Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Unde se scumpesc si unde se ieftinesc apartamentele in Capitala

Luni, 22 Iulie 2013, ora 21:37
2835 citiri
Unde se scumpesc si unde se ieftinesc apartamentele in Capitala

Preturile locuintelor au crescut usor in perioada aprilie-iunie, continuand tendinta manifestata in primele trei luni ale anului. In Capitala, preturile au scazut in centru si s-au majorat la periferie.

"Indicele Proprietatilor Rezidentiale EPS a inregistrat o usoara crestere si in cursul celui de-al doilea trimestru, similara cu cea din primul trimestru al anului 2013, sporind posibilitatea unui trend pozitiv temporar la nivel national, desi este posibil ca aceasta evolutie din prima jumatate a anului sa fi fost cauzata de fluctuatii sezoniere.

Efectele masurii ce ar trebui sa schimbe piata imobiliara

Se pare ca micile fluctuatii continua in jurul acestei cresteri a nivelului pretului ce a fost sugerata de index incepand cu mijlocul anului 2011", se arata intr-o analiza Eurobank Property Services (EPS).

In anumite zone geografice s-au inregistrat cresteri de preturi, in vreme ce in altele s-au inregistrat scaderi pe parcursul trimestrului.

Pe perioada ultimului an, incepand cu cel de-al doilea trimestru al lui 2012, indexul pretului la nivel national a scazut moderat cu o medie de 1,5%.

De la garsoniera la apartament - cat costa o camera in plus in marile orase

Pe perioada ultimilor 5 ani, incepand cu momentul de varf al pietei inregistrat la mijlocul anului 2008, preturile pentru proprietatile rezidentiale din Romania au inregistrat o scadere medie anuala de 9,2%, rezultand astfel o scadere a preturilor la locuinte in Romania de 38.3%.

Evolutia preturilor in Bucuresti

Preturile in Bucuresti Centru s-au redus in acest trimestru cu 4,8%, continuand scaderile similare din perioada anterioara. Pe de alta parte, preturile in Bucuresti Periferie au crescut cu 4,4%, contribuind la o stabilizare la nivelul intregului an. Preturile in judetul Ilfov au continuat sa scada, inregistrand o reducere de 8%, pe durata ultimelor patru trimestre.

In general, Bucurestiul se afla inca pe o panta descendenta in comparatie cu 2012, insa exista semne pozitive ca scaderea poate fi recuperata pana la sfarsitul anului.

Vreti sa cumparati un apartament? Iata cum va dati seama de adevaratul grad de confort

Dunare & Mare si Muntenia conduc in clasamentul cresterilor de pret la nivelul diviziilor, cu cresteri de 6,5% si, respectiv, de 5,2%.

In mod impresionant, Sud, Vest si Moldova sunt diviziile ce au continuat sa inregistreze cresteri ale preturilor proprietatilor rezidentiale pentru al doilea trimestru la rand, pastrand pozitiile de top in clasamentul cresterii preturilor in ultimul an comparativ cu celelalte divizii, cu 4,5%, 2,7% si, respectiv, -0,2%.

Moldova ramane divizia cu cea mai mica rata medie de scadere in ultimii cinci ani la nivel national, de 5% pe an sau cu o reducere totala a preturilor de 22,5% de la momentul de varf al pietei inregistrat la mijlocul anului 2008 pana in prezent.

Preturile la nivelul marilor orase

La nivelul marilor orase din Romania, Galati si Ploiesti prezinta cele mai mari cresteri trimestriale, fiind cel mai probabil afectate si de rata de eroare statistica, deoarece performantele din ultimul an si pe perioada ultimilor 5 ani ale acestor doua orase sunt negative si nu reprezinta performante deosebite in cadrul grupului marilor orase cuprinse in indexul EPS.

Insa Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara ocupa pozitiile de top cu o combinatie de crestere trimestriala si in ultimul an, toate cifrele aferente variind in intervalul 2,4% - 6,5%.

In topul privind rezultatele pe termen scurt si mediu, Iasi inregistreaza cel mai bun rezultat in ultimii 5 ani, cu o rata de scadere a preturilor de la momentul de varf al pietei de 6,2% in medie pe an (cu o scadere totala pe 5 ani de 27,2%), acesta fiind urmat de Galati, cu o scadere anuala de 8,4% sau o scadere totala de 35,6%. Restul marilor orase din Romania au inregistrat o scadere mai abrupta a preturilor medii pentru proprietati rezidentiale in ultimii 5 ani.

C.S.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#preturi apartamente Romania, #preturi locuinte Bucuresti, #cumparari case , #preturi apartamente