Ziare.com

Preturile apartamentelor au atins un nou prag minim

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 11:34

   

Preturile apartamentelor au atins un nou prag minim
Preturile apartamentelor din Romania, pentru a treia luna consecutiva, au atins un nou nivel minim al al ultimilor patru ani.

Valoarea medie a Indicelui national imobiliare.ro pentru luna septembrie, 963 euro/mp util, este cu 0,4 % mai mica decat cea inregistrata in august. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele la nivel national sunt mai ieftine cu 8,1%.

"Chiar daca preturile nu au scazut in toate orasele mari din tara, situatia prezenta poate fi asemanata cu cea de la inceputul crizei, cand asistam lunar la stabilirea unor noi valori minime. Chiar si acolo unde preturile nu au scazut in ultima luna, valorile raportate sunt apropiate de valorile minime ale ultimilor patru ani", explica Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucuresti

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Pretul mediu al apartamentelor noi si vechi calculat la nivelul intregii Capitale a scazut usor in luna septembrie pana la valoarea de 1.127 euro/mp util, valoare cu doar 2 euro mai ridicata decat recordul minim al ultimilor patru ani, atins in iulie. Totusi, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, indicele arata o valoare mai mica cu 2%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a ajuns in luna septembrie la valoarea de 1.290 euro/mp util, in usoara crestere (0,2%) fata de luna august. In comparatie cu septembrie 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi este in prezent cu aproximativ 5% mai mic. Desi apartamentele noi cu doua si trei camere s-au scumpit in acest interval cu 0,3%, respectiv 1,1%, garsonierele s-au ieftinit cu 3% in ultimele treizeci de zile. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu pana la 7,5% mai ieftine, cea mai mare diferenta fiind intalnita in cazul unitatilor cu o camera.

Luna septembrie nu a adus modificari semnificative in cazul apartamentelor vechi. Totusi, cu o valoare medie de 1.048 euro/mp de suprafata utila, acestea sunt cu 5,7% mai ieftine decat in aceeasi perioada a anului trecut. Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilatie a fost inregistrata in cazul unitatilor cu trei camere, care s-au scumpit cu 1,1%. Apartamentelor cu doua camere s-au ieftinit cu 0,8% in ultimul interval analizat. In acelasi timp, garsonierele s-au scumpit cu 0,6%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret este constatata in cazul garsonierelor care sunt mai ieftine, in prezent, cu peste 7%.

Brasov

Brasovul se regaseste printre orasele in care apartamentele s-au ieftinit in ultimele treizeci de zile. Conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare aici a atins, in luna septembrie, valoarea de 844 euro/mp de suprafata utila, cu 0,7% mai putin decat in luna precedenta. Aceasta este, totodata, valoarea minima a ultimilor patru ani inregistrata pentru acest oras. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile actuale sunt, in medie, cu 2% mai mici.

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca s-a numarat printre orasele in care preturile apartamentelor au crescut in luna septembrie, la fel ca in august. De aceasta data, insa, vorbim de o crestere de aproximativ 2%. Astfel, Indicele imobiliare.ro calculat pentru apartamentele din Cluj-Napoca pentru luna septembrie are o valoare medie de 921 euro/mp. Valoarea actuala este totusi cu aproape 5% sub cea inregistrata in urma cu 12 luni. Clujul ramane orasul cu cele mai scumpe apartamente vechi, cu exceptia Capitalei.

Constanta

Apartamentele scoase la vanzare in Constanta s-au scumpit in ultimele treizeci de zile. Indicele imobiliare.ro calculat la nivelul orasului pentru luna septembrie a atins valoarea de 872 euro/mp util, cu 0,9% mai mult decat in luna precedenta. Valoarea actuala este, totodata, cu 9% mai mica decat cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.

Timisoara

Luna septembrie aduce preturi considerabil mai mici pe piata rezidentiala din cel mai mare oras din vestul tarii. Astfel, apartamentele din Timisoara s-au ieftinit cu 1,3% in ultimele treizeci de zile. Valoarea Indicelui imobiliare.ro inregistrata la nivelul orasului pentru luna septembrie, 780 euro/mp util, este foarte apropiata de cea mai mica valoare a ultimilor patru ani (789 euro/mp) inregistrata in mai 2011. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, preturile apartamentelor sunt mai ieftine cu 3,7%.

Ploiesti

Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti indica, pentru luna septembrie, o valoare medie de 825 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Cu o crestere de 1,6% inregistrata in ultimele treizeci de zile, evolutia preturilor apartamentelor din Ploiesti este contrara trendul general national. In comparatie cu luna septembrie 2011, preturile solicitate in prezent sunt mai mici cu 5,3%.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3584 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Oferta disproportionat de mare fată de cererea determinată de

diminuarea necunoscutului, dar evident decendentului număr al locuitorilor, va conduce la apropierea de adevăratul pret de constructie de sub 300 euro/mp (cu taxele si terenul aferent).

 

Inca...

...e loc de mai bine si mult mai bine!.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor