30.000 de locuinte vandute prin Prima Casa

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 22:11
2596 citiri
30.000 de locuinte vandute prin Prima Casa
Foto: financiarul.com

Prin Programul Prima Casa au fost acordate 30.500 de garantii, ceea ce inseamna la fel de multe locuinte vandute, a declarat, joi, presedintele Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Saramet.

"In medie, aproximativ 80-83% din valoarea creditelor sunt garantate, ceea ce inseamna ca valoarea imprumuturilor se apropie de 1,7 miliarde de euro probabil", a spus Saramet, citat de Mediafax.

El a aratat ca Ministerul Finantelor nu a fost de acord cu propunerile bancilor de modificare a programului "Prima Casa", cum ar fi cresterea plafoanului de garantare pentru a se acorda credite cu valori mai mari.

"Propunerile de modificare au fost respinse din cauza unor aspecte tehnice. De exemplu, propunerea esentiala facea referire la cresterea plafonului de garantare pentru a se da credite de valori mai mari. Raspunsul negativ in acest caz a plecat de la faptul ca puterea de cumparare a cetateanului este aceeasi, daca nu mai mica. Propunerea era in necorelare cu realitatea economica a consumatorului", a spus Saramet.

Potrivit acestuia o alta propunere a bancilor se referea la cedarea gajului pus pe locuinta dupa primii 15 ani ai creditului catre banca.

"Dupa cum stiti hotararea Guvernului presupunea ca nu se pot modifica conditiile creditului pe toata perioada de creditare. Daca s-ar transfera gajul, atunci banca nu mai ar avea aceasta restrictie. Apoi, statisticile arata ca riscurile se manifesta in primii 7-8 ani, dupa 15 ani nu exista niciun risc, cu alte cuvinte vroiau cat este ploaie sa garanteze statul", a explicat Saramet.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#locuinte vandute Prima Casa, #propuneri banci , #prima casa