Un nou minim pe piata imobiliara. Vezi cat mai costa apartamentele

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 22:01
6870 citiri
Un nou minim pe piata imobiliara. Vezi cat mai costa apartamentele
Foto: ArhivaFoto.ro

Preturile apartamentelor din marile orase au continuat sa scada si in luna noiembrie cu alte doua procente, atingand un nou prag minim de la inceputul crizei. Valoarea indicelui national Imobiliare.ro a ajuns la 1.049 euro/mp util, cu 21 euro/mp mai putin decat in luna precedenta.

Cea mai accentuata rata de scadere, de 2,7%, a fost resimtita in Constanta, in timp ce preturile din Iasi au crescut cu 2,1% in noiembrie. Cea mai mare scadere de pret din ultimele 12 luni se inregistreaza in Timisoara si depaseste 18%.

Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.218 euro/mp, preturile apartamentelor sunt in prezent cu aproape 14% mai mici la nivelul intregii tari.

Bucuresti: S-au scumpit apartamentele noi cu doua camere

Pentru Bucuresti, indicele Imobiliare.ro indica o valoare medie de 1.164 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in scadere cu 1%, fata de luna precedenta. In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, preturile cerute in prezent sunt in medie cu 11,8% mai mici.

Tendinta de scadere a fost resimtita in special la nivelul apartamentelor vechi din Capitala al caror pret a scazut cu 1,9%. Apartamentele noi au inregistrat o scadere de 0,4%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna noiembrie la 1.329 euro/mp de suprafata utila, in scadere cu 0,4% fata de luna octombrie. In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 12,7% mai mic. Cea mai dinamica evolutie au avut-o garsonierele noi, care s-au ieftinit cu 3,2% in ultimele 30 de zile. Pretul apartamentelor noi cu doua camere a inregistrat o crestere de 0,8% in ultima luna, iar pretul apartamentelor cu trei camere a inregistrat o scadere de 0,4%.

Apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1,9% si cu 12,5% fata de perioada similara din 2009. Cele cu una si doua camere s-au ieftinit cel mai mult, cu 2,7%, respectiv 1,9%, iar cele cu trei camere au inregistrat o scadere de 1%.Apartamentele cu patru camere s-au scumpit cu 0,1%.

Brasov: Preturi cu 8% mai mici fata de 2009

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din Brasov este de 877 euro/mp, cu 1,1% mai putin decat in luna precedenta. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 8% mai mic.

Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a scazut in noiembrie cu 1,3%, pana la 923 euro/mp, in timp ce pretul apartamentelor vechi a inregistrat o scadere de 1,2%, pana la 874 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu 4,9% mai ieftine, iar cele vechi cu 8,2%.

Apartamentele cu o camera, pentru care cererea se mentine la un nivel acceptabil, s-au ieftinit cu 2,4%. Pretul cerut pentru cele cu doua si trei camere a scazut cu 0,4%, respectiv 1,1% fata de luna octombrie. Apartamentele cu patru camere s-au ieftinit cel mai mult, cu 3,8% pana la 804 euro/mp.

A doua luna consecutiva cu ieftiniri in Cluj

Luna noiembrie este a doua luna consecutiva in care apartamentele din Cluj se ieftinesc. Astfel, preturile apartamentelor au scazut cu 1,4%, iar indicele Imobiliare.ro coboara pentru prima data in ultimele zece luni sub pragul psihologic de 1.000 euro/mp util.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea actuala este cu 5,2% mai mica. Scaderea a fost inregistrata atat la apartamentele noi cat si la cele vechi. Pretul apartamentelor noi a scazut cu 2% pana la valoarea de 967 euro/mp util. Pretul apartamentelor vechi a scazut cu 1,7%, pana la valoarea de 1.000 euro/mp util si se mentine in continuare mai scump decat al celor noi.

Cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul apartamentelor vechi cu trei camere, unde a fost constatata o scadere importanta de 2,4%. Apartamentele cu una si doua camere s-au ieftinit cu 0,1%, respectiv 1% in ultimele treizeci de zile.

Constanta: Garsonierele s-au ieftinit cu 5% intr-o luna

Preturile apartamentelor din Constanta au inregistrat o scadere de 2,7%. Indicele imobiliare.ro a inregistrat valoarea de 928 euro/mp, cu 12% mai mic decat cel din aceeasi perioada a anului trecut. In noiembrie, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a scazut cu 3,2% pana la 953 euro/mp util. Pentru apartamentele vechi, pretul a scazut cu 2,7%, atingand valoarea de 922 euro/mp util.

In noiembrie, cele mai mari scaderi de pret au fost inregistrate la apartamentele mici. Astfel, garsonierele s-au ieftinit cu 5,1%. Apartamentele cu doua camere au inregistrat o scadere de pret de 1,8%, in timp ce apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 2,6% in ultimele treizeci de zile.

Timisoara ramane orasul cu cele mai ieftine apartamente

In ultimele treizeci de zile, pretul apartamentelor din Timisoara a scazut cu un procent si jumatate. Cu un pret mediu de 790 euro/mp util, Timisoara se claseaza in continuare pe primul loc in topul oraselor cu cele mai ieftine apartamente din tara.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta de pret este de 18,1%. Daca apartamentele noi s-au scumpit pentru a doua luna consecutiv, de aceasta data cu 1,3%, pana la valoarea de 859 euro/mp util, pretul cerut pentru apartamentele vechi scoase la vanzare in Timisoara a scazut cu 2,1%, pana la valoarea de 776 euro/mp util.

Cele mai afectate au fost garsonierele al caror pret a scazut cu 2,5%. Apartamentele cu doua si trei camere s-au ieftinit cu 2,3%, respectiv 2%, iar cele cu patru camere, cu doar 0,4%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi sunt mai ieftine cu un procent cuprins intre 14,1% si 20%, diferenta cea mai mare fiind inregistrata la apartamentele cu trei si patru camere.

Iasi, singurul oras mare cu scumpiri

Indicele imobiliare.ro pentru Iasi indica in luna noiembrie o valoare medie de 894 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, in crestere cu 2,1%, Iasiul fiind singurul oras din tara in care preturile la apartamente au crescut in ultimele treizeci de zile.

In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, preturile solicitate in prezent sunt cu 4,8% mai mici. Tendinta de scadere a fost resimtita doar la nivelul apartamentelor vechi a caror pret a scazut cu 1,4% in ultima luna, pana la valoarea de 819 euro/mp util. Pretul apartamentelor noi, insa, a inregistrat o crestere de 4,9%, pana la 1.023 euro/mp util.

In Ploiesti, indicele Imobiliare.ro este de 921 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare, in stagnare comparativ cu luna anterioara. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate in prezent pentru apartamentele scoase la vanzare in Ploiesti sunt cu 10,6% mai mici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#preturi apartamente Bucuresti, #preturi apartamente vechi, #preturi apartamente noi , #preturi apartamente