Ziare.com

Preturile apartamentelor, la nivel minim de la inceputul crizei imobiliare

de Teodora Bodeanu
Luni, 06 August 2012, ora 12:48

   

Preturile apartamentelor, la nivel minim de la inceputul crizei imobiliare
Preturile locuintelor au atins un nou prag minim de la inceputul crizei imobiliare pana in prezent, in luna iulie, cand s-a inregistrat o scadere medie de 1,2 la suta, comparativ cu luna precedenta.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele la nivel national sunt mai ieftine cu 5%, potrivit indicelui national imobiliare.ro.

Panta descendenta este resimtita la nivelul marilor orase analizate, cu exceptia Brasovului, unde a fost inregistrata o evolutie atipica. Exceptii sporadice mai sunt intalnite doar la anumite subcategorii de apartamente.

"Tensiunile majore din ultima perioada amplificate de cresterea cursului valutar au facut ca interesul populatiei pentru investitii de amploare sa scada. Nici proprietarii nu au reactionat suficient, in ciuda faptului ca pe destul de multe segmente au fost atinse preturi minime record in iuie. Totusi, ritmul de ieftinire a apartamentelor nu a compensat scaderea apetitului pentru achizitii din partea cumparatorilor", a declarat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucuresti

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti inregistreaza, pentru luna iulie, o valoare medie de 1.125 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in scadere cu 0,6% fata de luna precedenta. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele din Bucuresti sunt cu 3,2% mai ieftine. Valoarea actuala este cea mai mica valoare atinsa in Bucuresti, din 2008 incoace. Chiar daca, tendinta de scadere din ultimele treizeci de zile a fost mai accentuata pe segmentul vechi, aceasta a fost resimtita si pe cel nou.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a ajuns la valoarea de 1.288 euro/mp util, in scadere cu 0,5% fata de luna iunie. In comparatie cu iulie 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitala este in prezent cu 4,6% mai mic. Desi garsonierele si apartamentele noi cu doua camere s-au scumpit in acest interval, evolutia unitatilor mari, cu trei sau chiar patru camere a fost cea care a dat trendul pe segmentul nou. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 2,2% in ultimele treizeci de zile.

Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru apartamentele vechi a ajuns la 1.048 euro/mp de suprafata utila, cu 1,3% sub valoarea lunii iunie si cu 5,2% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. De altfel, locuintele vechi din Capitala au cunoscut unul din cele mai ridicate ritmuri de scadere in ultimele treizeci de zile. Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilatie a fost inregistrata in cazul garsonierelor, care s-au ieftinit cu 2 procente. Apartamentelor cu doua camere s-au ieftinit, la randul lor, cu 1,3%. In acelasi timp, unitatile cu trei camere s-au ieftinit cu 1,4%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta este constatata in cazul garsonierelor care sunt mai ieftine cu aproape 8%, ecartul fiind in crestere.

Brasov

Pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 869 euro/mp de suprafata utila, cu 1,9% mai mult decat in luna precedenta. Pretul mediu actual este foarte apropiat de cel inregistrat in urma cu douasprezece luni. Pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a crescut in ultimele treizeci de zile pana la valoarea de 978 euro/mp util, Brasovul fiind avantajat, din acest punct de vedere, de statutul sau de oras turistic. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt mai scumpe cu aproximativ 7%.

Evolutia atipica este confirmata si in cazul apartamentelor vechi, al caror pret solicitat de proprietari a ajuns, in luna iulie, la o valoare medie de 855 euro/mp, in crestere cu 1,2% fata de luna trecuta. Daca pretul garsonierelor s-a ieftinit cu aproximativ 1%, apartamentele vechi cu doua camere s-au scumpit cu 0,9% in luna iulie. Mai mult, pretul apartamentelor vechi cu trei camere a crescut cu aproape 2% in ultimele treizeci de zile. In comparatie cu iulie 2011, doar unitatile cu doua camere au preturi mai mici, apartamentele cu trei camere si garsonierele fiind mai scumpe.

Cluj-Napoca

Preturile apartamentelor din Cluj-Napoca continua sa scada, asa cum s-a intamplat si in primul semestru din acest an. De aceasta data, vorbim de o scadere de 0,8% in ultimele 30 de zile. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru apartamentele din Cluj-Napoca pentru luna iulie are o valoare medie de 899 euro/mp util, coborand pentru prima data sub pragul de 900 de euro/mp. Valoarea actuala este cu 4,7% sub cea inregistrata in urma cu 12 luni, stabilindu-se astfel un nou record minim de la inceputul crizei pana in prezent.

Tendinta de scadere a pretului a fost mai accentuata pe segmentul nou, apartamentele din aceasta categorie ieftinindu-se cu peste 2% in ultimele treizeci de zile si se apropie de valoarea medie de 800 euro/mp util (821 euro/mp util in iulie). Un nou minim al acestui an este atins pe acest segment. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi din Cluj-Napoca sunt mai ieftine cu peste 10% si au cel mai accentuat ritm de scadere dintre toate orasele analizate. Totodata, Clujul ramane orasul cu cele mai scumpe apartamente vechi din afara Capitalei.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 a ajuns la valoarea de 972 euro/mp util, in luna iulie, in crestere cu 1% fata de luna precedenta. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi din Cluj sunt cu doar 0,2% mai ieftine. Pe categorii de apartamente, tendintele au fost diferite. In cazul garsonierelor si al unitatilor cu doua camere, a fost constatata o crestere importanta de 4,4%, respectiv 1%. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit insa cu 1%. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, daca apartamentele cu doua si trei camere sunt mai ieftine cu 3,5%, respectiv 0,7%, garsonierele isi mentin pretul ridicat, fiind mai scumpe cu 7%.

Constanta

Indicele imobiliare.ro calculat la nivelul orasului a atins valoarea de 876 euro/mp util, cu 2% mai putin decat in luna precedenta. Totodata, aceasta valoare este cu peste 8% mai mica decat in aceeasi perioada a anului trecut. In ceea ce priveste evolutia pretului mediu cerut pentru apartamentele noi, se inregistreaza o scadere de aproape 5 procente, de la 954 euro/mp util pana la 908 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele noi din Constanta raman, in medie, cu 5,5% mai mici, nivelul actual fiind totodata cel mai scazut inregistrat pe acest segment de la inceputul crizei pana in prezent.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o scadere de 1,1% in luna iulie, atingand valoarea de 869 euro/mp util, cu aproape 9% mai mica decat in urma cu 12 luni. In aceste ultime treizeci de zile, unitatile cu trei camere sunt singurele care nu s-au devalorizat, inregistrand o crestere de pret de 0,9%. Totusi, in aceeasi perioada, garsonierele s-au ieftinit din nou, de aceasta data cu 2,4%, in timp ce pretul apartamentelor cu doua camere a inregistrat o scadere de 2,5%. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul unitatilor vechi cu doua camere care sunt cu peste 9% mai ieftine in prezent.

Timisoara

Valoarea Indicelui imobiliare.ro inregistrata la nivelul orasului pentru luna iulie, 784 euro/mp util, este cu 1,5% mai mica decat valoarea inregistrata in urma cu 30 de zile, respectiv cu 4,4% mai mica decat in urma cu 12 luni. Diferenta este mai mare in cazul unitatilor vechi care, cu o valoare medie a pretului cerut de 774 euro/mp util, sunt cele mai ieftine dintre toate orasele analizate. Pe de alta parte, in iulie, pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vanzare a ajuns la 867 euro/mp util, cu 1% mai mult decat in urma cu treizeci de zile, pretul mediu actual fiind totodata cu peste 5% mai mic decat cel afisat in aceeasi perioada a anului trecut.

In ultimele treizeci de zile, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 774 euro, cu aproape 2% mai putin decat in iunie, acesta fiind si cel mai mare ritm de scadere inregistrat pe segmentul vechi. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi din Timisoara sunt cu 3% mai ieftine. Pe categorii de apartamente, garsonierele s-au ieftinit cel mai mult, pierzand aproape 4% din pret. In acelasi interval, unitatile cu doua si trei camere au inregistrat scaderi de pret de 1,5%, respectiv 2,2%. In comparatie cu luna iulie 2011, pretul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins intre +0,1% in cazul apartamentelor cu trei camere si -7,5% in cazul garsonierelor. Unitatile cu doua camere sunt mai ieftine cu 5% fata de anul trecut.

Ploiesti

Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti, indica, pentru luna iulie, o valoare medie de 823 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Cu o scadere de 0,5% inregistrata in ultimele treizeci de zile, evolutia preturilor apartamentelor din Ploiesti se inscriu in trendul national, dar ating, totodata, un nou prag minim de la inceputul crizei incoace. In comparatie cu luna iulie 2011, preturile solicitate in prezent sunt cu aproape 5% mai mici.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4684 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pina cind pretzul apartamentelor nu va ajunge la cca. 250euro/mp...

...Adica sub pretzul caselor cu teren, pina atunci nu putem vorbi de ... "scadere"!

Calculatzi-va singuri cam cit este costul real cu materialele si manopera, ca sa va convingetzi!

Enjoy!...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor