Piata imobiliara isi revine, dupa cinci ani - Cu cat s-au scumpit apartamentele in ultima luna

Joi, 29 August 2013, ora 14:22
3837 citiri
Piata imobiliara isi revine, dupa cinci ani - Cu cat s-au scumpit apartamentele in ultima luna

Dupa cinci ani de scaderi pe piata rezidentiala apar primele semne ca acest sector isi revine.

Preturile de tranzactionare, conform Insitutului National de Statistica, au crescut in primul trimestru cu 0,87% fata de trimestrul precedent, si cu 5,6% fata de trimestrul al treilea din 2012.

In acelasi timp, numarul tranzactiilor imobiliare a crescut in primele sapte luni din 2013 cu 20% fata de aceeasi perioada din 2012, ajungand la 462.743, a anuntat Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Asadar, tendinta de revenire a pietei s-a resimtit si la nivelul proprietarilor, care, in luna august, au solicitat preturi mai mari fata de cele din luna iulie pe toate categoriile de apartamente, exceptie facand locuintele cu 4 camere, potrivit raportului de monitorizare imobiliara realizat de AnunturiParticulari.ro.

Evolutia preturilor

Pretul mediu al unei garsoniere a crescut cu 4% in ultima luna, atingand valoarea de aproximativ 33.800 de euro, fata de luna iulie 2013 cand suma solicitata de proprietari era de 32.613 de euro. In ultimul an, pretul mediu al unei garsoniere a fost ajustat cu 4%.

Potrivit calculelor realizate de AnunturiParticulari.ro pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate in presa scrisa si pe internet, remise Ziare.com, pretul mediu solicitat pentru un apartament cu 2 camere a ajuns, in luna august 2013, la 52.960 de euro. Daca fata de luna iulie a acestui an, pretentiile proprietarilor au crescut cu 0,17% de la 52.870 de euro, raportat la un interval de 12 luni, variatia este de - 4%.

In cazul apartamentelor cu 3 camere, preturile medii au crescut cu 1% in ultima luna, ajungand la o valoare de 71.122 de euro, fata de 70.355 de euro in iulie 2013. In ultimul an, preturile solicitate de proprietarii locuintelor cu 3 camere au fost ajustate cu 5%.

Proprietarii care vand locuinte cu 4 camere au facut reduceri de 4,4% in ultima luna, atingand o valoare de 89.422 de euro. In ultimul an, preturile medii solicitate de proprietari pentru apartamentele cu 4 camere au scazut cu 8%.

Numarul de oferte

Aproape 2.183 de oferte noi de vanzare de apartamente au intrat in piata in luna august 2013, conform datelor furnizate de raportul Anunturiparticulari.ro. In august 2013, ofertele noi de vanzare aparute au fost mai putine cu 172 decat in luna precedenta, si cu 4 mai multe decat in august 2012.

Oferta de garsoniere a ajuns la 418 unitati, in timp ce numarul de anunturi cu vanzarea unei locuinte cu doua camere a atins numarul de 904. In cazul ofertei de vanzare a locuintelor cu 3 camere, aceasta a ajuns la 693 de unitati la sfasitul lunii august 2013. Pe segmentul apartamentelor cu 4 camere circa 168 de proprietari au facut publice intentiile lor de vanzare.

Evolutie

In 2013, preturile medii solicitate de proprietari au inregistrat usoare fluctuatii. Fie se inregistrau cresteri de cateva procente, sau scaderi tot la fel de cateva procente. In ultimele 8 luni, nu am mai observat reduceri de preturi pe toate tipurile de apartamente. In schimb, luna august 2013 este prima luna in care categorii de locuinte (garsoniere, apartamente cu 2 camere si apartamente cu 3 camere) se scumpesc.

C.P.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: Ziare.com