Ziare.com

Preturile apartamentelor au inceput sa creasca

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 13:40

   

Preturile apartamentelor au inceput sa creasca
Preturile apartamentelor din Romania au inceput sa creasca, dupa trei luni consecutive de scadere, potrivit unei analize a imobiliare.ro.

Valoarea medie a Indicelui national imobiliare.ro pentru luna octombrie, 984 euro/mp util, este cu 2,2% mai mare decat cea inregistrata in septembrie, aceasta fiind cea mai mare ajustare lunara inregistrata in ultimii patru ani.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele din Romania sunt mai ieftine cu 3,8%, aceasta fiind una dintre cele mai mici diferente calculate la un interval de 12 luni, de la inceputul crizei.

Practic, cu exceptia Timisoarei, apartamentele s-au scumpit in toate orasele mari din tara, tonul fiind dat insa de Brasov.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Pretul mediu al apartamentelor noi si vechi calculat la nivelul intregii Capitale a crescut, in luna octombrie, pana la valoarea de 1.131 euro/mp util, valoare cu 0,4% mai ridicata decat cea inregistrata in luna precedenta.

Totusi, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti arata o valoare mai mica cu 4,2%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns la valoarea de 1.277 euro/mp util, pe acest segment inregistrandu-se o scadere destul de importanta (0,9%) fata de luna septembrie. In comparatie cu octombrie 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitala este in prezent cu aproximativ 7,3% mai mic.

Desi garsonierele noi s-au scumpit in acest interval cu 0,9%, apartamentele cu doua si trei camere s-au ieftinit considerabil, cu 1,6% si 1,4% in ultimele 30 de zile.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu pana la 10% mai ieftine, cea mai mare diferenta fiind intalnita in cazul unitatilor cu doua camere.

Luna octombrie a adus modificari de pret si in cazul apartamentelor vechi din Capitala. Acestea s-au scumpit cu 0,4%. Cu o valoare medie de 1.054 euro/mp de suprafata utila, acestea sunt cu 4,3% mai ieftine decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilatie a fost inregistrata in cazul unitatilor cu trei camere, care s-au scumpit cu 0,7%. Apartamentele cu doua camere s-au scumpit, la randul lor, cu 0,6% in ultimul interval analizat.

In acelasi timp, garsonierele s-au ieftinit cu 0,4%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret este constatat in cazul garsonierelor care sunt mai ieftine, in prezent, cu peste 6%.

Brasov

Conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare aici a atins valoarea de 855 euro/mp de suprafata utila, cu 1,3% mai mult decat in luna precedenta.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile actuale sunt, in medie, cu 0,4% mai mari. Pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a crescut in ultimele 30 de zile pana la valoarea de 942 euro/mp util.

In ceea ce priveste evolutia pretului mediu solicitat pentru apartamentele vechi, a fost inregistrata valoarea medie de 841 euro/mp, in stagnare fata de luna trecuta. Valoarea actuala este, de altfel, cu doar 1,2% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni.

Daca pretul garsonierelor a scazut cu 2,6% in ultimele 30 de zile, apartamentele vechi cu doua camere s-au scumpit cu 1,5% in luna octombrie. In acelasi timp, pretul unitatilor vechi cu trei camere a scazut cu 1,7% in ultimele 30 de zile.

De remarcat este faptul ca unitatile vechi cu trei camere sunt mai ieftine cu putin peste 3% fata de anul trecut, in vreme ce pretul garsonierelor si al apartamentelor cu doua camere din Brasov este mai ridicat decat in urma cu 12 luni.

Cluj-Napoca

De aceasta data, vorbim de o crestere moderata de 0,3%. Astfel, Indicele imobiliare.ro calculat pentru apartamentele din Cluj-Napoca pentru luna octombrie are o valoare medie de 924 euro/mp. Valoarea actuala este practic la acelasi nivel cu cea inregistrata in urma cu 12 luni.

Apartamentele noi s-au scumpit cu 2,9% in ultimele treizeci de zile, pana la 837 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt mai scumpe in prezent cu 1%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 a ajuns la valoarea de 974 euro/mp util, in luna octombrie. Asistam la o scadere de 1% pe acest segment. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi din Cluj sunt cu doar 0,3% mai ieftine.

Pe categorii de apartamente, tendintele au fost similare. Atat in cazul garsonierelor, cat si al unitatilor vechi cu doua si trei camere, a fost constatata o scadere cuprinsa intre 0,4%, in cazul apartamentelor cu doua camere si 2,6%, in cazul garsonierelor.

In comparatie cu luna octombrie a anului trecut, preturile solicitate in prezent de proprietari sunt practic la acelasi nivel, o diferenta mai mare, de 1,9%, fiind valabila doar in cazul unitatilor cu trei camere. Clujul ramane orasul cu cele mai scumpe apartamente vechi, cu exceptia Capitalei.

Constanta

Indicele imobiliare.ro calculat la nivelul orasului pentru luna octombrie a atins valoarea de 873 euro/mp util, cu 0,1% mai mult decat in luna precedenta. Valoarea actuala este, totodata, cu aproape 7% mai mica decat cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.

In ceea ce priveste evolutia pretului mediu cerut pentru apartamentele noi, inregistram o scadere de 0,6%, de la 895 euro/mp util pana la 890 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele noi sunt, in medie, cu 4,3% mai mici.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi a inregistrat o crestere de 0,2% in luna octombrie, atingand valoarea de 869 euro/mp util. Totusi, aceasta valoare este cu 7% mai mica decat in urma cu 12 luni, diferenta fiind semnificativa.

In ultimele 30 de zile, toate tipurile de apartamente vechi au inregistrat modificari de pret. Daca in cazul garsonierelor si al unitatilor cu doua camere vorbim de o scadere de 2,3%, respectiv 2%, pretul apartamentelor vechi cu trei camere a crescut cu 1,4%.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, ecarturile sunt in continuare semnificative, dar cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul unitatilor vechi cu trei camere, care sunt cu 8% mai ieftine in prezent.

Timisoara

Valoarea Indicelui imobiliare.ro inregistrata aici pentru luna octombrie, 776 euro/mp util, este cu 0,5% mai mica decat cea inregistrata in septembrie. Totodata, aceasta este si cea mai mica valoare inregistrata pe piata rezidentiala din Timisoara de la inceputul crizei si pana in prezent.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, preturile apartamentelor sunt mai mici cu 4%.

In octombrie, pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vanzare a ajuns la 865 euro/mp util, inregistrand o scadere de peste 2% in ultimele treizeci de zile. Totodata, pretul mediu actual solicitat pentru unitatile noi este cu 1,6% mai mic decat cel afisat in aceeasi perioada a anului trecut.

In ultimele 30 de zile, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 763 euro, valoare cu 0,3% mai mica decat cea inregistrata in septembrie.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, unitatile vechi din acest oras sunt mai ieftine cu 4,1%, Timisoara ramanand orasul cu cele mai ieftine apartamente pe segmentul vechi.

Pe categorii de apartamente, in ultimele 30 de zile, garsonierele s-au ieftinit cel mai mult (2,3%), fiind urmate de unitatile cu doua camere, care s-au ieftinit cu 0,6%. In acelasi interval, apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 0,3%.

In comparatie cu luna octombrie 2011, pretul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins intre -3% in cazul apartamentelor cu trei camere si -5,6 % in cazul garsonierelor. Unitatile cu doua camere sunt mai ieftine cu 5,3% fata de anul trecut.

Ploiesti

Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti indica, pentru luna octombrie, o valoare medie de 827 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Cu o crestere de 0,2% inregistrata in ultimele 30 de zile, evolutia preturilor apartamentelor din Ploiesti se inscrie in trendul general national.

In comparatie cu luna octombrie 2011, preturile solicitate in prezent sunt mai mici cu 5,5%.

T.B.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5032 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

nu creste nimic

poate vor unii sa credem ca cresc preturile la apartamente , adevarul e ca nu creste nimic ca nu exista cerere sau oferta depaseste cererea .

 

gresit

creste moneda euro. Daca acum se vand 1-2 apartamente pe luna, de la anul, cu creditele numai in lei, vor vinde
1-2 pe trimestru. Pretul corect raportat la puterea de cumparare este de 73-75 salarii medii nete pentru un ap de 65-75 mpu. (1534 lei *75/4.53 = 25400 euro - la nivelul salariului mediu net din august 2012). Nu trebuie investit in imobiliare nici 5 bani. 2013-2015 este perioada de asezare a pietei pe baze sanatoase. Daca nu mai apare programul a 7 casa.

programul prima casa

a facut, poate, dincolo de buna intentie, cel mai mare rau pietei imobiliare: nu a lasat-o sa evolueze spre o situatie de echilibru...

Povesti

de-ale snapanilor imobiliari.

 

CE VA SuPARATZI SI VoI ACuMA ???...

Au gresitara domnii ... deontologi la editarea materialului!

Au "mincat" si ei 3 cuvinte:
"Pretzurile...DE INTRETZINERE ale...apartamentelor au inceput sa creasca"...

Trebuie sa manince si gura agentziilor imobiliare ceva, nuuu?!?

Enjoy pe 09.12.2012!
AMR 31!...

Sa manance de sub unghie,

caci au nenorocit destui romani prin 2007-2008. Sa zica mersi ca au scapat teferi pana acum...

dă-ne un pronostic pentru alegeri

să avem de ce rade (oricum) in decembrie.

Eu nu merg la vot dar imi place cum vă incăierați pentru indivizii aceia. Cam ca la meciuri.. Zeci de mii de consumatori de bere și semințe se sfașie intre ei pentru fentele a douăzeci de alergători ´ng-´ng și nababii din spatele lor.

indicele

de pe imobiliare.ro este o manipulare grosolona, el fiind calculat de pe urma anunturilor agentiilor imobiliare (de multe ori mai multe anunturi pentru acelasi apartament cu preturi diferite) nicidecum luand in calcul preturile de tranzactie. preturile de achizitie sunt mult sub preturile cerute de proprietari/agentii. cei care vor sa vanda vand la preturi de 600-700/m2 in bloc vechi in Bucuresti, restul sunt doar poluari a unor proprietari care spera sa prinda vreun fraier.

acum vreo cateva zile era un reportaj la radio cu cei care asteptau sa ia ajutoare alimentare de la eu. erau intre ei pensionari care locuiau singuri in apartamente de 3 camere si se plangeau ca n-au bani nici de intretinere si veneau sa ia alimente pe gratis. multi dintre acesti amarati vor trebui sa vanda ca sa aiba cu ce trai si hotii astia viseaza cresteri de preturi. ca fapt divers doar la mine in bloc sunt 24 de apartamente libere din aprox 100 la favorit in drumul taberei. si evident bancile nu mai arunca cu credite iar cei care au bani asteapta prabusirea preturilor la 400-500 euro/m2 de bloc comunist.

in concluzie, lasatai-o mai usor cu minciunile.

 

Adica, dupa Matale, 40 000 de Euro ....

... Trei Camere in Drumuu' Taberii, VECHI de 50 de Ani :)):)):))

ADICA Matale esti de la Imobiliare.ro si te dai de al NOSTRU ... :)):)):))

Mda...

Trei cuvinte care spun totul: "pretul mediu cerut". De cerut poți cere oricit. De contat, contează doar prețul la care se incheie tranzacția!
Faceți o analiză pe prețul mediu de vinzare și mai vedem...

 

astia analizeaza pretul mediu

fara sa tina seama ca exista proprietati care stau de luni de zile pe site-ul lor, fara vreo sansa de vanzare.

un aspect hazliu pe site-ul lor este ca pentru acelasi apartament se pot regasi oferte diferite :D
de regula de la agentii diferite, dar uneori chiar si de la aceeasi agentie!

Nu se vinde mai nimic, nu se cumpara mai nimic

dar preturile cresc si scad, conform celor de la imobiliare.ro
nimeni nu stie cum calculeaza celebrul indice, dar cert este ca preturile sunt inca umflate, atat pentru apartamentele vechi, cat si pentru cele noi...

 

Nu va mai rahatzitzi pe voi !

Tot anunutati ca preturile au scazut si-ati vazut ca nu se misca nimic pe piata de imobiliare iar acum incercati varianta cu (sanki) cresterea, poate vom da buzna si ne-nghesuim sa luam mai repede ! Nimic nu misca si nu va misca pe piata de imobiliare, multa vreme, caci preturile sunt deprte de realitate !
Cum zicea cineva aici , programul "Prima L.a.b.a " n-a facut altceva decat sa mentina hotia si preturile umflate.Lasati piata libera si pe urma mai vorbim !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor