Avertisment despre darea in plata: Pericolul care ii paste pe tineri

Marti, 08 Martie 2016, ora 14:08
3266 citiri
Avertisment despre darea in plata: Pericolul care ii paste pe tineri

Consiliul Tineretului din Romania (CTR) considera ca darea in plata, ca principiu, este o masura de protectie binevenita a clientilor bancilor, insa in forma actuala pune in pericol pe termen lung accesul tinerilor la locuinte si decredibilizeaza orice demers viitor care ar putea fi facut de stat in vederea sustinerii accesului la credite.

Reprezentantii organizatiei cer ca programul "Prima Casa" sa continue si, in general, ca statul sa poata interveni, in calitate de garant, pentru a facilita accesul la diferite categorii de credite care pot avea un impact social si economic pozitiv, se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Legea darii in plata - cadoul otravit

"Ne dorim ca tinerii sa isi permita in continuare locuinte. Nu traim intr-o tara in care din banii de pensie o persoana sa poata plati si chirie si sa si traiasca. Sansa pe care o au tinerii prin programul 'Prima Casa' nu trebuie luat in deradere, cum am vazut ca se intampla pe alocuri in spatiul public. Traim in acelasi timp intr-o lume dinamica si ne asteptam la multe schimbari pe viitor, inclusiv la situatii in care va fi oportuna sustinerea accesului la diferite tipuri de credite.

Daca statul va vrea sa raspunda somajului ridicat, de exemplu, sustinand un program de credite pentru reprofesionalizare si fiind garant pentru acele credite, cum va mai fi credibil daca acum, prin lege, va renunta la garantii deja asumate si va muta riscul prin lege asupra bancilor, inclusiv pentru contractele in derulare? O astfel de abordare decredibilizeaza politicile si garantiile statului si ar fi profund iresponsabila", a transmis Mihai Dragos, presedintele CTR.

Analiza juridica

Consiliul Tineretului din Romania a solicitat si o analiza a legii din punct de vedere jurdic, realizata de avocat Andreea Gligor - Crisan, partener in cadrul societatii civile de avocati "Arion, Gligor, Cojocariu" si data publicitatii alaturi de pozitia oficiala, care a relevat faptul ca o lege precum cea a darii in plata poate reprezenta o solutie salvatoare pentru consumatorii care nu mai pot achita rate aferente contractelor de credit incheiate.

"Totusi, consideram ca in elaborarea si adoptarea unei legi cu un asemenea impact social si financiar nu trebuie trecute cu vederea dispozitiile Codului de Procedura civila si nu trebuie nesocotite drepturile partilor intr-un proces, mai ales dreptul la un proces echitabil.

Ca atare, daca se vor face modificarile necesare in ceea ce priveste respectarea Codului de procedura civila, aceasta lege va putea fi aplicata cu succes si va reusi sa conduca la o reala impartire a riscului contractual intre creditor si debitor", a explicat avocatul Andreea Gligor Crisan.

Observatii trimise deputatilor

CTR a trimis observatiile sale si a solicitat de asemenea Comisiei juridice a Camerei Deputatilor sa fie invitata la dezbaterile asupra legii.

"Ne dorim ca aceasta initiativa, aparent bine intentionata, sa se finalizeze cu o lege care imparte in mod echitabil riscurile creditarii intre parti si nu printr-o lege care le taie aripile tocmai celor pe care ar trebui sa ii protejeze", a punctat Mihai Dragos.

Ce urmeaza pentru Legea darii in plata

Legea darii in plata, care iti permite sa predai bancii cheia locuintei si sa scapi de datorii, a fost retrimisa in Parlament de catre presedintele Klaus Iohannis, in decembrie 2015.

Ulterior, Senatul a votat proiectul in unanimitate, in februarie 2016, cu un singur amendament fata de versiunea initiala: introducerea unui plafon pentru credite de 150.000 de euro.

Senatul a adoptat in unanimitate legea darii in plata

Alte amendamente, precum excluderea programului "Prima Casa", nu au fost incluse.

Proiectul urmeaza sa intre in dezbatere la comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, for decizional, apoi in plen. Daca va fi adoptata si aici, atunci singura cale de atac ramane Curtea Constitutionala.

Ce este CTR

Consiliul Tineretului din Romania este persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial si reuneste 17 structuri federative cu o retea de peste 250 de organizatii de si pentru tineret din tara, fiind singura structura din Romania afiliata la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) si Organizatia Mondiala pentru Tineret (World Assembly of Youth).

C.P.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com