Preturile apartamentelor au crescut in ianuarie

Joi, 02 Februarie 2012, ora 16:48
2411 citiri
Preturile apartamentelor au crescut in ianuarie
Foto: Arhiva

Preturile cerute de proprietari pentru apartamente s-au majorat, in prima luna a anului, pe fondul optimismului privind interestul potentialilor cumparatori, in comparatie cu ultima perioada a anului trecut.

Astfel, valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru prima luna a anului a ajuns la valoarea de 999 euro/mp util, valoare cu 0,8% mai ridicata decat in decembrie 2011. Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.031 euro/mp, la nivel national, preturile apartamentelor sunt, in prezent, cu 3,1% mai mici, se arata intr-un studiu al site-ului de imobiliare, remis Ziare.com.

"Luna ianuarie a adus multa miscare pe sectorul rezidential in majoritatea oraselor analizate. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Brasov si Ploiesti, +0,8%, in timp ce, in Cluj a fost atinsa cea mai mare scadere", a declarat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucuresti

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti indica, pentru luna ianuarie, o valoare medie de 1.172 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in scadere fata de luna precedenta.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns la valoarea de 1.366 euro/mp util, in scadere cu 0,8% fata de luna decembrie 2011. In comparatie cu ianuarie 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitala este cu 2,9% mai ridicat. Cea mai dinamica evolutie au avut-o garsonierele si apartamentele noi cu doua camere, care s-au ieftinit, in ultimele 30 de zile, cu 4,9%, respectiv 3,9%. Pretul apartamentelor noi cu trei camere a inregistrat insa o crestere de 2,1% in prima luna a anului.

Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru apartamentele vechi a ajuns la 1.084/euro mp de suprafata utila, cu 0,8% mai putin decat in luna precedenta si cu 0,4% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilatie a fost inregistrata in cazul apartamentelor cu patru camere al caror pret a crescut cu 2% in ultimele 30 de zile. Toate celelalte categorii de apartamente vechi s-au ieftinit. Astfel, pretul unitatilor vechi cu doua camere a scazut cu 1,6%, garsonierele s-au ieftinit cu 1,1%, iar apartamentele cu trei camere cu 0,6%.

Brasov

Pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 866 euro/mp de suprafata utila, cu 0,8% mai mult decat in luna decembrie 2011. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 1,7% mai mic. Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a scazut cu 2,2%, de la 896 euro/mp util pana la valoarea de 876 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu 9,3% mai ieftine. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari in luna ianuarie a ajuns la o medie de 865 euro/mp, cu 1,2% mai mult decat in decembrie

Apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,2%, pretul acestora urcand de la 855 euro/mp util pana la o valoare medie de 865 euro/mp util. Garsonierele si apartamentele cu doua camere, pentru care cererea se mentine la un nivel mai ridicat, s-au scumpit cu 1,2%, respectiv 1,8%. In schimb, pretul cerut pentru apartamentele cu trei camere a stagnat in ianuarie.

Cluj-Napoca

Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca pentru prima luna a anului are o valoare medie de 940 euro/mp util. Valoarea actuala este cu 4,6% sub cea inregistrata in urma cu 12 luni, aceasta fiind cea mai mare diferenta la nivel de oras inregistrata in tara. Scaderea de pret a fost accentuata pe segmentul nou, unde pretul a suferit o contractie de 2% in ultimele treizeci de zile, ajungand la valoarea de 887 euro/mp util.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 981 euro/mp util, cu 3% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni. Cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul garsonierelor si al unitatilor cu trei camere, unde a fost constatata o crestere de pret de 0,5%.

Constanta

Pretul mediu solicitat pentru apartamentele din acest oras a scazut astfel cu 0,4% in prima luna din an. In ceea ce priveste evolutia pretului mediu cerut pentru apartamentele noi, acesta a scazut cu 0,2% de la 946 euro/mp util pana la 944 euro/mp util. Tendinta s-a manifestat mai accentuat in cazul apartamentelor vechi al caror pret mediu pe metru patrat util a inregistrat, in prima luna a anului, o scadere de 0,4%, atingand valoarea de 918 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta raman, in medie, cu doar 2% mai mici.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o scadere de 0,4%, atingand valoarea de 918 euro/mp util. In acest inceput de an, scaderi mai mari de pret au fost inregistrate la apartamentele vechi cu trei camere: 1,4% si la garsoniere : 1,2%. Pretul mediu solicitat in cazul unitatilor cu doua camere a stagnat in ultimele treizeci de zile. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul garsonierelor care sunt cu 6% mai scumpe in prezent. Celelalte tipuri de apartamente vechi sunt insa mai ieftine decat acum douasprezece luni cu 2,2%-2,4%.

Timisoara

In Timisoara, apartamentele noi sunt cele care au dat tonul. Acestea s-au scumpit cu 7,8% in ultimul an. Totusi, in ultimele treizeci de zile, pretul unitatilor noi s-a contractat cu 2%. In acelasi timp, pretul solicitat pentru apartamentele vechi scoase la vanzare a crescut cu un procent, de la 795 euro/mp util, la 803 euro/mp util.

In ianuarie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 803 euro, cu 1% mai mult decat la finalul lui 2011, respectiv cu 0,5% mai mult decat in urma cu douasprezece luni. Apartamentele vechi cu doua si trei camere au inregistrat o crestere de pret de 2,2%, respectiv 1%. Pretul garsonierelor, insa, s-a contractat cu 4,4%. In comparatie cu luna ianuarie 2011, pretul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins intre -7,6% in cazul garsonierelor si +4,8% in cazul unitatilor cu trei camere.

Ploiesti

Valoare medie a fost de 878 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Cu o crestere de 0,8% inregistrata in ultimele treizeci de zile, preturile apartamentelor din Ploiesti au avut o evolutie asemanatoare cu cele din Brasov si Timisoara. In comparatie cu luna ianuarie 2011, preturile solicitate in prezent sunt aproximativ la aceeasi valoare.

T.B.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...