Imobiliare 2014: Variatii-record de pret la apartamente in ianuarie

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 19:25
5203 citiri
Imobiliare 2014: Variatii-record de pret la apartamente in ianuarie

Dupa ce in 2013 apartamentele scoase la vanzare in intreaga tara s-au ieftinit mai mult decat in cei doi ani anteriori la un loc, 2014 debuteaza tumultuous, se arata intr-o analiza a pietei imobiliare pe luna ianuarie.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, in ultima saptamana a avut loc un avans considerabil, proprietarii majorand preturile cu 2,6%, in conditiile in care dupa primele trei saptamani din ianuarie, media nationala se situeaza la 908 euro pe metru patrat, valoare cu circa 1% mai mare decat cea consemnata la inceputul anului (de 898 de euro pe metru patrat).

Tendinta ascendenta nu este una general valabila, astfel ca, in anumite cazuri, in perioada mentionata au avut loc si ieftiniri notabile.

In marile orase, cele mai semnificative variatii, atat in plus, cat si in minus, au fost consemnate pe segmentul locuintelor noi, evolutia valorilor de listare pentru apartamentele vechi fiind mai temperata, se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Bucuresti

Per ansamblu, in primele trei saptamani din 2014, pretul mediu cerut de vanzatorii din Capitala s-a mentinut relativ constant, la 1.061 de euro pe metru patrat - valoare aproape identica cu cea consemnata la finele lui 2013 (1.062 de euro pe metru patrat).

In prima jumatate din ianuarie, dezvoltatorii si proprietarii de apartamente noi si-au majorat pretentiile pana la un nivel de 1.205 euro pe metru patrat, dar, dupa o scadere de 1,4% in a treia saptamana a lunii, acest tip de unitati locative se situeaza acum la o valoare medie de 1.188 de euro pe metru patrat, foarte apropiata de cea valabila la sfarsitul lui 2013 (1.184 de euro pe metru patrat).

Apartamentele vechi, pe de alta parte, sunt acum cu circa 1% mai scumpe decat la inceputul anului, la un pret cerut de 992 de euro pe metru patrat (fata de 982 de euro pe metru patrat).

Brasov

Si in orasul de la poalele Tampei Indicele Imobiliare.ro consemneaza modificari importante de pret la inceputului anului. Apartamentele noi sunt insa cu aproape 4,3% mai scumpe acum, putand fi achizitionate la o valoare medie de 905 euro pe metru patrat (de la 868 euro pe metru patrat) ; a treia saptamana din ianuarie a adus cel mai mare avans pe acest segment, de 3,4%.

Locuintele din blocurile vechi sunt cu aproape 1% mai ieftine decat la sfarsitul lui 2013; proprietarii cer acum 807 euro pe metru patrat, fata de 814 euro pe metru patrat; si in acest caz insa, a treia saptamana din ianuarie a adus un avans, chiar daca usor (de 0,5%), fata de cea precedenta.

Cluj-Napoca

Spre deosebire de tendinta ascendenta consemnata la nivel national, in capitala Transilvaniei, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare se situeaza acum la 806 euro pe metru patrat; aceasta valoare este cu 7,5% mai mica decat cea valabila la inceputul lui 2014 (871 de euro pe metru patrat).

Declinul a fost sustinut in exclusivitate de segmentul locuintelor noi, care s-au depreciat considerabil in baza unor oferte comerciale de inceput de an ale dezvoltatorilor clujeni. Unitatile locative din blocurile vechi, pe de alta parte, s-au scumpit cu 0,8% in ultimele trei saptamani, de la 970 la 978 de euro pe metru patrat.

Constanta

In orasul de la malul marii, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un avans de 1,9% in primele trei saptamani ale anului, de la 839 la 855 de euro pe metru patrat util. Apartamentele noi s-au apreciat cu 5%, pana la un nivel de 904 euro pe metru patrat (fata de 861 de euro pe metru patrat, la finele lui 2013).

Pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi a cunoscut o evolutie mult mai temperata, situandu-se in prezent la o valoare foarte apropiata de cea de la inceputul anului: 835 de euro pe metru patrat, in crestere cu circa 0,4%, de la 832 de euro pe metru patrat.

Timisoara

In orasul din vestul tarii, preturile apartamentelor sunt acum cu circa 3% mai mari decat la sfarsitul anului trecut; dupa primele trei saptamani din ianuarie, pretul mediu cerut de proprietari a ajuns la 817 euro pe metru patrat, fata de 793 de euro pe metru patrat.

Avansul a fost generat atat de locuintele noi, cat si de cele vechi; in cel dintai caz, a avut loc o majorare de 9,8%, de la 832 la 914 euro pe metru patrat; in cel de-al doilea, cresterea a fost vizibil mai temperata - 1,4%, pana la o valoare de 797 de euro pe metru patrat (de la 786 de euro pe metru patrat).

C.P.

Citeste si:
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Procesului de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost reluat joi, 16 septembrie, începând cu ora 12.00, fiind remediate problemele organizatorice apărute în prima zi a alegerilor....
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Bucureştiul are restanţe pe mediu, iar în această săptămână vom lansa o licitaţie pentru realizarea unui studiu care să fie baza elaborării Planului Integrat de Calitate a Aerului....
Sursa: Ziare.com