Preturile locuintelor isi continua prabusirea, in ciuda cresterii cererii

Miercuri, 27 Mai 2009, ora 18:05
3872 citiri
Preturile locuintelor isi continua prabusirea, in ciuda cresterii cererii
Foto: Howtorealestateinvest.com

Pretul mediu al apartamentelor din Bucuresti a coborat sub 100.000 de euro in luna mai, pentru prima data dupa boom-ul imobiliar din anii trecuti.

Tranzactiile pot fi, insa, incheiate la o valoare mai scazuta, avand in vedere ca preturile pot fi negociate.

De la inceputul anului, cele mai mari deprecieri s-au inregistrat in Drumul Taberei si Vitan Mall, de 25 de procente, fata de inceputul anului. De asemenea, preturile au scazut cu 20 de procente in Stefan cel Mare, Victoriei, Oltenitei, Crangasi, 13 Septembrie, Nerva Traian, Colentina, Unirii si Iancului, scrie Ziarul Financiar.

Per total, preturile la apartamentele vechi au scazut cu cinci procente, pentru a doua luna la rand, aceasta parand sa fie trendul pietei pentru vara 2009, potrivit analistilor.

"Estimez ca preturile de tranzactionare vor ramane in scadere in urmatoarele luni, dar este foarte greu de precizat un procent exact. Totul depinde de relaxarea conditiilor de creditare", spune Silviu-Gabriel Tudor, manager al agentiei Activ Imob.

La nivel mondial, insa, analistii sunt de parere ca piata imobiliara nu isi va reveni decat in momentul in care preturile vor incepe, din nou, sa creasca. Acel moment este, totusi, indepartat, mai ales din cauza surplusului de case disponibile pe piata, care mentin un pret scazut, chiar daca se inregistreaza o usoara crestere a cererii, potrivit The Wall Street Journal.

Piata imobiliara din SUA, la cel mai scazut nivel din ultimii 21 de ani

De exemplu, in Statele Unite exista destule locuinte scoase la vanzare cat sa acopere cererea pentru urmatoarele 9,8 luni, peste media de sase luni, dar sub nivelul maxim atins, de 11,3 luni.

Astfel, piata imobiliara din SUA continua sa scada, potrivit indicelui S&P/Case-Shiller a preturilor pentru locuinte. In primul trimestru din acest an, indicele a pierdut 19,1 procente, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cel mai sever declin din cei 21 de ani, de cand se tine aceasta evidenta.

Potrivit mai multor institutii din domeniul imobiliar si financiar, precum Fannie Mae, Fannie Mac, Asociatia Bancilor de Credite Ipotecare si grupurile de constructii din SUA, pretul mediu al caselor a scazut cu 24 de procente, din 2006 si ar putea atinge nivelul minim luna viitoare, fara sanse de a se redresa in urmatorul an.

Specialistii din aceste institutii estimeaza ca vanzarile de locuinte vechi nu vor reusi sa atinga nivelul de dinaintea boom-ului imobiliar decat in al treilea trimestru din 2010. De asemenea, nu se vor construi peste un milion de locuinte anual pana in 2011.

"Sunt foarte putine redresari in forma V in istoria domeniului imobiliar, iar acum redresarea este si mai lenta, din cauza marimii pietei inainte de criza", a spus Robert Shiller, profesorul de la Universitatea Yale, care, impreuna cu economistul Karl Case, a creat indicele de preturi folosit de Standard & Poor's.

In 2009, se vor incepe constructiile pentru doar 496.000 de locuinte noi in SUA, cel mai scazut nivel din 1945, la sfarsitul celui de-al doilea Razboi mondial.

Batranul continent, codas la preturi

Lucrurile stau si mai prost in Europa, Spania fiind un "lider" involuntar in declinul pietei imobiliare. Astfel, preturile locuintelor de pe coasta de sud a tarii au scazut cu 40 de procente, fata de valoarea maxima atinsa.

De asemenea, s-au inregistrat scaderi de 10 - 20 de procente si pe insula Mallorca, dar si in Italia si Portugalia, si cu 10 - 12 in Franta.

Datorita deprecierii valorilor, din ce in ce mai multi investitori, in special din Marea Britanie, au inceput sa cumpere case de vacanta in aceste regiuni, incurajati si de o intarire a lirei sterline, in raport cu euro.

Potrivit analistilor pietei imobiliare din cadrul Royal Institution of Chartered Surveyors, din Marea Britanie, valorile locuintelor din Franta, Irlanda si Olanda vor cunoaste cea mai grava depreciere, in urmatoarea perioada.

Piata este in scadere si in Europa Centrala si de Est, unde se gasesc unele dintre cele mai slabe piete emergente, potrivit Financial Times, fiind, astfel, contrazise estimarile de anul trecut, cand se spunea ca aceste piete vor scapa de tendinta mondiala.

Peste 90% dintre cele 45 de tari evaluate de institutia britanica au raportat si deprecieri ale chiriilor, singurele piete pozitive, din acest punct de vedere, fiind Brazilia, Arabia Saudita si unele zone din Africa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#preturi locuinte Romania, #scadere preturi locuinte, #preturi locuinte SUA, #prabusire piata imobiliara , #preturi apartamente