Ziare.com

Pretul apartamentelor, injumatatit de criza. Toamna vine cu oferte si mai bune

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 07:35

   

Pretul apartamentelor, injumatatit de criza. Toamna vine cu oferte si mai bune
Pretul apartamentelor a atins un nou prag minim in luna septembrie, scaderea medie fiind de 1,1% fata de luna precedenta. Astfel, fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele s-au ieftinit cu 10%, in timp ce o comparatie cu perioada de varf a pietei imobiliare arata ca pretul apartamentelor s-a injumatatit.

Cea mai accentuata rata de scadere din luna septembrie, de 3,3%, a fost resimtita in Bucuresti, in timp ce Iasiul inregistreaza o crestere surprinzatoare de 1,1%. Preturile au continuat sa creasca si in Cluj, luna septembrie aducand un plus de 0,5%, potrivit indicelui Imobiliare.ro.

"Trendul se mentine pe o panta descendenta de cateva luni bune si in lipsa unor actiuni concrete din partea cumparatorilor, preturile vor continua sa scada pana la sfarsitul anului. Un factor decisiv in ceea ce priveste evolutia preturilor in perioada imediat urmatoare va fi reprezentat de reactia bancilor ", sublineaza Adrian Erimescu, directorul general Imobiliare.ro.

In Bucuresti s-au ieftinit apartamentele noi

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Indicele Imobiliare.ro pentru Bucuresti, indica in luna septembrie o valoare medie de 1.193 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in scadere cu 3,3%, fata de luna precedenta si cu 8,2% fata de aceeasi luna a anului trecut.

Tendinta de scadere a fost resimtita in special la nivelul apartamentelor noi din Capitala al caror pret a scazut cu 5%, dupa cresterea usoara din august. Apartamentele vechi au cunoscut un ritm de scadere de 2,5%.

In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 8,1% mai mic.

Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele noi cu patru camere, pentru care cererea este foarte redusa. Acestea au pierdut 6,8% in ultimele 30 de zile si peste 19% in ultimele 12 luni. Pretul apartamentelor noi cu doua camere a inregistrat o scadere de 6,5% in ultima luna. Garsonierele noi s-au ieftinit cu 4,1%, in timp ce apartamentele noi cu trei camere s-au ieftinit cu 3,9% in luna septembrie.

In ceea ce priveste apartamentele vechi din Capitala, pretul unui metru patrat a ajuns la 1.131/euro, cu 2,5% mai putin decat in luna precedenta si cu peste 10% mai putin decat in aceeasi luna a anului trecut. La fel ca si in cazul apartamentelor noi, apartamentele cu patru camere s-au ieftinit cel mai mult, cu 4,2%. Urmeaza apartamentele cu trei camere al caror pret a scazut cu 3,2%, apartamentele cu doua camere si garsonierele cu scaderi de pret de 2,2%, respectiv 1,9%.

Brasov: Apartamente noi, mai ieftine decat cele vechi

Preturile apartamentelor din Brasov au scazut in septembrie pentru a patra luna consecutiv. Scaderea a fost de 1,1%, asa ca pretul mediu cerut este de 894 euro/mp de suprafata utila, cu 4,9% mai mic decat aceeasi perioada a anului trecut.

Cel mai mult a scazut pretul apartamentelor noi. Acestea au pierdut in septembrie 3,4% si au ajuns la 889 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu 10,9% mai ieftine. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari in luna septembrie a ajuns la o medie de 894 euro/mp, cu 1% mai putin fata de luna precedenta. Apartamentele noi din Brasov devin usor mai ieftine decat cele vechi.

In luna septembrie, in Brasov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1%, pretul acestora coborand pana la o valoare medie de 894 euro/mp util. Astfel, in Brasov este atinsa o noua valoare minima a preturilor cerute, de la inceputul crizei. Apartamentele cu o camera s-au ieftinit cu 1,1%, iar cele cu trei camere cu 1,7%. Pretul cerut pentru apartamentele cu doua si patru camere a scazut cu 0,4%, respectiv 0,6%.

Cluj-Napoca: Apartamentele vechi se ieftinesc usor

In Cluj-Napoca au scazut usor preturile apartamentelor vechi, in timp ce dezvoltatorii au mai adaugat 2% la preturile apartamentelor noi. Per ansamblu, se continua tendinta de crestere inregistrata in ultimele luni.

Pretul unui metru patrat util ajunge astfel la 1.038 euro, cu 0,5% mai mult decat in august. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea actuala este cu 1,6% mai mica. Pretul apartamentelor noi a ajuns la valoarea de 1.039 euro/mp util. Pretul apartamentelor vechi a scazut cu 0,4%, astfel incat pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila este in prezent 1.037 euro/mp util.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 a ajuns la 1.037 euro/mp util, in usoare scadere, cu 0,4% fata de luna august. Cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul apartamentelor vechi cu o camera, unde a fost constatata o scadere de 1,8%. Apartamentele cu doua camere s-au scumpit cu 0,1%, in timp ce apartamentele cu trei camere nu au inregistrat variatii.

Fata de septembrie 2009, preturile apartamentelor vechi nu difeea foarte mult, cea mai mare diferenta fiind inregistrata in cazul apartamentelor cu una si doua camere care sunt cu 4,4%, respectiv 3% mai ieftine. In prezent, apartamentele cu trei camere sunt cu 2,6% mai ieftine decat anul trecut.

Constanta: Apartamentele vechi, mai scumpe decat cele noi

Apartamentele din Constanta s-au ieftinit cu 1,4% in luna septembrie, Indicele imobiliare.ro inregistrand valoarea de 944 euro/mp de suprafata utila. Intre cele sase orase analizate, Constanta isi mentine un ritm de scadere relativ accentuat.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea medie actuala este cu 12,6% mai mica. In septembrie, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 0,1% fata de luna precedenta, de la 929 euro/mp util pana la 930 euro/mp util. In schimb, pretul pe metrul patrat al apartamentelor vechi din Constanta a scazut cu 1,7%, pana la 945 euro/mp util. Apartamentele vechi au ramas, in septembrie, mai scumpe decat cele noi.

Cea mai mare scadere de pret a fost inregistrata de apartamentele cu doua camere care s-au ieftinit cu 3,3%.

Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 0,4%, in timp ce garsonierele afiseaza un pret mediu cu 3,6% mai mare decat in luna precedenta. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul apartamentelor cu doua camere, 14,1%, iar cea mai mica apare in cazul garsonierelor, 6%.

Iasi: apartamentele noi si vechi se scumpesc

Piata imobiliara din Iasi are o evolutie diferita fata de cea inregistrata in lunile precedente. Astfel, valoarea Indicelui imobiliare.ro a ajuns la 904 euro/mp util, in crestere cu 1,1% fata de luna precedenta. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile sunt cu 1,7% mai mici.

Apartamentele noi au inregistrat o crestere importanta, de 4,1%, ajungand la valoarea medie de 999 euro/mp util. Chiar si fata de aceeasi luna a anului trecut, acestea sunt cu 0,8% mai ieftine.

Pretul apartamentelor vechi a crescut cu 1% atingand valoarea de 881 euro/mp, tendinta de crestere fiind puternica la apartamentele cu doua camere, care s-au scumpit cu 2,5% in intervalul analizat. In schimb, pretul mediu al garsonierelor si cel al apartamentelor cu trei camere a scazut cu 1,7%, respectiv cu 1,3%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai importanta evolutie se observa in cazul apartamentelor cu trei camere, care sunt cu peste 8% mai ieftine.

Timisoara are cele mai ieftine apartamente

In luna septembrie, pretul mediu practicat pentru apartamentele din Timisoara a scazut cu inca 2%, astfel ca Timisoara ramane in continuare orasul cu cele mai ieftine apartamente dintre cele analizate, cu un pret mediu de 822 euro/mp util,. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta de pret s-a accentuat, fiind acum de aproape 18%.

Cea mai mare scadere de pret a fost inregistrata de apartamentele noi: 2,5%, pretul mediu actual ajungand la valoarea de 847 euro/mp util. In acelasi timp, pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vanzare in Timisoara a scazut cu 2%, pana la valoarea de 817 euro/mp util.

In septembrie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 817 euro, cu doua procente mai putin decat in luna precedenta. Cele mai afectate au fost apartamentele cu patru camere al caror pret a scazut cu 4,9%.

Apartamentele cu trei camere si garsonierele au cunoscut un ritm de scadere de 2%, respectiv 1,8%. Apartamentele cu doua camere s-au ieftinit cu 0,7%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins intre 15,6% si 18,5%, diferenta cea mai mare fiind inregistrata la apartamentele cu trei camere.

A.T.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4656 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca ai apartament de vanzare vinde-l repede ca se duc si mai rau in cap!

Nu vor mai creasca preturile in vecii vecilor!

 

Am vb romaneste! Haha

Ignorati primul mesaj!

Daca aveti apartament de vanzare vinde-ti cat mai aveti timp.

Nu mai asteptati sa isi revina piata ca o sa coste un ap in Buc 20 de mii. Sa spuneti sarut mana daca il vindeti cu un asa pret. Nu isi mai revine piata imobilelor in veci chiar daca ei vb aiurea. Presupun ca va dati seama cat se duce tara de rapa si nu o vad ridicata de la pamant nici in 40 de ani. So say we all!

 

Donald Trump ar investi in Romania in imobiliare

sa vezi atunci preturi la apartamente

Nu are loc de shpagi! LOL

Nu vine ala in Ro ce asa fraierica il crezi?
Parerea mea este ca nu vor mai creste preturile cum au crescut pana anul trecut. Poate ma insel poate nu! Oricum nu fac apartamentele cat cer hotzii aia!

preturi prea mari

Asa este nu vor mai creste si daca va ajunge 20 de mii apt cine *** o sa cumpere.Dar smecheri sau obisnuit ca gata a trecut criza isi revin preturile!!! O sa si revina cand o sa ajung eu PaPa :)))

auto = apartament

Asteptati, poate ajungeti la un schimb dati un citroen C3 pe un apartament ,eventual central,ca oricum a cazut piata imobiliara si piata auto nu. Este CRIZA.

 

ieftinire

sau un audi Q7 PE TREI APARTAMENTE


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor