui 2012). Iasiul este singurul mare oras al tarii in care preturile cerute pentru locuintele noi s-au inscris pe un trend ascendent in 2013.

Cluj-Napoca

In capitala Transilvaniei, Indicele Imobiliare.ro se situeaza in prezent la nivel de 871 de euro pe metru patrat util, in scadere cu 2,8% fata de valoarea de 896 de euro pe metru patrat inregistrata in perioada similara a anului trecut.

Pretentiile proprietarilor de apartamente vechi s-au majorat usor (cu 0,4%) in ultimul an, de la 966 la 970 de euro pe metru patrat. Preturile cerute de vanzatorii de locuinte noi s-au diminuat insa cu 3,4%, de la o medie de 825 de euro pe metru patrat, pana la 797 de euro pe metru patrat.

Constanta

In orasul de la malul marii, apartamentele s-au ieftinit cu 2% in 2013, de la 856 la 839 de euro pe metru patrat. Cel mai mare recul a fost inregistrat de locuintele vechi; acestea costa azi, in medie, 832 de euro pe metru patrat, cu 2,6% mai putin fata de valoarea din urma cu 12 luni (de 854 de euro pe metru patrat).

Pe de alta parte, marja de ieftinire a unitatilor locative nou-construite a fost una neglijabila; acestea s-au depreciat cu 0,3%, de la 864 la 861 de euro pe metru patrat.

Timisoara

Orasul din vestul tarii este singurul dintre cele analizate in care preturile s-au inscris pe un trend ascendent in ultimul an. Per total, apartamentele noi si vechi din oras sunt azi cu 1% mai scumpe decat in perioada similara a anului trecut, Indicele Imobiliare.ro situandu-se la o medie de 793 de euro pe metru patrat (fata de 785 de euro pe metru patrat la inceputul lui 2012).

Avansul a fost dictat in mod exclusiv de proprietarii locuintelor vechi, care si-au majorat pretentiile cu 2,2%, pana la 786 de euro pe metru patrat (de la 769 de euro pe metru patrat). La polul opus, unitatile locative construite recent au consemnat un declin substantial, de 5,3%, de la 879 la 832 de euro pe metru patrat.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4479 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un pret real

Ar fi 500eu pe mp,vorbesc de Bucuresti,sa zicem Cartierul muncitoresc Berceni....Ar fi multi tineri,care ar avea acces la o locuinta,nu ar mai emigra,copii nostrii.Cred ca este foarte important sa se inplice si Guvernu,eu stiu anumite subventii,pt tineret,ca sa poata avea o casa,in rate,prin banca.Preturile incet,incet,se vor alinia la valoarea Romaniei,chiar daca anumiti speculanti nu sunt multumiti.Trebuie sa se mearga pe constructii noi,care vor face sa scada preturile. Sunt atitea terenuri libere,nefolosite,unde se poate construi,poate anumite taxe marite,pt terenurile care stau,in asteptarea unui pret mare.Sunt o gramada de vechi intreprinderi,abandonate,care ar putea deveni un cartier nou...si cite sunt de facut,numai sa vrem...ma refer,la Guvern...Romania incet,incet,isi pierde populatia,de asta se vor bucura,cei ce tinjesc la Romania,o gramada de pseudoinvestitori,care profita de situatie....poate o locuinta la un pret aboradabil,ar salva cumva situatia...

 

alt pret real

de fapt nu conteaza ce pret cere vanzatorul. conteaza cati bani iti permiti sa dai. unii, impinsi de conventii sociale (gen bunica - "trebuie sa ai casa ta, maica"..), fac orice ca sa vada visul familiei implinit.
altii, folosind mai mult de un neuron, au ajuns la concluzia ca un om cu chef de munca si-ar putea construi singur o casa serioasa in 2-4 ani. ca urmare, orice munca ai face, casa ta n-ar trebui sa depaseasca aceste costuri. vrei sa te lafai in lux - salariul pe 4 ani. esti modest? pe 2 ani. daca ai dat pe cutia de betoane 150.000 si salariul tau e 1000.. esti sclavul bancii toata viata si ti-o meriti.
la un salariu mediu de 500 de euro, o persoana singura isi 'permite' o casa de 12-24.000 euro. o familie medie isi 'permite' o casa de 24-48.000 euro. nu mai vorbim de calitatea lucrarilor.. fiecare cere pe masura a ce vede in oglinda..

Aiureli/abureli

Probabil ca se cer preturi aberante, asa cum rezulta din articol. Dar nimeni nu spune ca nu se prea vinde nimic la aceste preturi.

Exista oferte care zac de luni intregi, chiar daca sunt sensibil sub ceea ce "descopera" cei de la imobiliare.ro.
Ex. apartament vechi cu 85mp, conform imobiliare.ro ar trebui sa fie cel putin pe la 68.000; proprietarul cere 63.000 si zace cu el de mai bine de un an.
Ex. apartament vechi de 90mp, 4 camere, vandut cu 52.000 (dupa o reducere de pret de peste 10.000). Evident, sub "preturile" minime specificate de cei de la imobiliare.ro

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor