Noile conditii "Prima Casa" au dus preturile in jos - vezi cu cat s-au ieftinit apartamentele

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 13:52
3415 citiri
Noile conditii "Prima Casa" au dus preturile in jos - vezi cu cat s-au ieftinit apartamentele

Dupa o vara plina de incertitudini care au planat in jurul programului guvernamental "Prima Casa", in luna septembrie 2013, preturile apartamentelor din Bucuresti au scazut cu pana la 4% fata de acelasi interval din 2012, pe fondul unei oferte mai mari cu peste 15% fata de anul trecut.

In vara acestui an, multi romani au fost nevoiti sa amane decizia de achizitie a unei locuinte deoarece situtia era incerta in ceea ce privea continuarea programului guvernamental "Prima Casa", potrivit raportului de monitorizare imobiliara realizat de AnunturiParticulari.ro.

Apartamentele s-au ieftinit puternic in 2013 - vezi la cat au scazut preturile

Dupa ce s-a clarificat faptul ca programul va continua, atat proprietarii, cat si clientii au fost nevoiti sa se adapteze noilor conditii. Costurile mai mari pentru creditul de tip "Prima Casa" in lei a determinat persoanele care voiau sa cumpere locuinte sa caute apartamente mai ieftine.

In acest timp, proprietarii s-au vazut nevoiti sa mai lase din pret. Asadar, in luna septembrie 2013 s-a observat o reducere a preturilor solicitate de proprietari fata de aceeasi perioada din 2012. Tot in septembrie, numarul de oferte noi a crescut cu 15,3% fata de acelasi interval din 2012.

Evolutia preturilor

Potrivit calculelor realizate de AnunturiParticulari.ro pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate in presa scrisa si pe Internet, preturile medii solicitate de proprietari pentru garsonierele si apartamentele cu 2 camere au inregistrat cele mai importante ajustari din ultimul an, de circa 4%.

Asadar, daca in septembrie 2012 proprietarii solicitau un pret mediu pentru garsoniere de 34.536 de euro, in septembrie 2013 pentru o garsoniera vanzatorii cereau cu 4% mai putin, adica 33.020 de euro.

O reducere de 4% a fost aplicata si pentru locuintele cu 2 camere in ultimele 12 luni. Asadar, pretul mediu al unui apartament cu 2 camere a ajuns, in septembrie 2013, la 53.020 de euro, fata de 55.154 de euro, valoare inregistrata in septembrie 2012.

In ceea ce priveste preturile medii solicitate pentru locuintele cu 3 camere, acestea au fost ajustate cu 2% in ultimul an. Daca in septembrie 2013 proprietarii solicitau preturi medii de 73.000 de euro, in septembrie 2012 vanzatorii cereau 74.800 de euro.

Proprietarii care vand locuinte cu 4 camere au facut reduceri de 1% in ultimele 12 luni, atingand o valoare de aproape 95.300 de euro.

Numarul de oferte

Aproape 2.700 de oferte noi de vanzare de apartamente au intrat in piata in luna septembrie 2013, conform datelor furnizate de raportul AnunturiParticulari.ro. In septembrie 2013, numarul ofertelor noi de vanzare aparute a crescut cu 15,3% fata aceeasi perioada din 2012.

Oferta de garsoniere a ajuns la 585 de unitati, in timp ce numarul de anunturi cu vanzarea unei locuinte cu doua camere a atins numarul de 1.052. In cazul ofertei de vanzare a locuintelor cu 3 camere, aceasta a ajuns la 785 de unitati la sfasitul lunii septembrie 2013. Pe segmentul apartamentelor cu 4 camere circa 264 de proprietari au facut publice intentiile lor de vanzare, in ultima luna.

C.S.

Citeste si:
Conducerea Parlamentului a decis când intră la vot învestirea guvernului Cioloș
Conducerea Parlamentului a decis când intră la vot învestirea guvernului Cioloș
Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis luni, 18 octombrie, ca miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş să fie audiaţi marţi în comisiile de...
USR explică de ce l-a votat pe Florin Roman interimar la șefia Camerei Deputaților
USR explică de ce l-a votat pe Florin Roman interimar la șefia Camerei Deputaților
Purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Ionuţ Moşteanu a explicat, luni 18 octombrie, după şedinţa Biroului Permanent al Camerei, motivele pentru care partidul din care face parte l-a votat...
Sursa: Ziare.com