Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Preturile locuintelor au crescut la finalul lui 2013 - orasul unde apartamentele s-au ieftinit mult

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 21:34
3214 citiri
Preturile locuintelor au crescut la finalul lui 2013 - orasul unde apartamentele s-au ieftinit mult

Preturile locuintelor au fost mai mari cu 2,3% in ultimul trimestru din 2013 fata de aceeasi perioada a anului anterior, potrivit Indicelui Proprietatilor Rezidentiale pentru piata din Romania, realizat de Eurobank Property Services (EPS).

In schimb, pe intreg anul 2013 a fost consemnata o stabilitate a preturilor, se arata in comunicatul institutiei.

In regiunea centrala din Bucuresti, scumpirea a fost de 5,6% fata de acelasi trimestru al anului precendent, ceea ce sugereaza posibilitatea stabilirii unui trend crescator pentru inceputul anului 2014.

O crestere a indexului trimestrial a fost inregistrata si in judetul Ilfov. Pe de alta parte, valoarea locuintelor de la periferia Capitalei au scazut cu o rata anuala de aproximativ -5%, ceea ce duce la o reducere medie a preturilor in regiunea Bucuresti si Ilfov de aproximativ -3%, o consolidare a trendului inregistrat in ultimii 4 ani.

In celelalte orase mari din Romania, evolutia a fost similara celei din trimestrul precedent. Ploiestiul se mentine cu cea mai mica scadere medie inregistrata in ultimii 5 ani si are o tendinta de crestere in ultimele 4 trimestre, in ciuda unei mici scaderi a indexului din ultimul trimestru al anului 2013.

Doar in Oradea se inregistreaza o crestere de preturi fata de acelasi trimestru al anului precedent mai mare decat in Ploiesti, cu 5,6%, si o crestere trimestriala chiar peste acest nivel.

Pe de alta parte, Timisoara ramane orasul cu cea mai mare scadere fata de trimestrul 4 al anului 2012, desi evolutia fata de trimestrul precedent a fost mai putin dramatica, in vreme ce restul oraselor prezinta evolutii asemanatoare indexului la nivel national si aprope de stabilitatea inregistrata pe parcursul anului 2013, chiar daca in ultimul trimestru cresterile au fost mai inconstante si sunt probabil urmare a zgomotului statistic.

Evolutia preturilor pe tipuri de locuinte

Dintre indicii specifici diferentiati pe tipuri de proprietate, preturile pentru apartamentele din Bucuresti au scazut mai rapid decat media nationala, cu aproximativ 5%, iar preturile pe apartamente la nivel national au scazut cu 1%.

In cazul locuintelor noi, acestea au crescut cu aproape 6% pe parcursul anului trecut in Romania, insa nu si in Bucuresti, in vreme ce la proprietatile vechi preturile au crescut cu doar 2%, ceea ce reprezinta o confirmare a tendintei inregistrata in trimestrul precendent.

"In concluzie, dupa aproape 6 ani de scadere a preturilor se pare ca s-a ajuns la o potentiala stabilitate pe majoritatea segmentelor de piata, conform indexului EPS, si chiar exista unele semne de potentiale cresteri, desi este nevoie de mai mult timp pentru a confirma atingerea nivelului minim al preturilor si inceputul unor tendinte de crestere durabila a acestora", se mentioneaza in comunicat.

Eurobank Property Services S.A. este o subsidiara a grupului Eurobank. Infiintata in iunie 2005, drept un centru de servicii integrate, compania ofera solutii complete pentru domeniul imobiliar.

C.P.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#pret apartamente 2013, #pret locuinte 2013, #pret apartamente Bucuresti, #pret apartamente romania , #preturi apartamente