Ziare.com

Preturile apartamentelor au crescut in ianuarie

Joi, 02 Februarie 2012, ora 16:48

   

Preturile apartamentelor au crescut in ianuarie
Preturile cerute de proprietari pentru apartamente s-au majorat, in prima luna a anului, pe fondul optimismului privind interestul potentialilor cumparatori, in comparatie cu ultima perioada a anului trecut.

Astfel, valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru prima luna a anului a ajuns la valoarea de 999 euro/mp util, valoare cu 0,8% mai ridicata decat in decembrie 2011. Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.031 euro/mp, la nivel national, preturile apartamentelor sunt, in prezent, cu 3,1% mai mici, se arata intr-un studiu al site-ului de imobiliare, remis Ziare.com.

"Luna ianuarie a adus multa miscare pe sectorul rezidential in majoritatea oraselor analizate. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Brasov si Ploiesti, +0,8%, in timp ce, in Cluj a fost atinsa cea mai mare scadere", a declarat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.
Bucuresti

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti indica, pentru luna ianuarie, o valoare medie de 1.172 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in scadere fata de luna precedenta.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns la valoarea de 1.366 euro/mp util, in scadere cu 0,8% fata de luna decembrie 2011. In comparatie cu ianuarie 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitala este cu 2,9% mai ridicat. Cea mai dinamica evolutie au avut-o garsonierele si apartamentele noi cu doua camere, care s-au ieftinit, in ultimele 30 de zile, cu 4,9%, respectiv 3,9%. Pretul apartamentelor noi cu trei camere a inregistrat insa o crestere de 2,1% in prima luna a anului.

Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru apartamentele vechi a ajuns la 1.084/euro mp de suprafata utila, cu 0,8% mai putin decat in luna precedenta si cu 0,4% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilatie a fost inregistrata in cazul apartamentelor cu patru camere al caror pret a crescut cu 2% in ultimele 30 de zile. Toate celelalte categorii de apartamente vechi s-au ieftinit. Astfel, pretul unitatilor vechi cu doua camere a scazut cu 1,6%, garsonierele s-au ieftinit cu 1,1%, iar apartamentele cu trei camere cu 0,6%.

Brasov

Pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 866 euro/mp de suprafata utila, cu 0,8% mai mult decat in luna decembrie 2011. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 1,7% mai mic. Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a scazut cu 2,2%, de la 896 euro/mp util pana la valoarea de 876 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu 9,3% mai ieftine. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari in luna ianuarie a ajuns la o medie de 865 euro/mp, cu 1,2% mai mult decat in decembrie

Apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,2%, pretul acestora urcand de la 855 euro/mp util pana la o valoare medie de 865 euro/mp util. Garsonierele si apartamentele cu doua camere, pentru care cererea se mentine la un nivel mai ridicat, s-au scumpit cu 1,2%, respectiv 1,8%. In schimb, pretul cerut pentru apartamentele cu trei camere a stagnat in ianuarie.

Cluj-Napoca

Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca pentru prima luna a anului are o valoare medie de 940 euro/mp util. Valoarea actuala este cu 4,6% sub cea inregistrata in urma cu 12 luni, aceasta fiind cea mai mare diferenta la nivel de oras inregistrata in tara. Scaderea de pret a fost accentuata pe segmentul nou, unde pretul a suferit o contractie de 2% in ultimele treizeci de zile, ajungand la valoarea de 887 euro/mp util.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 981 euro/mp util, cu 3% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni. Cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul garsonierelor si al unitatilor cu trei camere, unde a fost constatata o crestere de pret de 0,5%.

Constanta

Pretul mediu solicitat pentru apartamentele din acest oras a scazut astfel cu 0,4% in prima luna din an. In ceea ce priveste evolutia pretului mediu cerut pentru apartamentele noi, acesta a scazut cu 0,2% de la 946 euro/mp util pana la 944 euro/mp util. Tendinta s-a manifestat mai accentuat in cazul apartamentelor vechi al caror pret mediu pe metru patrat util a inregistrat, in prima luna a anului, o scadere de 0,4%, atingand valoarea de 918 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta raman, in medie, cu doar 2% mai mici.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o scadere de 0,4%, atingand valoarea de 918 euro/mp util. In acest inceput de an, scaderi mai mari de pret au fost inregistrate la apartamentele vechi cu trei camere: 1,4% si la garsoniere : 1,2%. Pretul mediu solicitat in cazul unitatilor cu doua camere a stagnat in ultimele treizeci de zile. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul garsonierelor care sunt cu 6% mai scumpe in prezent. Celelalte tipuri de apartamente vechi sunt insa mai ieftine decat acum douasprezece luni cu 2,2%-2,4%.

Timisoara

In Timisoara, apartamentele noi sunt cele care au dat tonul. Acestea s-au scumpit cu 7,8% in ultimul an. Totusi, in ultimele treizeci de zile, pretul unitatilor noi s-a contractat cu 2%. In acelasi timp, pretul solicitat pentru apartamentele vechi scoase la vanzare a crescut cu un procent, de la 795 euro/mp util, la 803 euro/mp util.

In ianuarie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 803 euro, cu 1% mai mult decat la finalul lui 2011, respectiv cu 0,5% mai mult decat in urma cu douasprezece luni. Apartamentele vechi cu doua si trei camere au inregistrat o crestere de pret de 2,2%, respectiv 1%. Pretul garsonierelor, insa, s-a contractat cu 4,4%. In comparatie cu luna ianuarie 2011, pretul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins intre -7,6% in cazul garsonierelor si +4,8% in cazul unitatilor cu trei camere.

Ploiesti

Valoare medie a fost de 878 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Cu o crestere de 0,8% inregistrata in ultimele treizeci de zile, preturile apartamentelor din Ploiesti au avut o evolutie asemanatoare cu cele din Brasov si Timisoara. In comparatie cu luna ianuarie 2011, preturile solicitate in prezent sunt aproximativ la aceeasi valoare.

T.B.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2288 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sa "mori" Tălică_că-i "Asea" ... :)):)):))

Incăi Unu' care are o Ma_Foame Fu_Neagră'n Matele Putrede ...

Datorită Unora Ca_Voi au ajuns Unii Romani Naivi, da' ROMÂNI,

Bhey Prelinsilor, Scursi adică,

să ingrase Bancile Stăine pe Nimic ...
Rusine vouă si Ălora care vă folosesc ...

 

sa fug repede pana nu se scumpesc mai tare

mmmm, bancile nu mai pun botul ... au vazut ca teapa s-a impartit in realitate la 2 ,deci degeaba gasesti nepotelul care ia creditul nu mai vinde nimeni asigurarea in caz de teapa .asa ca in viitor o sa se bolboaie bine bancile cui dau banii pentru ce dau banii si daca face .bocutz incearca sa mai culeaga ultimele victime naive ale unei vis ,acela ca in romania e normal sa ceri 70k 100k pe un apartament facut de nea nicu.putem sa impartim in zeci de mi de segmente piatza imobiliara putem sa inventam sute de nivele si locatii suntem toti intr un ***.vai de mama noastra fara sanatate fara justitie si cu politicieni corupti si impotentzi economic care habar nu au cum sa scoata tara din infinita criza

 

Aiureli Financiare

Asemenea articole gen "Productie maximizata la hectar" nu am mai vazut de ceva vreme. Nu sunt doua saptamini de la izbucnirile "viermilor" din Bucuresti si alte orase mentionate si tu-mi prezinti..cifre fara sens ..la "plenara financiara de iarna-primavara". Cine sa le cumpere ma? Cand tu oficial ai vre-o 4 milioane plecati din tara. Asta e articol preplatit , o nada simpla!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor