Preturile apartamentelor au scazut - Vezi cat mai costa o locuinta in marile orase

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 14:53
5822 citiri
Preturile apartamentelor au scazut - Vezi cat mai costa o locuinta in marile orase
Foto: Arhiva

Valoarea Indicelui imobiliare.ro calculat la nivel national pentru luna septembrie a ajuns la 1.048 euro/mp util, cu 1,6% mai mult decat in august. In schimb, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cand Indicele imobiliare.ro indica valoarea de 1.104 euro/mp, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 5,1% mai mici.

"Pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in marile orase a inregistrat variatii moderate in septembrie. La nivelul tranzactiilor, insa, exista diferente mari de la un caz la altul, chiar si in cazul unor proprietati cu caracteristici asemanatoare. In acelasi imobil, doua apartamente cu acelasi numar de camere ajung sa fie vandute la preturi total diferite", sublineaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucuresti

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti arata, pentru luna septembrie, o evolutie in usoara scadere pe ambele segmente, nou si vechi.

Pretul apartamentelor noi din Capitala a inregistrat o scadere de 0,2%. Mai putin dinamic s-a dovedit a fi segmentul apartamentelor vechi a caror pret a inregistrat o scadere de 0,1%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns, in luna septembrie, la valoarea de 1.365 euro/mp util, in scadere cu 0,2% fata de luna august, valoare foarte apropiata de pretul mediu inregistrat pe acest segment in urma cu un an. Pretul a evoluat diferit insa pe categorii de apartamente.

In aceasta luna, cea mai interesanta evolutie au avut-o apartamentele noi cu trei camere, care s-au ieftinit 1,6%. Garsonierele noi s-au scumpit cu 0,5% in ultimele treizeci de zile, iar pretul apartamentelor cu doua camere a crescut cu 0,3%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, o diferenta notabila, de aproape 11%, se constata in cazul garsonierelor.

In septembrie, apartamentele vechi din Capitala s-au ieftinit cu 0,1%. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.111/euro mp de suprafata utila. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi sunt mai ieftine cu 1,8%. Garsonierele au fost singurul tip de apartament vechi care a inregistrat o crestere de pret: +1,4%. Apartamentele cu trei si patru camere s-au ieftinit cu 0,4%, respectiv 0,6%, iar pretul unitatilor cu doua camere a inregistrat o scadere de 0,1%.

Brasov

Preturile apartamentelor din Brasov au scazut in luna septembrie. Conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare in acest oras are o valoare de 861 euro/mp de suprafata utila, cu 1% mai putin decat in luna august.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele scoase la vanzare sunt cu 3,7% mai ieftine. Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a atins valoarea de 915 euro/mp si a crescut in ultimele treizeci de zile cu 0,2%. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari a inregistrat o scadere de 1%.

In august, in Brasov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1%, pretul acestora coborand de la 866 euro/mp util pana la o valoare medie de 857 euro/mp util. Cele mai mari scaderi de pret au fost inregistrate in cazul apartamentelor cu doua camere (-2%), dar si de unitatile cu patru camere (-1,7%). Pretul cerut pentru apartamentele cu trei camere a scazut in septembrie cu 0,1%. In schimb, garsonierele s-au scumpit cu 0,6%.

In comparatie cu luna septembrie 2010, preturile apartamentelor vechi din Brasov sunt in prezent cu pana la 4,4% mai mici, cea mai mare diferenta de pret fiind intalnita in cazul unitatilor cu doua camere.

Cluj Napoca

Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca a inregistrat o usoara crestere, de 0,2%, in septembrie. Pretul mediu pentru apartamentele scoase la vanzare in Cluj-Napoca are in prezent valoarea de 964 euro/mp util, care este cu 7,1% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni.Tendinta de crestere a fost resimtita pe ambele segmente, nou si vechi.

Pretul apartamentelor noi a inregistrat o crestere de 0,8% in ultimele treizeci de zile, insa fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt mai ieftine cu 10%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vanzare in Cluj-Napoca a inregistrat o crestere de 0,7% in septembrie, urcand de la 981 euro/mp la 988 euro/mp. Cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul apartamentelor cu trei camere, unde a fost constatata o scadere de 1,6%.

Apartamentele cu doua camere s-au scumpit cu 1,5% in ultimele treizeci de zile, iar garsonierele au inregistrat o crestere de pret de 1,4%. Preturile solicitate in prezent pentru apartamentele vechi sunt cu pana la 6,3% mai mici in comparatie cu luna septembrie 2010, cea mai mare diferenta fiind inregistrata in cazul unitatilor cu trei camere.

Constanta

Pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare in Constanta a crescut in ultimele treizeci de zile. Valoarea medie inregistrata de Indicele imobiliare.ro pentru luna septembrie este de 958 euro/mp util, in crestere cu 0,3% fata de luna precedenta. Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a cunoscut o crestere de 3,4% de la 939 euro/mp util pana la 971 euro/mp util.

Tendinta a fost diferita in cazul apartamentelor vechi al caror pret mediu pe metru patrat util a inregistrat, in septembrie, o scadere de 0,1%, atingand valoarea de 956 euro/mp util.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o scadere de 0,1% in luna august, atingand valoarea de 956 euro/mp util. Apartamentele cu trei camere si garsonierele s-au scumpit in acest interval, pretul acestora crescand cu 1,8%, respectiv 1%. Pe de alta parte, apartamentele cu doua camere s-au ieftinit cu 0,6%. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, diferentele s-au atenuat considerabil.

Timisoara

Apartamentele scoase la vanzare in Timisoara s-au scumpit cu 1,4% in septembrie, aceasta fiind cea mai mare rata de crestere din tara. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta luna a urcat pana la 810 euro/mp util. Diferenta de pret fata de aceeasi perioada a anului trecut s-a contractat considerabil, aceasta fiind in prezent de 1,5%. Apartamentele noi s-au ieftinit in intervalul analizat cu 2%. Pretul mediu pentru aceasta categorie este de 861 euro/mp util.

In septembrie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a fost de 802 euro, cu 1,5% mai mult decat in august. Situatia se prezinta insa diferit pe categorii de apartamente. Apartamentele vechi cu patru camere si garsonierele au inregistrat o scadere de pret de 0,6%, respectiv 1,7%.

Apartamentele cu doua camere s-au scumpit cu 0,2%. Cea mai mare crestere de pret au avut-o apartamentele vechi cu trei camere: 1,1%. In comparatie cu luna septembrie 2011, apartamentele vechi sunt cu pana la 3,6% mai ieftine, cea mai mare diferenta fiind intalnita in cazul apartamentelor cu doua camere.

Ploiesti

Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti inregistreaza, in luna septembrie, o valoare medie de 869 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Preturile afisate de proprietari in ultimele treizeci de zile au fost cu 0,8% mai mari. In comparatie cu luna septembrie 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 8,9 mai mici.

Metodologie

Indicele imobiliare.ro reprezinta pretul exprimat in euro pe metru patrat de suprafata utila al apartamentelor de vanzare situate in blocuri de apartamente, cu destinatie rezidentiala, pe baza anunturilor publicate pe www.imobiliare.ro de catre agentiile imobiliare si proprietari. Indicele este calculat zilnic in baza ofertelor introduse in ultimele 7 zile fata de ziua de raportare, la nivel national si ia in calcul, in medie, 22.000 de oferte publicate lunar in 41 de judete.

Indicele imobiliare.ro la nivel de orase reprezinta pretul exprimat in euro pe metru patrat de suprafata utila al apartamentelor de vanzare situate in blocuri de apartamente cu destinatie rezidentiala in fiecare oras analizat, pe baza anunturilor publicate pe www.imobiliare.ro de catre agentii imobiliare si proprietari. Este calculat zilnic in baza ofertelor introduse in ultimele 30 zile fata de ziua de raportare.

La nivel de orase, Indicele imobiliare.ro este disponibil pentru: Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Timisoara si Ploiesti. Pentru a oferi o estimare cat mai precisa, Indicele imobiliare.ro are la baza un algoritm de calcul care permite eliminarea ofertelor nereprezentative din piata prin: identificarea si eliminarea ofertelor duplicat si a celor cu preturi sau suprafete gresite, respectiv stabilirea ponderilor apartamentelor noi/vechi, respectiv a celor cu una, doua, trei, patru sau mai multe camere.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#preturi imobiliare, #preturi apartamente 2011 , #preturi apartamente