Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Masurile de austeritate au ieftinit locuintele cu inca 10%

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 21:28
3018 citiri
Masurile de austeritate au ieftinit locuintele cu inca 10%
Foto: Arhiva

Masurile de austeritate luate de guvern au ieftinit locuintelor cu 10% in ultimele luni, vanzatorii simtindu-se obligati sa scada pretul cu pana la 8% inainte sa inceapa negocierile cu potentialii cumparatori.

Totusi, cei care vor sa cumpere un apartament, dar asteapta ca preturile sa scada si mai mult, ar putea sa regrete asteptarea, deoarece, in urmatoarele luni, doar aplicarea unor masuri de austeritate si mai dure ar mai putea sa ieftineasca locuintele.

Potrivit Coldwell Banker Affiliates of Romania, cea mai mare companie locala de consultanta imobiliara, pretul mediu de tranzactionare pentru locuintele din Bucuresti a scazut cu 10% in ultimele patru luni, iar vanzatorii sunt fortati sa scada si mai mult preturile din cauza timpului care trece pana la finalizarea tranzactiei.

"Negocierile dintre vanzatori si cumparatori dureaza mai mult, in special dupa anuntul de reducere a salariilor bugetarilor coroborat cu celelalte masuri adoptate recent de autoritati", a declarat Alexandru Pricop, managing partner al sucursalei Coldwell Banker Banu Manta.

Astfel, preturile obtinute de proprietari sunt in medie cu 8% mai mici fata de cele publicate in anunturile initiale de vanzare. De exemplu, un apartament cu doua camere, in zona Militari - Lujerului (58 de metri patrati utili, etajul 3 din 10, anul de constructie 1990), a fost scos la vanzare cu pretul de 80.000 de euro, dar pretul a scazut pana la 73.500 de euro.

Un alt exemplu oferit de reprezentantii Coldwell Banke este vanzarea unui apartament cu doua camere in zona Militari (53 de metri patrati utili, parter intr-un bloc cu opt etaje, anul de constructie 1982), la un pret de 53.000 de euro, desi pretul de pornire era de 57.000 de euro.

Bucurestenii sunt dispusi sa dea 10.000 de euro in plus pe un apartament nou

Chiar daca apartamentele care inregistreaza cele mai bune vanzari sunt cele care se incadreaza sau sunt apropiate ca pret de plafonul de 60.000 de euro oferit de programul Prima Casa, potentialii cumparatori ar fi dispusi sa plateasca cu pana la 10.000 de euro in plus pentru un apartament nou daca este situat in aceeasi zona.

Spre exemplu, una dintre tranzactiile intermediate de sucursala Coldwell Banker Mosilor in luna septembrie este vanzarea unui apartament cu doua camere in zona Colentina (49 de metri patrati utili, loc de parcare si boxe incluse) cu 71.500 de euro, intr-o zona in care preturile de tranzactionare pe segmentul apartamentelor vechi, sunt cuprinse, in medie, intre 60.000 si 62.000 de euro pentru locuintele cu doua camere.

Sunt si cazuri in care locuintele noi sunt mai ieftine decat cele vechi. Astfel, Coldwell Banker a intermediat vanzarea unei garsoniere in zona Militari - Apusului (30 de metri patrati utili, mansarda, anul de constructie 2009) cu 26.500 de euro, pretul de pornire fiind de 33.000 de euro. Asta desi o garsoniera veche din aceeasi zona se vinde cu peste 40.000 de euro.

Nu vom vedea alte scaderi de preturi in urmatoarele luni

Pana la sfarsitul anului am putea asista, insa, la o stabilizare a preturilor, cu conditia ca guvernul sa nu recurga si alte taieri de salarii, cred cei de la Coldwell Banker

"In ceea ce priveste perioada imediat urmatoare, daca masurile de austeritate nu au determinat deja o prabusire a preturilor, in adevaratul sens al cuvantului, e putin probabil sa asistam la ajustari semnificative in absenta altor reduceri salariale sau a livrarii pe piata a unui portofoliu vast de locuinte preluate de catre bancile finantatoare", a explicat Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Pe termen mediu vor conta insa si deciziile luate de catre dezvoltatorii proiectelor noi, finalizate partial sau integral, in contextul in care 80% - 90% din tranzactiile incheiate in acest moment sunt cu locuinte vechi, mai spun consultantii Coldwell Banker.

"Este o piata foarte dificila, in care trebuie sa acordam de doua ori mai mult timp si atentie clientilor, dar nu se poate spune ca acestia lipsesc. Lunile august si septembrie au adus pentru Coldwell Banker o revigorare a cererii, pana la niveluri apropiate de cele inregistrate in primavara. La nivel de piata, revigorarea este insa ceva mai lenta", a adaugat Valentin Ilie.

Coldwell Banker Affiliates of Romania este cea mai mare companie de consultanta imobiliara din Romania, dupa ultimele rezultate financiare anuale disponibile, si este reprezentantul local a uneia dintre cele mai cunoscute companii imobiliare la nivel mondial. Coldwell Banker Affiliates of Romania ofera servicii de consultanta, brokeraj si management al proprietatilor imobiliare pe toate segmentele pietei: rezidential, birouri, industrial, terenuri si investitii.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#preturi apartamente Bucuresti, #preturi apartamente vechi, #apartamente noi preturi, #piata imobiliara , #preturi apartamente
Comentarii