Ziare.com

Prima Casa 2: Dezvoltatorii imobiliari se plang de "hartogaraie"

de Ana Voicu
Miercuri, 12 Mai 2010, ora 12:20

   

Prima Casa 2: Dezvoltatorii imobiliari se plang de "hartogaraie"
Aproximativ 800 de cereri au fost depuse la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri de romanii care vor o locuinta prin programul "Prima Casa 2".

Majoritatea acestor solicitari de credite sunt pentru finantarea achizitiei de locuinte vechi, in timp ce cererea pentru locuinte noi sau care pot fi ridicate de la zero de grupuri de persoane este nesemnificativa. Dezvoltatorii imobiliari dau vina pe birocratie, "hartogaraie" si pe pretul terenurilor.

Desi "Prima Casa 2" pentru locuinte noi a fost lansata de aproape o luna, cererea e foarte scazuta, din cauza conditiilor ambigue, care deranjeaza atat bancile, cat si potentialii clienti.

Costurile de care nu stiati pentru programul "Prima Casa"

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

"Portofoliul nostru cuprinde locuinte finalizate, iar pentru cele in curs de finalizare se ofera garantii bancare, asa ca nu se pune problema increderii clientilor in produs.

Cu toate acestea, nu am simtit nici o diferenta de la aparitia programului Prima Casa 2. Dimpotriva, desi vanzarile au crescut, avem acelasi numar de clienti care cumpara prin acest program si procentajul lor ramane sub 10%.

Suntem bucurosi ca Guvernul cauta solutii pentru iesirea din acest impas, dar eu personal cred ca schimbarea ar trebui sa inceapa de la birocratia care ii tine departe pe romani de orice fel de programe, de la cele adresate achizitiei de locuinte pana la accesarea de fonduri europene", a declarat Nimrod Zvik, reprezentantul Be Igloo, organizatia de vanzari pentru fondul de investitii norvegian Romania Invest, citat intr-un comunicat difuzat de agentia 4points.

Nimrod Zvik crede ca situatia s-ar putea inrautati pentru ca multe proiecte sunt blocate, deci pe piata ar putea aparea o criza de locuinte, la dispozitie ramanand doar cele vechi, ceea ce ar putea conduce la noi cresteri de preturi. Chiar daca unele dintre preturile locuintelor din proiectele rezidentiale noi se incadreaza in baremul impus de stat, faptul ca acestea nu sunt terminate determina clientii sa caute tot locuinte din blocuri vechi.

"Cererea pentru Prima Casa e sub 5% din ceea ce primim noi de la clienti. Nu stiu daca e vorba de neincredere sau de faptul ca de aceasta data programul nu a mai fost mediatizat suficient, dar e clar ca cel putin momentan, nu a aparut o emulatie in ceea ce priveste achizitionarea de locuinte prin Prima Casa 2", a declarat Catalin Apetri, managing partner al agentiei Coldwell Banker.

Romanii se cearta pe spatiile comune

Dezvoltatorii mai spun si ca romanilor nu le place sa stea la comun si ca in cazul construirii de "bloculete" de asocieri de persoane ar aparea probleme legate de impartirea spatiilor comune. In ceea ce priveste Prima Casa 2 pot aparea si probleme de proprietate.

O spalatoreasa cu 650 lei salariu a luat un credit de 57.000 de euro pentru Prima Casa

"In primul rand hartogaria e multa, procesul e greoi si mai e un aspect. Romanilor nu prea le place sa locuiasca la comun. Mai mult, ar aparea si problemele legate de impartirea spatiilor commune. E delicat, acest program, ma tem ca nu are foarte multe sanse de reusita", a mai spus Catalin Apetri.

O alta problema este si pretul cerut pentru terenuri. "Ar fi destul de greu ca oamenii sa se asocieze pentru a cumpara un teren care costa acum sa zicem 80-100 euro/mp, pentru ca apoi sa depuna actele pentru creditul de constructie. Sa nu mai vorbim de autorizatii si altele", a explicat Nimrod Zvik.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1196 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor