Unde s-au scumpit apartamentele in 2012

Joi, 03 Mai 2012, ora 23:53
3552 citiri
Unde s-au scumpit apartamentele in 2012
Foto: Arhiva

Pretul apartamentelor a crescut usor in aprilie fata de luna anterioara, cu 0,1%, la 1.004 euro/mp util. Totusi, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele la nivel national sunt mai ieftine cu 4,3%, potrivit unei analize imobiliare.ro.

De asemenea, pentru prima data de la inceputul crizei imobiliare, asistam la o premiera: in Timisoara, atat pe segmentul nou, cat si pe cel vechi, pretul mediu cerut in prezent pentru apartamentele scoase la vanzare este mai mare decat in urma cu 12 luni.

"Desi nu exista niciun motiv real pentru care oferta sa nu se ajusteze in continuare in conformitate cu cererea, preturile apartamentelor pe anumite categorii se mentin de la inceputul anului, ba chiar pe alocuri cresc usor de la o luna la alta. In prezent, asistam in mod paradoxal, la o rezistenta din partea proprietarilor care nu stiu daca mai poate dura pentru mult timp, in conditiile in care volumul clientilor solvabili pe actuala formula a programului Prima Casa pare sa fie aproape de epuizare", subliniaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti inregistreaza, pentru luna aprilie, o valoare medie de 1.146 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in usoara crestere. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele din Bucuresti sunt in prezent cu 3,2% mai ieftine. Totusi, spre deosebire de segmentul nou unde a fost inregistrata o crestere, apartamentele vechi din Capitala s-au ieftinit in ultimele treizeci de zile.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna aprilie la valoarea de 1.325 euro/mp util, in crestere cu 0,3% fata de luna martie. In comparatie cu aprilie 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitala este in prezent cu 4,7% mai mic. In acelasi timp, valoarea Indicelui imobiliare.ro in cazul apartamentelor vechi din Capitala a ajuns la 1.068 euro/mp de suprafata utila, cu 0,5% mai putin decat in luna precedenta si cu 3% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Preturile apartamentelor din Brasov au avut o evolutie in usoara crestere, in ultimele treizeci de zile. Conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are, pentru luna aprilie, o valoare de 864 euro/mp de suprafata utila, cu 0,2% mai mult decat in luna precedenta. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu doar 0,8% mai mic.

Dupa cateva luni de scadere, in aprilie, preturile apartamentelor din Cluj-Napoca s-au scumpit cu 1,1%, un procent destul de ridicat pentru un interval de 30 de zile. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru apartamentele din Cluj-Napoca pentru luna aprilie are o valoare medie de 950 euro/mp util. Valoarea actuala este cu 3,3% sub cea inregistrata in urma cu 12 luni.

Apartamentele scoase la vanzare in Constanta continua sa se ieftineasca, astfel incat, in luna aprilie pretul mediu cerut pentru unitatile scoase la vanzare aici a inregistrat o scadere, de 0,4%. Indicele imobiliare.ro calculat la nivelul orasului a atins valoarea de 911 euro/mp util.

In ciuda unui inceput promitator de an pentru proprietarii din Timisoara, luna aprilie aduce preturi mai mici pe piata rezidentiala din cel mai mare oras din vestul tarii.

Apartamentele din acest oras s-au ieftinit cu 0,7% in ultimele treizeci de zile, sub influenta evolutiei pretului la apartamentele noi. Totusi, valoarea Indicelui imobiliare.ro inregistrata la nivelul orasului pentru cea de-a patra luna a anului, 807 euro/mp util, este cu 0,5% mai mare decat valoarea inregistrata in urma cu 12 luni, Timisoara fiind de altfel singurul oras analizat in care atat pe segmentul nou cat si pe cel vechi, apartamentele sunt mai scumpe decat acum 12 luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#preturi apartamente, #ieftiniere apartamente Bucuresti, #locuinte , #preturi apartamente
Comentarii