Nivel minim record pentru preturile apartamentelor: cat costa o locuinta in principalele orase

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 14:27
5354 citiri
Nivel minim record pentru preturile apartamentelor: cat costa o locuinta in principalele orase
Foto: Arhiva

Preturile apartamentelor din Romania au atins un nou nivel minim in august, pentru a doua luna consecutiv, valoarea medie fiind de 967 euro/mp util, cu 0,8 mai scazut decat in iulie, potrivit imobiliare.ro.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele la nivel national sunt mai ieftine cu 6,2%, tendinta fiind una de accentuare a acestei diferente, se arata intr-o analiza imobiliare.ro, remisa Ziare.com.

Totusi, in Capitala, Timisoara si Cluj-Napoca preturile nu au scazut in luna august. Panta descendenta a fost insa puternic resimtita in orase precum Brasov, Constanta sau Ploiesti.

Bucuresti

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti inregistreaza, pentru luna august, o valoare medie de 1.128 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in usoara crestere, dar cu doar 0,3% mai mult decat pragul minim atins in iulie. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele din Bucuresti sunt mai ieftine in prezent cu 4,6%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna august la valoarea de 1.287 euro/mp util, in usoara scadere fata de luna iulie. In comparatie cu august 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitala este in prezent cu aproape 6% mai mic. Desi apartamentele noi cu doua si trei camere s-au scumpit in acest interval, evolutia preturilor garsonierelor a fost contrarie. Unitatile locative cu o camera s-au ieftinit cu 0,3% in ultimele treizeci de zile.

Luna august nu a adus modificari importante de pret in cazul apartamentelor vechi din Capitala. Totusi, cu o valoare medie de 1.048 euro/mp de suprafata utila, acestea sunt cu 5,8% mai ieftine decat in aceeasi perioada a anului trecut. Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilatie a fost inregistrata in cazul garsonierelor, care s-au scumpit cu 1%. Apartamentelor cu doua camere s-au ieftinit cu 0,3%. In acelasi timp, unitatile cu trei camere s-au ieftinit cu 0,2%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta este constatata in cazul apartamentelor cu trei camere care sunt mai ieftine, in prezent, cu peste 7%.

Brasov

In ultimele treizeci de zile, preturile apartamentelor din Brasov au inregistrat cel mai mare ritm de scadere, in special sub influenta evolutiei apartamentelor noi. Pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare a atins valoarea de 850 euro/mp de suprafata utila, cu 2,2% mai putin decat in luna precedenta. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile actuale sunt, in medie, cu 2,3% mai mici. Pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a scazut in ultimele treizeci de zile pana la valoarea de 889 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt mai ieftine cu 2,6%.

Evolutia atipica este confirmata si in cazul apartamentelor vechi, al caror pret solicitat de proprietari a ajuns, in luna august, la o valoare medie de 855 euro/mp, in crestere cu 1,2% fata de luna trecuta. Daca pretul garsonierelor a crescut cu aproximativ 2%, apartamentele vechi cu doua camere s-au ieftinit cu 0,8% in luna august. Mai mult, pretul apartamentelor vechi cu trei camere a scazut cu peste 4% in ultimele treizeci de zile.

Cluj-Napoca

Indicele imobiliare.ro pentru apartamentele din Cluj-Napoca pentru luna august are o valoare medie de 903 euro/mp. Valoarea actuala este cu peste 6% sub cea inregistrata in urma cu 12 luni si, totodata, foarte apropiata de recordul minim inregistrat de la inceputul crizei pana in prezent pentru preturile apartamentelor din Cluj-Napoca, stabilit in iulie. Apartamentele noi s-au ieftinit cu 1% in ultimele treizeci de zile, pana la 813 euro/mp util in august.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 a ajuns la valoarea de 970 euro/mp util. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi din Cluj sunt cu doar 1,1% mai ieftine. Pe categorii de apartamente, tendintele au fost diferite. In cazul garsonierelor si al unitatilor cu doua camere, a fost constatata o scadere de 0,7%, respectiv 0,3%. Apartamentele cu trei camere s-au scumpit, insa, cu 1,4%. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, daca apartamentele cu trei camere sunt mai ieftine cu 3%, garsonierele si unitatile cu doua camere au preturi usor mai ridicate. Totodata, Clujul ramane orasul cu cele mai scumpe apartamente vechi, cu exceptia Capitalei.

Constanta

Indicele imobiliare.ro a atins valoarea de 864 euro/mp util, cu 1,4% mai putin decat in luna precedenta. Valoarea actuala este cu 9,5% mai mica decat in aceeasi perioada a anului trecut. In august, a fost atins, totodata, nivelul minim al preturilor apartamentelor din Constanta din ultimii patru ani. In ceea ce priveste evolutia pretului mediu cerut pentru apartamentele noi, inregistram o scadere de 1,8%, de la 908 euro/mp util pana la 892 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele noi din Constanta raman, in medie, cu 5% mai mici, nivelul actual fiind totodata cel mai scazut inregistrat pe acest segment de la inceputul crizei pana in prezent.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o scadere de 1,3%, atingand valoarea de 858 euro/mp util, cu peste 10% mai mica decat in urma cu 12 luni, atingandu-se si pe acest segment un nivel minim record al ultimilor ani. In ultimele treizeci de zile, unitatile cu doua camere sunt singurele care nu s-au devalorizat, inregistrand o crestere de pret de 0,6%. Totusi, in aceeasi perioada, garsonierele s-au ieftinit din nou, de aceasta data cu 4,7%, in timp ce pretul apartamentelor cu trei camere a inregistrat o scadere de 3,1%. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul unitatilor vechi cu trei camere care sunt cu aproape 11% mai ieftine in prezent.

Timisoara

Apartamentele din Timisoara s-au scumpit cu 0,8% in ultimele treizeci de zile, valoarea Indicelui imobiliare.ro inregistrata la nivelul orasului pentru luna august, 790 euro/mp util, fiind cu doar 1,1% mai mica decat valoarea inregistrata in urma cu cu 12 luni. Diferenta este sensibil mai mare (de 1,5%) in cazul unitatilor vechi, care, cu o valoare medie a pretului cerut de 778 euro/mp util, sunt cele mai ieftine dintre toate orasele analizate. Pe de alta parte, in august, pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vanzare a ajuns la 900 euro/mp util, inregistrand o crestere de peste 3% in ultimele treizeci de zile. Totodata, pretul mediu actual este cu 2,4% mai ridicat decat cel afisat in aceeasi perioada a anului trecut.

In ultimele treizeci de zile, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 778 euro, valoare mai ridicata cu 0,5% decat in iulie Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi din Timisoara sunt mai ieftine cu 1,5%. Pe categorii de apartamente, in ultimele treizeci de zile, garsonierele au recuperat cel mai mult, scumpindu-se cu aproape 2%. In acelasi interval, unitatile cu doua s-au scumpit cu 0,6%, in timp ce apartamentele cu trei camere au inregistrat o scadere de pret de 0,1%. In comparatie cu luna august 2011, pretul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins intre +0,7% in cazul apartamentelor cu trei camere si -6% in cazul garsonierelor. Unitatile cu doua camere sunt mai ieftine cu 4,1% fata de anul trecut.

Ploiesti

Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti indica, pentru luna august, o valoare medie de 812 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Cu o scadere de 1,3% inregistrata in ultimele treizeci de zile, evolutia preturilor apartamentelor din Ploiesti se inscrie in trendul national, dar a fost atins, totodata, un nou prag minim de la inceputul crizei incoace. In comparatie cu luna august 2011, preturile solicitate in prezent sunt mai mici cu 5,8%.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...