BNR critica Prima Casa si spune ca ar trebui ca programul sa fie oprit

Miercuri, 09 August 2017, ora 21:11
7972 citiri
BNR critica Prima Casa si spune ca ar trebui ca programul sa fie oprit
Foto: Arhiva/Ziare.com

Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Valentin Lazea recomanda ca programul Prima Casa sa nu mai continue, pentru ca, sustine el, a avut "un rol modest din punct de vedere social", cei cu venituri reduse neputand oricum sa-l acceseze.

"Din punct de vedere social, programul 'Prima casa' a avut un rol modest. Astfel, analiza caracteristicilor debitorilor dupa venit arata insa o utilizare limitata a programului de catre debitorii cu venituri reduse, similara situatiei existente in cazul creditelor ipotecare standard. Singurul aspect social pe care acest program il asigura este un acces mai mare al persoanelor tinere la achizitionarea unei locuinte, ponderea debitorilor cu varste de pana in 35 de ani fiind mai mare in acest caz", se arata in studiu.

Lazea mai arata ca "programul nu reprezinta decat o forma de transfer a unor sume de bani de la buget catre sectorul privat si nu o forma de crestere a accesabilitatii persoanelor fizice la obtinerea de credite in vederea achizitionarii unei locuinte".

S-au dat credite prin Prima Casa cat 4,5% din PIB. Bancile nu pot sa concureze cu el

Conform analizei economistului-sef al BNR, creditele acordate prin acest program reprezinta o pondere importanta a fluxului nou de credite. In prezent, creditele acordate prin programul Prima casa totalizeaza 33 de miliarde lei, echivalent cu 4,5% din PIB, septembrie 2016, pentru anul 2017 volumul de credite nou-acordate, conform plafonului de garantii aprobat, este de 5 miliarde de lei.

"Continuarea acestui program, in conditiile in care activitatea pietei creditului s-a reluat (si chiar se apropie de o evolutie care ar putea pune probleme din punct de vedere al stabilitatii financiare), ridica probleme privind eficienta efortului bugetar. Mai mult, poate produce distorsiuni in mecanismul de piata, bancile nefiind impulsionate in dezvoltarea de produse de creditare ipotecara cu risc redus in conditiile existentei acestui program care asigura un cost semnificativ mai mic datorita garantiei de 50% oferite de catre stat", arata studiul.

Risc la adresa stabilitatii financiare

Lazea sustine ca riscurile la adresa stabilitatii financiare, generate de programul "Prima casa", pe langa caracterul sistemic al acestuia (in prezent acesta reprezinta o treime din creditarea acordata populatiei), sunt determinate de contributia acestuia la cresterea interdependentelor dintre sectorul bancar si cel de stat si a celor dintre ciclul de credit si cel al preturilor imobiliare (inclusiv la nivel regional), precum si de cresterea gradului de indatorare (valoarea mediana a indicatorului pentru aceste credite era de 47%, octombrie 2017).

Economistul-sef al BNR precizeaza ca rata de neperformanta a acestor credite este una extrem de scazuta, dar in evaluarea riscurilor trebuie sa se aiba in vedere ca aceste credite nu au parcurs un ciclu complet de credit.

"In plus, creditele acordate prin programul Prima Casa ingreuneaza procesul de executare silita. Astfel, conform legislatiei, creditele acordate prin acest program guvernamental sunt garantate cu o ipoteca legala de gradul I, constituita in proportie de 50% in favoarea institutiei de credit finantatoare si de 50% in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice.

In cazul in care debitorul unui credit acordat prin programul Prima casa nu isi onoreaza obligatiile de plata, spre deosebire de un credit care nu este acordat prin acest program, banca nu are dreptul sa initieze direct procedurile de executare a garantiei ipotecare, trebuind sa solicite ANAF derularea procedurii de executare", se spune in studiu.

In plus, programul are potentialul de a genera un risc legal in cazul includerii acestor creante in portofoliul afectat garantarii unei emisiuni de obligatiuni ipotecare.

Astfel, in situatia in care institutia de credit emitenta ar intampina dificultati severe de natura sa conduca la segregarea portofoliului de creante afectat garantarii emisiunii de restul patrimoniului emitentului si la plasarea acestuia sub administrarea unui administrator de portofoliu care trebuie sa asigure valorificarea acestuia spre satisfacerea intereselor investitorilor in respectivele obligatiuni, valorificarea creantelor care nu mai sunt onorate de debitori, prin executarea silita a imobilelor ipotecate, nu este sub controlul administratorului de portofoliu, ci sub controlul ANAF.

Apple amână lansarea funcțiilor bazate pe AI în Uniunea Europeană. Care este motivul
Apple amână lansarea funcțiilor bazate pe AI în Uniunea Europeană. Care este motivul
Apple a anunțat că funcțiile bazate pe inteligență artificială, denumite Apple Intelligence, pregătite pentru toamna acestui an, nu vor fi disponibile în cele 27 de țări care formează...
Google testează sistemul Adaptive Thermal pentru gestionarea temperaturilor pe telefoanele Android
Google testează sistemul Adaptive Thermal pentru gestionarea temperaturilor pe telefoanele Android
Google testează un nou sistem Adaptive Thermal pentru gestionarea temperaturilor, care ar putea fi implementat pe toate telefoanele cu Android, nu doar pe cele din seria Pixel. Această...
#BNR Prima Casa stop, #BNR opreste Prima Casa , #prima casa
  1. Apple amână lansarea funcțiilor bazate pe AI în Uniunea Europeană. Care este motivul
  2. Google testează sistemul Adaptive Thermal pentru gestionarea temperaturilor pe telefoanele Android
  3. Razer anunță DeathAdder V3 HyperSpeed: Un mouse ergonomic wireless pentru esports
  4. Google Chrome renunță la suportul pentru extensiile vechi: ce înseamnă asta pentru utilizatori
  5. Cu ce funcții noi vine actualizarea Windows 11 24H2. Microsoft mizează mult pe inteligența artificială
  6. Cum își pot găsi utilizatorii de căști AirPods pierdute? Apple a dezvăluit tot procesul
  7. Veste bună pentru utilizatorii Android! Microsoft îmbunătățește aplicația Phone Link pentru transferuri de fișiere mai rapide
  8. Un dealer auto din America folosește inteligența artificială pentru a depista mai ușor problemele mașinilor
  9. Boom al prețurilor la electricitate, pe fondul caniculei. Noi recorduri de costuri în România
  10. ByteDance, compania mama TikTok, colaborează cu Broadcom pentru dezvoltarea unui cip bazat pe inteligență artificială