Piata rezidentiala a iesit din criza: Cu cat s-au scumpit apartamentele

Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 11:25
6043 citiri
Piata rezidentiala a iesit din criza: Cu cat s-au scumpit apartamentele

Piata rezidentiala autohtona pare sa-si fi incheiat declinul declansat de recesiunea economica globala - fapt vizibil atat din punctul de vedere al evolutiei preturilor, cat si din perspectiva cererii de locuinte.

Astfel, la finalul lunii octombrie, suma medie ceruta pentru apartamentele disponibile spre vanzare pe plan national (noi si vechi) era de 980 de euro pe metru patrat, cu 10% mai mare fata de pragul minim atins in decembrie 2014, de 891 de euro pe metru patrat.

Pe de alta parte, raportat la punctul de apogeu al pietei (luna martie a anului 2008, cand pretentiile proprietarilor se ridicau, in medie, la 2.058 de euro pe metru patrat), pretul mediu inregistrat in octombrie 2015 e cu 52,4% mai mic, potrivit unui comunicat remis Ziare.com de portalul Imobliare.ro.

Diferente intre locuintele vechi si noi

Mai mult, piata apartamentelor vechi si cea a locuintelor nou-construite au avut o dinamica diferita.

In Capitala, spre exemplu, un apartament nou costa 1.155 de euro pe metru patrat la finele lunii octombrie, cu circa 55% mai putin decat nivelul atins in luna martie 2008 (2.576 de euro pe metru patrat).

Preturile apartamentelor in Bucuresti: Unde s-au scumpit, care sunt mai ieftine

Spre comparatie, un apartament vechi ajunge, in medie,la 1.043 de euro pe metru patrat, cu aproape 53% mai putin decat in momentul de apogeu al pietei (cand ajungea la 2.215 euro pe metru patrat).

Locuintele din cadrul noilor ansambluri rezidentiale bucurestene au atins "pragul de jos" al preturilor (1.063 de euro pe metru patrat) in luna iunie a acestui an, in vreme ce locuintele vechi au consemnat cea mai scazuta valoare (982 de euro pe metru patrat) in decembrie 2013.

"Miscare" pe piata imobiliara

Conform unui studiu derulat de Imobiliare.ro, aproape 36% din populatia urbana de peste 25 ani din sase mari orase ale tarii (Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta si Iasi) are sau a avut o nevoie imobiliara activa intr-un interval de sase luni.

Mai mult de jumatate dintre respondenti, respectiv o pondere de 52% din total, au mentionat nevoia de a cumpara o proprietate, in vreme ce diferenta de 48% este divizata intre cei interesati sa inchirieze, sa dea spre inchiriere sau sa vanda.

Totusi, cand vine vorba de achizitie, aproape jumatate dintre cumparatori iau in vedere un interval egal sau mai mare de sase luni. Principalul criteriu de achizitie a unei locuinte ramane pretul (pentru 75% dintre potentialii cumparatori), urmat de zona (in proportie de 57%) si confort (pentru 37%).

Pe de alta parte, vechimea imobilului este un criteriu decisiv pentru 24% dintre respondenti. 45% dintre cei chestionati au in vedere o perioada mai mare de sase luni pentru a incheia tranzactia vizata, iar 43% sunt dispusi sa plateasca un comision catre un agent imobiliar.

Apartamentele cu 2 si 3 camere, in topul preferintelor

Distributia cererii de apartamente pe categorii de apartamente variaza semnificativ in functie de perioada de constructie. Pe segmentul blocurilor finalizate inainte de 1977, spre exemplu, cele mai cautate sunt unitatile cu doua camere (46%), urmate de cele cu trei camere (36%), in timp ce garsonierele si locuintele cu patru camere si mai mult detin cate o cota de 9% din total.

Preferintele romanilor pentru apartamentele construite intre 1978 si 2000 arata diferit. Cele mai cautate sunt unitatile locative cu trei camere (in proportie de 40%), urmate de cele bicamerale (32%) ; locuintele cu patru camere sau mai mult sunt atractive pentru 15% dintre clienti, in vreme ce garsonierele atrag atentia a 13% dintre acestia.

In ceea ce priveste blocurile ridicate dupa anul 2000, 43% dintre potentialii cumparatori sunt interesati de apartamente cu doua camere, 35% si-ar dori o locuinta cu trei camere, 13% ar prefera o garsoniera si doar 9% ar opta pentru o locuinta cu patru camere sau mai mult.

C.P.

Citeste si:
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va fi noul ministru al Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, minte şi că este incompetent, aducând ca...
Comentarii