Preturile apartamentelor au inceput sa creasca

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 13:40
5213 citiri
Preturile apartamentelor au inceput sa creasca

Preturile apartamentelor din Romania au inceput sa creasca, dupa trei luni consecutive de scadere, potrivit unei analize a imobiliare.ro.

Valoarea medie a Indicelui national imobiliare.ro pentru luna octombrie, 984 euro/mp util, este cu 2,2% mai mare decat cea inregistrata in septembrie, aceasta fiind cea mai mare ajustare lunara inregistrata in ultimii patru ani.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele din Romania sunt mai ieftine cu 3,8%, aceasta fiind una dintre cele mai mici diferente calculate la un interval de 12 luni, de la inceputul crizei.

Practic, cu exceptia Timisoarei, apartamentele s-au scumpit in toate orasele mari din tara, tonul fiind dat insa de Brasov.

Pretul mediu al apartamentelor noi si vechi calculat la nivelul intregii Capitale a crescut, in luna octombrie, pana la valoarea de 1.131 euro/mp util, valoare cu 0,4% mai ridicata decat cea inregistrata in luna precedenta.

Totusi, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti arata o valoare mai mica cu 4,2%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns la valoarea de 1.277 euro/mp util, pe acest segment inregistrandu-se o scadere destul de importanta (0,9%) fata de luna septembrie. In comparatie cu octombrie 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitala este in prezent cu aproximativ 7,3% mai mic.

Desi garsonierele noi s-au scumpit in acest interval cu 0,9%, apartamentele cu doua si trei camere s-au ieftinit considerabil, cu 1,6% si 1,4% in ultimele 30 de zile.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu pana la 10% mai ieftine, cea mai mare diferenta fiind intalnita in cazul unitatilor cu doua camere.

Luna octombrie a adus modificari de pret si in cazul apartamentelor vechi din Capitala. Acestea s-au scumpit cu 0,4%. Cu o valoare medie de 1.054 euro/mp de suprafata utila, acestea sunt cu 4,3% mai ieftine decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilatie a fost inregistrata in cazul unitatilor cu trei camere, care s-au scumpit cu 0,7%. Apartamentele cu doua camere s-au scumpit, la randul lor, cu 0,6% in ultimul interval analizat.

In acelasi timp, garsonierele s-au ieftinit cu 0,4%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret este constatat in cazul garsonierelor care sunt mai ieftine, in prezent, cu peste 6%.

Brasov

Conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare aici a atins valoarea de 855 euro/mp de suprafata utila, cu 1,3% mai mult decat in luna precedenta.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile actuale sunt, in medie, cu 0,4% mai mari. Pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a crescut in ultimele 30 de zile pana la valoarea de 942 euro/mp util.

In ceea ce priveste evolutia pretului mediu solicitat pentru apartamentele vechi, a fost inregistrata valoarea medie de 841 euro/mp, in stagnare fata de luna trecuta. Valoarea actuala este, de altfel, cu doar 1,2% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni.

Daca pretul garsonierelor a scazut cu 2,6% in ultimele 30 de zile, apartamentele vechi cu doua camere s-au scumpit cu 1,5% in luna octombrie. In acelasi timp, pretul unitatilor vechi cu trei camere a scazut cu 1,7% in ultimele 30 de zile.

De remarcat este faptul ca unitatile vechi cu trei camere sunt mai ieftine cu putin peste 3% fata de anul trecut, in vreme ce pretul garsonierelor si al apartamentelor cu doua camere din Brasov este mai ridicat decat in urma cu 12 luni.

Cluj-Napoca

De aceasta data, vorbim de o crestere moderata de 0,3%. Astfel, Indicele imobiliare.ro calculat pentru apartamentele din Cluj-Napoca pentru luna octombrie are o valoare medie de 924 euro/mp. Valoarea actuala este practic la acelasi nivel cu cea inregistrata in urma cu 12 luni.

Apartamentele noi s-au scumpit cu 2,9% in ultimele treizeci de zile, pana la 837 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt mai scumpe in prezent cu 1%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 a ajuns la valoarea de 974 euro/mp util, in luna octombrie. Asistam la o scadere de 1% pe acest segment. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi din Cluj sunt cu doar 0,3% mai ieftine.

Pe categorii de apartamente, tendintele au fost similare. Atat in cazul garsonierelor, cat si al unitatilor vechi cu doua si trei camere, a fost constatata o scadere cuprinsa intre 0,4%, in cazul apartamentelor cu doua camere si 2,6%, in cazul garsonierelor.

In comparatie cu luna octombrie a anului trecut, preturile solicitate in prezent de proprietari sunt practic la acelasi nivel, o diferenta mai mare, de 1,9%, fiind valabila doar in cazul unitatilor cu trei camere. Clujul ramane orasul cu cele mai scumpe apartamente vechi, cu exceptia Capitalei.

Constanta

Indicele imobiliare.ro calculat la nivelul orasului pentru luna octombrie a atins valoarea de 873 euro/mp util, cu 0,1% mai mult decat in luna precedenta. Valoarea actuala este, totodata, cu aproape 7% mai mica decat cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.

In ceea ce priveste evolutia pretului mediu cerut pentru apartamentele noi, inregistram o scadere de 0,6%, de la 895 euro/mp util pana la 890 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele noi sunt, in medie, cu 4,3% mai mici.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi a inregistrat o crestere de 0,2% in luna octombrie, atingand valoarea de 869 euro/mp util. Totusi, aceasta valoare este cu 7% mai mica decat in urma cu 12 luni, diferenta fiind semnificativa.

In ultimele 30 de zile, toate tipurile de apartamente vechi au inregistrat modificari de pret. Daca in cazul garsonierelor si al unitatilor cu doua camere vorbim de o scadere de 2,3%, respectiv 2%, pretul apartamentelor vechi cu trei camere a crescut cu 1,4%.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, ecarturile sunt in continuare semnificative, dar cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul unitatilor vechi cu trei camere, care sunt cu 8% mai ieftine in prezent.

Timisoara

Valoarea Indicelui imobiliare.ro inregistrata aici pentru luna octombrie, 776 euro/mp util, este cu 0,5% mai mica decat cea inregistrata in septembrie. Totodata, aceasta este si cea mai mica valoare inregistrata pe piata rezidentiala din Timisoara de la inceputul crizei si pana in prezent.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, preturile apartamentelor sunt mai mici cu 4%.

In octombrie, pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vanzare a ajuns la 865 euro/mp util, inregistrand o scadere de peste 2% in ultimele treizeci de zile. Totodata, pretul mediu actual solicitat pentru unitatile noi este cu 1,6% mai mic decat cel afisat in aceeasi perioada a anului trecut.

In ultimele 30 de zile, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 763 euro, valoare cu 0,3% mai mica decat cea inregistrata in septembrie.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, unitatile vechi din acest oras sunt mai ieftine cu 4,1%, Timisoara ramanand orasul cu cele mai ieftine apartamente pe segmentul vechi.

Pe categorii de apartamente, in ultimele 30 de zile, garsonierele s-au ieftinit cel mai mult (2,3%), fiind urmate de unitatile cu doua camere, care s-au ieftinit cu 0,6%. In acelasi interval, apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 0,3%.

In comparatie cu luna octombrie 2011, pretul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins intre -3% in cazul apartamentelor cu trei camere si -5,6 % in cazul garsonierelor. Unitatile cu doua camere sunt mai ieftine cu 5,3% fata de anul trecut.

Ploiesti

Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti indica, pentru luna octombrie, o valoare medie de 827 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Cu o crestere de 0,2% inregistrata in ultimele 30 de zile, evolutia preturilor apartamentelor din Ploiesti se inscrie in trendul general national.

In comparatie cu luna octombrie 2011, preturile solicitate in prezent sunt mai mici cu 5,5%.

T.B.

Eveniment Quarterly Report

La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, faţă de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent...
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
Comisia Europeană a efectuat a doua plată de 2,76 miliarde EUR către România în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al executivului european....
#crestere preturi apartamente, #preturi apartamente Bucuresti, #preturi apartamente Cluj , #preturi apartamente